השגריר מדבר: בפעם הראשונה מאז כניסתו לתפקיד, שגריר ארצות הברית בישראל ג'ק לו, התראיין על היחסים בין ממשל ביידן לממשלת ישראל, כפי שפורסם אמש (ראשון) במהדורה המרכזית.

ג'ק לו, שגריר ארה"ב בישראל
ג'ק לו, שגריר ארה"ב בישראל

הנשיא ביידן, במהלך הקמפיין שלו ב-2020, אמר ב"שעת החדשות" של PBS, כששאלו אותו על הקריאות של כמה מהדמוקרטים להפסקת הסיוע הצבאי לישראל, ענה: "הרעיון שאנחנו נעצור את הסיוע לבעלת ברית, בעלת הברית היחידה באזור כולו - הוא הזוי לחלוטין". אך נדמה שמאז הרבה דברים השתנו.

"רק כדי שיהיה ברור, אנחנו מספקים כמות עצומה של סיוע", הדגיש השגריר לו. "עשינו זאת עוד לפני 7 באוקטובר, זה התגבר לאחר אותו יום, ואפילו השבוע, כאשר כולם מתמקדים בהחלטה לעכב, להקפיא, משלוח אחד של חימושים – כל השאר ממשיך לזרום", הוסיף.

"אני חושב שבאופן יסודי, דבר לא השתנה במערכת היחסים הבסיסית", אמר. "היו לנו שיחות לגבי פצצות גדולות, בפרט פצצות כבדות, כאשר יש אפשרות שהן יהיו בשימוש באזורים עירוניים צפופי אוכלוסייה, וזה משהו שאנחנו צריכים להמשיך לדבר עליו. אבל לדעתי זו טעות לחשוב שמשהו השתנה באופן יסודי במערכת היחסים".

בנוגע להחלטת הנשיא, שנשלחה ל-CNN, שהוא לא יספק נשק התקפי אם ישראל תפתח במבצע באזורים מאוכלסים ברפיח, הגיב השגריר: "מה שהנשיא אמר זה שהוא לא חושב שזה רעיון טוב לפתוח בפלישה קרקעית מסיבית באזור מאוכלס ביותר, אבל הוא אמר ספציפית שפצצות של טונה לא צריכות להיות בשימוש בסביבה הזה".

ג'ו ביידן (צילום: רויטרס)
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן | צילום: רויטרס

לדבריו, ישנה דרך יותר טובה לעשות זאת ואמר שהנשיא הבהיר בריאיון לפני זמן-מה, ש"מה שישראל עשתה עד עתה לא הגיע למקום בו יש אי-הסכמות" והוסיף שהוא "מקווה שלא נגיע בסוף לאי-הסכמות אמיתיות".

"לישראל יש הזכות והאחריות להגן על עצמה"

ישראלים רבים רואים את המצב בצורה שבה נשיא ארצות הברית מתנגד לכניסה לרפיח, וישראל טוענת מנגד אנחנו צריכים את רפיח כדי לנצח במלחמה. אך לטענת השגריר, המצב השתנה מאז תחילת המלחמה: "אנחנו נמצאים שבעה חודשים מאוחר יותר, מסלול המלחמה נמשך והיו השלכות מאוד רציניות בעזה. היינו ברורים, האמת היא שאפילו בהתחלה הנשיא הבהיר שלישראל יש את הזכות והאחריות להגן על עצמה, אבל היא גם צריכה לעשות את זה בדרך שמגנה על אזרחים חפים מפשע."

על השאלה האם מטרת המלחמה היא עדיין מיטוט החמאס, בעיני ממשל ביידן, הסביר השגריר כי "אנחנו למדנו מהניסיון שלנו במלחמות קשות שיש הבדל בין לחסל משהו לבין לגרום לו שלא להיות איום יותר, והאתגר הוא להחליש את חמאס עד הנקודה שהוא כבר לא יהיה איום."

בכל הקשור לשליטת ארגון הטרור חמאס בעזה, אמר השגריר כי ממשל ביידן אמר בעקביות שצריך שחמאס לא יהיה גוף פוליטי או שלטוני, אך הוסיף: "זה לא אומר שאתם תחסלו כל פעיל ופעיל בחמאס. אנחנו מעולם לא אמרנו שזו לא מטרה לגיטימית לרדוף את ארבעת הגדודים". לדבריו, יש "דרך טובה יותר" לעשות זאת, "באמצעות מבצעים ממוקדים, סגירת הגבול ומניעת אספקה" ושהם עושים הרבה דברים כדי לעזור להשיג זאת.

ג'ק לו, שגריר ארה"ב בישראל
ג'ק לו, שגריר ארה"ב בישראל

לאחר הקפאת משלוח הנשק, הגיעו תגובות רבות ולא רק דאגה מהצד הישראלי. סנאטור פטרמן, דמוקרט מפנסילבניה אמר שהוא חולק על כך בתוקף. כמו כן, חבר בית הנבחרים ריצ'י טורס טען שזו החלטה שמתחנפת לשמאל הקיצוני, ואף 26 מחוקקים מהמפלגה הדמוקרטית ביקשו תדרוך מהבית הלבן ואמרו שהם מאוד מודאגים מהמסר שההחלטה הזו שולחת לאויבי ישראל.

"לא יהיו הפרעות בסיוע האמריקני לישראל"

בתגובה לכך אמר השגריר כי "צריך להסתכל על התמונה המלאה", והסביר: "ביום שישי המזכיר בלינקן חתם על החלטה, על תסקיר ביטחון לאומי, ובחנו את הפעולות של ישראל בהקשרן. הגענו להרבה מסקנות שהיו ברורות ולמסקנות שלא היו כל כך ברורות, כי אפילו ישראל לא יכולה לענות על כל השאלות. אבל מה שהמזכיר הסיק - זה שלא יהיו הפרעות בסיוע האמריקני לישראל וזה דבר בעל חשיבות עצומה".

אנתוני בלינקן, שר החוץ האמריקני (צילום: רויטרס)
אנתוני בלינקן, שר החוץ האמריקני | צילום: רויטרס

"יש הרבה שמבקרים את ההחלטה הזאת, אני חושב שזו הייתה ההחלטה הנכונה, אני חושב שהיא נבעה מסקירה מאוזנת", הוא הדגיש וטען כי אנו מסתכלים על זה בהקשר של משלוח אחד של פצצות כבדות שעוכב, אך שעלינו להסתכל על זה בהקשר רחב יותר. "התמיכה המתמשכת והיצוקה בברזל בישראל היא הסיפור שמורכב מכל הדברים שעשינו מאז 7 באוקטובר ושאנחנו ממשיכים לעשות", הוסיף.

בנוגע לשיחות המו"מ לעסקת חטופים טען השגריר כי ההצעה שנשלחה בשבוע האחרון מישראל, ארה"ב, מצרים וקטר חזרה עם שינויים שלא היו מקובלים על ישראל, אך לדבריו אפשר להמשיך במשא ומתן וכי "אנחנו עדיין לוחצים על כל הצדדים כדי להמשיך".

"יש לנו מטרה משותפת: להביס את חמאס"

בוושינגטון פוסט דווח כי במטרה להימנע ממבצע ברפיח ארה"ב מציעה לישראל מודיעין רגיש הכולל מידע שיעזור לצה"ל לאתר את מיקומיהם של מנהיגי חמאס. מדברים אלו עולה כי ייתכן שישנה הסתרה של מידע שכזה, אך השגריר ענה כי "אנחנו עושים דברים שמותחים את הגבולות של שתי המערכות שלנו בהיבטים של נפח, טכנולוגיה ואחרים ואנו עוזרים כבר כמה זמן בנושאים הללו".

עוד הוא הדגיש כי בסופו של דבר – יש לנו מטרה משותפת: "המטרה המשותפת שלנו היא להביס את חמאס, לאתר את מנהיגי חמאס ולסגור את הגבול להברחות בשני הכיוונים. האינטרס המשותף שלנו כאן הוא רחב.

מחבלי חמאס בעזה (צילום: AP)
מחבלי חמאס בעזה | צילום: AP

בסיכום דבריו אמר השגריר: "זו המלחמה הארוכה ביותר של ישראל מאז מלחמת העצמאות, וישראל שילמה מחיר נורא. כולם רוצים שהמלחמה תסתיים, אני מקווה, ואנו בהחלט רוצים להגיע לסיום שמותיר את ישראל מוגנת ובטוחה, כך שבניכם ובנותיכם לא יצטרכו להילחם ואנשים יוכלו לחזור לביתם ולחיות בביתם, וזו אמורה להיות המטרה המשותפת שלנו".