המתיחות עם אנקרה עולה מדרגה: אחרי שורת צעדים נגד ישראל מאז שפרצה המלחמה, הודיע היום (רביעי) שר החוץ הטורקי האקאן פידן כי מדינתו החליטה לתמוך בתביעה שהגישה דרום אפריקה נגד ישראל בבית הדין הבין-לאומי לצדק בהאג. בכך מצטרפת טורקיה למדינות ניקרגואה וקולומביה, שכבר הודיעו על תמיכתן בתביעה.

"הצגנו את תוצאות ההערכות שלנו היום בפני נשיאנו, ובהתאם להחלטה המדינית שהתקבלה, ברצוני להודיע ​​לראשונה כי החלטנו להתערב בתביעה שהגישה דרום אפריקה נגד ישראל בבית הדין הבין-לאומי לצדק", אמר שר החוץ הטורקי במסיבת עיתונאים עם שר החוץ האינדונזי. "אנו מקווים שעם צעד זה, התהליך בפני בית הדין הבין-לאומי יתקדם בכיוון הנכון. כפי שכבר ציינתי, עבודתנו ביישום זה נמשכה זמן רב מאוד. מעתה והלאה, נשלים את עבודתנו המשפטית לאחר שההחלטה המדינית תתקבל על ידי נשיאנו והיא תוכרז לכל העולם".

השר הטורקי הסביר כי מדינתו תמשיך לעבוד בשיתוף פעולה עם כל בעלות בריתה, על מנת לחשוב כיצד ניתן לקדם את המהלך ולהביא להגשת בקשות ממדינות נוספת. "כאשר הטקסט המשפטי של המחקר שלנו יושלם, נגיש את בקשתנו הרשמית לבית הדין הבין-לאומי כדי לממש את ההחלטה הפוליטית הזו. טורקיה תמשיך לעמוד לצד העם הפלסטיני בכל מצב", הוסיף השר הטורקי.

 

צוות התביעה של דרום אפריקה נגד ישראל בהאג (צילום: רויטרס)
צוות התביעה של דרום אפריקה בבית הדין הבין-לאומי בהאג | צילום: רויטרס

התביעה שהגישה דרום אפריקה בדצמבר לבית הדין הבין-לאומי בהאג, שקראה לחקור את ישראל בגין "רצח עם", הביאה להוצאת צווי ביניים נגד ישראל, אך לא לעצירת הלחימה בעזה. בבית הדין קראו לישראל לפעול לשיפור המצב ההומניטרי ולמנוע הסתה לרצח עם. "הסבל של הפלסטינים נמשך על פני עשורים רבים, וכעת זה מבחן לממשלת ישראל בשאלת ציות לדין הבין-לאומי", אמרה שרת החוץ של דרום אפריקה בעקבות ההחלטה. עם זאת, היא ציינה כי "מה שחמאס עשה בשבעה באוקטובר מהווה מקור לדאגה, והחטופים צריכים להיות משוחררים". גורמים בכירים בישראל שהתייחסו להחלטה הבהירו כי ישראל "יצאה בזול", בעוד ראש הממשלה נתניהו תקף: "הנכונות של בית הדין לדון בנושא - אות קין".