בעוד ששורה של מדינות במערב, בהן ארה"ב ובריטניה, התייצבו לימין ישראל, צרפת וספרד הודיעו הלילה (בין שני לשלישי) כי הן תומכות בבקשת התובע של בית הדין הפלילי הבין-לאומי בהאג (ICC), קארים ח'אן, להוצאת צווי מעצר נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון יואב גלנט, וכן נגד שלושה ממנהיגי חמאס. בצרפת קראו לבחון את הבקשה "בהתאם לעיקרון המשלימות וערכאות שיפוט ישראליות".

משמעויות הבקשה להוצאת צווי המעצר

בהצהרה של משרד החוץ הצרפתי נכתב: "ב-7 באוקטובר גינתה צרפת את מעשי הטבח האנטישמיים שביצע חמאס. ארגון הטרור הזה קיבל אחריות למתקפות הברבריות נגד אזרחים, המלווים במעשי עינויים ואלימות מינית שאותם תיעד בעצמו, לרבות שידור תיעודים אלה וחגיגתם".

קארים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג (צילום: reuters)
התובע בהאג, קארים ח'אן | צילום: reuters

בנוגע לישראל, נכתב כי "יהיה על הלשכה המקדמית של בית המשפט להכריע בעניין מסירת צווים אלה, לאחר שתבחן את ראיות התובע לביסוס האשמותיו, תוך התחשבות בעיקרון המשלימות ובפעולה אפשרית של הערכאות הישראליות. צרפת מתריעה במשך חודשים רבים מפני החובה לכבד באופן מוחלט את המשפט הבין-לאומי ההומניטרי, ובפרט מפני טיבן הבלתי מקובל של אבדות חיי אזרחים ברצועת עזה, ובפני גישה הומניטרית לא מספקת".

עוד נכתב כי "צרפת תומכת בבית הדין הפלילי הבין-לאומי, בעצמאותו ובמאבק בפטור מעונש בכל מצב. צרפת מחויבת לחיפוש אחר פתרון מדיני בר קיימה באזור, היחיד שישיב אופק של שלום וישים קץ לסבלם של ישראלים ופלסטינים כאחד".

גם ספרד הודיעה כי היא "מתייצבת לימין בית הדין הפלילי הבין-לאומי". בהודעה שפרסם משרד החוץ נכתב כי "ספרד חוזרת על מחויבותה לעצמאות עבודת בית הדין. מהרגע שפורסמה הבקשה לצווי מעצר, יש לאפשר לבית הדין לבצע את עבודתו ללא הפרעה".

"בקשה שערורייתית"

שעות אחרי שפורסמה בקשת התובע מהאג להוצאת צווי מעצר, מנהיגים בעולם גינו את ההצעה להכליל את נתניהו וגלנט לצד מחבלי חמאס. נשיא ארה"ב ג'ו ביידן אמר כי "הבקשה לצו שערורייתית, אין בכלל מקום להשוואה עם חמאס. נעמוד לימין ישראל כשהיא מגנה על עצמה". מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן אמר: "דוחים את הצהרת התובע של ה-ICC, ההשוואה בין ישראל לחמאס מבישה. החלטה להוציא את הצווים עלולה לסכן את המאמצים לעסקת חטופים והפסקת אש בעזה".

ג'ו ביידן (צילום: רויטרס)
"אין מקום להשוואה עם חמאס". ביידן | צילום: רויטרס

סגן שר החוץ של בריטניה אמר: "אני לא מאמין שהבקשה לצו מעצר נגד נתניהו תסייע במצב הנוכחי", ודוברו של ראש ממשלת בריטניה רישי סונאק הוסיף: "הפעולה הזו לא מועילה כדי להגיע להפסקה בלחימה, להחזרת החטופים או לקבלת סיוע הומניטרי".

קנצלר אוסטריה קרל נהאמר ציין: "אנחנו מכבדים באופן מלא את העצמאות של ה-ICC, אולם לא ברורה העובדה שמנהיג ארגון הטרור חמאס שמטרתו המוצהרת היא הכחדת מדינת ישראל מוזכר במקביל לנציגים שנבחרים בישראל שהיא מדינה דמוקרטית".

גם גרמניה התייצבה לימין ישראל, ומשרד החוץ הגרמני מסר כי "בית המשפט יצטרך לענות על מספר שאלות קשות, בהן שאלת סמכותו וההשלמה של חקירות נגד מדינות חוקתיות כמו ישראל. הבקשה בו-זמנית למתן צווי מעצר נגד מנהיגי חמאס מחד ושני הגורמים הישראלים מאידך, יצרה מצג שווא של משוואה".