קרב האשמות: על רקע ההחלטה של מצרים לעצור את כניסת הסיוע לעזה בגלל ההשתלטות הישראלית על מעבר רפיח - בישראל מנהלים בליץ מדיני כדי לשכנע את מצרים לפתוח את השערים לכניסת הסיוע ההומניטרי. שר החוץ כ"ץ שוחח עם מקביליו בבריטניה, גרמניה ואיטליה - והדגיש: "העולם מטיל על ישראל את האחריות לנושא ההומניטרי, אבל המפתח למניעת משבר הומניטרי בעזה הוא כעת בידי ידידינו המצרים".

השר כ"ץ שוחח עם שר החוץ של בריטניה דיוויד קמרון, שרת החוץ של גרמניה אנאלנה ברבוק, ושר החוץ האיטלקי אנטוניו טאיאני, על "הצורך לשכנע את מצרים לפתוח מחדש את מעבר רפיח". בהודעה של כ"ץ, נמסר: "החמאס לא ישלוט במעבר רפיח - זהו צורך ביטחוני עליו לא נתפשר".

שר החוץ המצרי סאמח שוכרי ענה לישראל כ"ץ: "דוחים לחלוטין את עיוות העובדות ואת ההתנערות של ישראל מאחריותה. היא האחראית הבלעדית לאסון ההומניטרי שעימו מתמודדים כעת הפלסטינים ברצועת עזה. השליטה הישראלית בצד הפלסטיני של מעבר רפיח והפעולות הצבאיות הישראליות בסביבתו - מסכנים את חייהם של עובדי הסיוע ונהגי המשאיות.

רפיח
רפיח

עוד הוסיף: "מגנים בחריפות את הניסונות הנואשים של הצד הישראלי להטיל על מצרים אחריות למשבר ההומניטרי חסר התקדים ברצועת עזה שהוא תוצאה ישירה של התוקפנות הישראלית נגד הפלסטינים במשך יותר משבעה חודשים. על לישראל למלא את אחריותה המשפטית כמעצמה הכובשת, בידי מתן אפשרות להכנסת סיוע דרך המעברים שבשליטתה".

גם מקור מצרי בכיר לערוץ אל-קאהרה אל-אח'באריה התייחס לסוגיה שמאיימת על עתיד היחסים בין המדינות: "מצרים הודיעה לישראל על הסכנה בהמשך מניעת הכנסת הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה. סגירת מעבר רפיח נובעת מהסלמה בלתי מוצדקת של ישראל - מצרים לא אחראית לכך".

צוות הקרב של חטיבה 401 במרחב רפיח (צילום: דובר צה"ל)
לוחמי צה"ל במרחב רפיח | צילום: דובר צה"ל

חשש כבד במערכת הביטחון: חסימת המעבר - תביא לסוף הפעולה ברפיח

בישראל חוששים שההחלטה של מצרים לעצור את כניסת הסיוע לעזה - תביא לעצירת הפעולה הצבאית ברפיח. מאז כניסת כוחות צה"ל למעבר רפיח, המצרים עצרו לחלוטין את העברת הסחורות מאל-עריש לישראל ומשם לרצועה, למרות התיאום המקדים עם ישראל. 

הסיוע ההומניטרי שמועבר בציר זה, בהיקף של כ-350 משאיות ליום, הוא מרבית הסיוע שנכנס לרצועה. המצרים מתנים את חידוש העברת הסחורות בעצירה מוחלטת של הפעולה הישראלית ברפיח, ומסרבים להיענות ללחץ הכבד שמופעל עליהם.

השתלטות הכוחות על המעבר (צילום: דובר צה"ל)
השתלטות צה"ל על מעבר רפיח | צילום: דובר צה"ל

שפל ביחסים בין מצרים לישראל

הבוקר דווח בוול סטריט ג'ורנל שמצרים שוקלת להוריד את דירוג הקשרים הדיפלומטיים שלה עם ישראל על ידי החזרת השגריר שלה מתל אביב.

לפי הבכירים שצוטטו בעיתון, ישראל עדכנה בעבר את מצרים על תוכניותיה לגבי רפיח, והבטיחה לקהיר שמעבר הגבול, נקודת כניסה מרכזית של סיוע הומניטרי לעזה, לא ייפגע וכי לפלסטינים שם יינתנו שבועות להתפנות מהאזור בבטחה. הם האשימו כי "אף אחת מההבטחות הללו לא התממשה, כשישראל נתנה לנו הודעה קצרה מאוד לגבי הכניסה למעבר".

עבד אל-פתאח א-סיסי (צילום: רויטרס)
נשיא מצרים א-סיסי. בקהיר אומרים כי זהו המשבר החמור ביותר ביחסים בין המדינות מאז שנחתם הסכם השלום | צילום: רויטרס

בקהיר אומרים כי זהו המשבר החמור ביותר ביחסים בין המדינות מאז שנחתם הסכם השלום ב-1979. בכיר מצרי אחר אמר כי בשלב זה "אין כוונה לנתק את הקשרים, אבל כל עוד כוחות ישראליים נשארים במעבר רפיח, מצרים לא תשלח לשם אף לא משאית אחת".

שלשום הודיעה מצרים כי בכוונתה להצטרף לתביעה החדשה של דרום אפריקה בבית הדין הבין-לאומי בהאג, שבה היא מאשימה את ישראל ברצח עם בעזה. בימים האחרונים סירבה מצרים לחדש את העברת הסיוע ההמוניטרי לעזה לאחר שכוחות צה"ל השתלטו על צידו הפלסטיני של מעבר רפיח.

מצרים משמשת מתווכת מרכזית במשא ומתן על עסקה חדשה לשחרור חטופים מול חמאס. גורמים הבקיאים בפרטים העריכו כי הצעדים האחרונים נועדו כדי להפעיל לחץ על ישראל, מבלי לנתק את הקשרים עימה לחלוטין.