מו"מ לעסקת חטופים: מסתמן שראש המוסד, ראש השב"כ והאלוף במילואים ניצן אלון ייצאו בסוף השבוע לקהיר בניסיון להביא לפריצת דרך במגעים לעסקת חטופים, כך נודע הבוקר (שישי) ל-N12. האמריקנים ביקשו לקיים את הפגישה, אך נתניהו טרם החליט על כך באופן סופי. במקביל, ראש ה-CIA יצטרף לאותה פסגה עם המתווכות בבירת מצרים.

המטרה היא כמובן למצוא נתיב לפריצת דרך. זאת, על רקע הלחץ של הנשיא ביידן על נתניהו לתת לצוותי המו"מ מנדט רחב יותר כדי להגיע לעסקה ללא דיחוי. האמריקנים מאמינים שלגבי סוגיה אחת יש להגיע לפשרות. לשיטתם, אם ישראל תתפשר בנושא הזה, זה יוביל את חמאס להתפשר.

תושבי עזה מצפים לקבל שקי קמח ממשאיות הסיוע ההומניטרי (צילום: reuters)
תושבי רצועת עזה, ארכיון | צילום: reuters

ישראל עדיין לא קיבלה תשובה רשמית מחמאס בנוגע להצעה לעסקה. ההצעה שעל הפרק הגיעה מטעם המתווכות, לא מטעם ישראל, וככל הנראה זו הייתה הצעה מרחיקת לכת, עוד יותר מהמנדט המורחב שקיבל דדי ברנע מקבינט מלחמה. לכן, יש המעריכים כי חמאס ידחה את הצעה הזו - ויאשים את ישראל בכישלון המו"מ.

גורם ישראלי שמעורה בפרטי המו"מ מסר: "על השולחן הייתה מונחת הצעה מרחיקת לכת של המתווכות, עם גמישות מקסימלית בנושא חזרת העקורים לצפון הרצועה. אם אכן חמאס יסרב להצעה הזו, משמע שהוא קיבל החלטה אסטרטגית לא לשחרר אף חטוף אלא במחיר של סיום המלחמה ונסיגה מוחלטת של כוחות צה"ל, ולזה ישראל לא תוכל להסכים".

חמאס (צילום: AP)
מחבלי חמאס, ארכיון | צילום: AP

בינתיים, ברור שההתפתחויות תלויות גם בין היתר בתגובה האיראנית לחיסול בדמשק. אם ישראל תצטרך להגיב לאיראן ולהסית את תשומת הלב - תתרחש גם התפתחות אחרת בעזה. בכיר חמאס אוסאמה חמדאן טען מוקדם יותר אתמול: "עד כה לא הייתה התקדמות במשא ומתן. דבקים בעמדה שהועברה ב-14 במרץ - עצירת הלחימה, נסיגת הכוחות הישראלים מעזה, חזרת העקורים לבתיהם בצפון הרצועה, הגברת הסיוע, שיקום הרצועה והליך חילופי שבויים רציני".