משלחת דרגי העבודה של צוותי המשא ומתן עוזבת את קטאר וחוזרת לישראל בעקבות הודעת חמאס על דחיית ההצעה האמריקנית לעסקה, כפי שפרסמנו הבוקר (שלישי) לראשונה. בהודעת לשכת ראש הממשלה, נתניהו קשר בין הסירוב של חמאס לעסקה לבין ההחלטה האמריקנית שלא להטיל וטו על ההצבעה במועצת הביטחון הקוראת להפסקת אש. עם זאת, האינדיקציות לתשובת חמאס התקבלו עוד לפניה, וגורמים בצוות הישראלי מבקרים את ראש הממשלה וטוענים - לא קיבלנו מנדט לעסוק בסוגיה שתאפשר פריצת דרך.

"עמדת חמאס מוכיחה באופן ברור שחמאס אינו מעוניין בהמשך המשא ומתן לעסקה, ומהווה עדות מצערת לנזקים של החלטת מועצת הביטחון", נכתב בהודעת שלכת ראש הממשלה. "חמאס סירב לכל הצעת פשרה אמריקנית, וגם בירך על החלטת מועצת הביטחון". 

גלנט ונתניהו (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
ראש הממשלה נתניהו | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

על פי גורם בכיר הבקיא במשא ומתן, בדחיית ההצעה האמריקנית חמאס חזר לדרישה העקרונית שלו בעניין כמות האסירים שישוחררו, ולדרישה לקבוע  את זהותם. בנוסף, בארגון הטרור סירבו להחזרה החלקית של התושבים לצפון הרצועה שלה הסכימה ישראל, ודרשו הפסקה מוחלטת של הלחימה והחזרה של כל התושבים. לטענתו, משמעות התשובה היא שחמאס וסינוואר כלל לא מעוניינים בעסקה.

"זו תשובה של מי שיש לו את כל מה שהוא צריך במנהרות ורוצה להרוויח זמן", הסביר הגורם. "ישראל תצטרך לקבל החלטה כיצד היא מתקדמת". לדבריו, אם חמאס היה מותיר פתח להמשך השיחות או מציב תנאים חדשים לעסקה שהוצעה, היה מקום להמשיך במשא ומתן. עם זאת, במצב הנוכחי, שבו הארגון סירב באופן מוחלט לכל ההצעה - "אין על מה לדבר".

במקביל, נשמעת ביקורת של גורמים ישראלים בצוות המו"מ שטוענים שבניגוד להצהרות הבכירים בדרג המדיני, הם לא קיבלו מנדט לעסוק בנסיגה ישראלית מהרצועה, שהיא לדברם הסוגיה המרכזית שתאפשר פריצת דרך במגעים. לטענתם הורשו להישען בשיחות רק על ההצעה האמריקנית בדבר החזרת התושבים לצפון הרצועה, בלי להביא הצעה ישראלית חדשה. "בסוף ישראל תצטרך לתת את הדברים בלי תמורה", טען גורם המעורה במו"מ. "כל יום שעובר הוא קריטי לחיי החטופים. נדרשת מחשבה מחודשת".

צפון הרצועה
צפון רצועת עזה

כזכור, ישראל הסכימה להצעה שכוללת שחרור של יותר אסירים עבור כל חטוף לעומת מתווה פריז. אתמול השיב חמאס ודחה את ההצעה באופן רשמי: "הודענו לפני זמן קצר למתווכות כי הארגון דבק בעמדתו שהועברה ב-14 במרץ. התגובה של ישראל לא נענתה לאף אחת מדרישותינו הבסיסיות - הפסקת אש כוללת, נסיגה מרצועת עזה, שיבת העקורים וחילופי שבויים".