ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר החוץ האמריקני אנתוני בלינקן נפגשו היום (שישי). נתניהו הבהיר שישראל תצא לפעולה ברפיח, כדי לפרק את גדודי חמאס שנותרו. בלינקן הביע דאגה מהמצב ההומניטרי ברצועה והזהיר שללא תוכניות ל"יום שאחרי" המלחמה ובצל האפשרות של פעולה ברפיח - ישראל עשויה למצוא את עצמה בבידוד בין-לאומי. שעות ספורות לאחר מכן יצאה המשלחת הישראלית, ובה ראש המוסד דדי ברנע לקטאר.

בבית הלבן התייחסו לאמירה של נתניהו על רפיח ואמרו כי הם "מודאגים מאוד". עוד הדגישו: "פעולה ברפיח תוביל לאסון".

בתום הפגישה מסרה מחלקת המדינה האמריקנית הודעה ולפיה בלינקן, הדגיש את "הצורך להגן על אזרחים ולהכניס סיוע נוסף דרך הים והיבשה". מוקדם יותר ערך ישיבה גם עם קבינט המלחמה, שם התייחס אף למגעים לנורמליזציה עם סעודיה והבהיר שהאפשרות עודנה על השולחן, אך תלויה בהמשך המלחמה. שר החוץ האמריקני נפגש בארבע עיניים גם עם השר בני גנץ, מרבית השיחה הוקדשה לפעולה ברפיח ולמאמץ ההומניטרי.

"אמרתי שאין לנו דרך לנצח את החמאס בלי להיכנס לרפיח ולחסל את שארית הגדודים שם", מסר נתניהו לאחר הפגישה בהודעה שפרסם לכלי התקשורת. "אמרתי לו שאני מקווה שנעשה זאת בתמיכה של ארה"ב, אבל אם נצטרך - נעשה זאת לבד". עוד הדגיש  כי הבהיר לשר החוץ האמריקני ש"ישראל תדאג לפינוי האוכלוסייה האזרחית מאזורי המלחמה ותדאג גם לצרכים ההומניטריים". 

יחסי ישראל ארה"ב - סיקור N12

בלינקן הגיע לישראל כחלק מביקור נרחב יותר באזור. במסגרתו שר החוץ האמריקני מבקר גם בסעודיה ובמצרים. זאת, במקביל לשיחות המשא ומתן המתקיימות בבירת קטאר שם ייפגש ראש המוסד עם ראש ה-CIA ובכירים קטריים ומצריים - בניסיון חוזר לקדם את המגעים מול חמאס, לקראת עסקה נוספת. בימים האחרונים נשמעו אמירות אופטימיות גם בקרב האמריקנים בעניין התקדמות העסקה, אך בינתיים בישראל נותרו ספקנים.

בלינקן נראה אופטימי, אך הזהיר

השבוע בריאיון לערוץ אל-חדת' התייחס בלינקן למגעים לעסקה: "זה מתקרב. אני חושב שהפערים מצטמצמים ואני חושב שהסכם בהחלט אפשרי". במהלך ביקורו בסעודיה הוסיף: "עבדנו קשה מאוד יחד עם קטאר, מצרים וישראל כדי להניח הצעה טובה על השולחן. עשינו זאת – וחמאס לא קיבל אותה. הם חזרו עם דרישות אחרות ובקשות. המתווכים עובדים על כך ממש עכשיו". עם זאת ציין בלינקן: "אני מאמין שזה לחלוטין אפשרי".

המראיין הסעודי טען כי חמאס הביע "פרגמטיות" בחודשים האחרונים, ומנגד ישראל הביעה התנגדות להצעותיו. בלינקן השיב: "אם חמאס היה פרגמטי הוא לא היה עושה את מה שעשה ב-7 באוקטובר. ולאחר מכן, כל זה יכול היה להיגמר אם הם היו מפסיקים להסתתר מאחורי אזרחים, מניחים את נשקם ומשחררים את החטופים. אם זה היה קורה – לא היינו רואים את כל הסבל הנוראי הזה".

ג'ו ביידן, קמלה האריס, מייק ג'ונסון (צילום: רויטרס)
ביידן ביקש, הנגבי והלוי יגיעו לוושינגטון | צילום: רויטרס

בעקבות בקשת הנשיא ביידן מראש הממשלה נתניהו - השר לעניינים אסטרטגיים רון דרמר וראש המל"ל צחי הנגבי יסעו לארה"ב כדי להשתתף בדיונים על המשך הלחימה בעזה. לנסיעתם של השניים יצטרף גם נציג מתפ"ש. בלשכת ראש הממשלה מסרו כי "נתניהו הבהיר שהוא נחוש לפעול ברפיח על מנת לחסל סופית את שארית גדודי חמאס, תוך מתן פתרונות הומניטריים לאוכלוסייה האזרחית".