גורמים המעורים בפגישה בין שר הביטחון יואב גלנט לבין שר החוץ האמריקני אנתוני בלינקן, אומרים היום (שלישי) כי ארצות הברית אינה מעוניינת בהחרפת המשבר בין הצדדים, אלא "בהורדת הלהבות". זאת, בעקבות המשבר המחריף בין המדינות - בין היתר בעקבות אי הטלת הווטו של ארצות הברית אתמול במועצת הביטחון של האו"ם, בהצעה להפסקת אש בעזה. בשעות הקרובות, צפוי גלנט להיפגש עם שר ההגנה האמריקני לויד אוסטין.

ההימנעות של ארה"ב וההחלטה באו"ם - סיקור N12 

פגישתו של השר גלנט עם הבכיר האמריקני בלינקן התקיימה הלילה במשרד החוץ האמריקני. היא מגיעה לאחר יממה מדינית סוערת בין המדינות - גם בעקבות הדרמה באו"ם, וגם בעקבות המחלוקות על פעולה צבאית ברפיח שבדרום הרצועה.

שר הביטחון גלנט עם אנת'וני בלינקן (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)
שר הביטחון גלנט ושר החוץ של ארה"ב אנתוני בלינקן בפגישה הלילה | צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון

ההבהרה של אותם גורמים המעורים בפגישת בלינקן-גלנט מתחברים למסרים שהועברו כבר אתמול מפי הבית הלבן. אתמול, זמן קצר לאחר אי-הטלת הווטו, אמר דובר המועצה לביטחון לאומי של ארה"ב ג'ון קירבי: "ההצבעה שלנו במועצת הביטחון לא מצביעה על שינוי במדיניות. אמרנו תמיד שאנחנו בעד הפסקת אש יד ביד עם שחרור החטופים. אל תמכנו בהחלטה כי היא לא כללה גינוי לחמאס".

קירבי גם התייחס להחלטה של ראש הממשלה נתניהו שלא לשלוח את המשלחת הישראלית לוושינגטון בעקבות אי-הטלת הווטו. "ציפינו לפגוש את המשלחת הישראלית ולבחון אלטרנטיבות למבצע רחב היקף ברפיח. אנחנו לא חושבים שצריך לצאת למבצע רחב היקף ברפיח. הפגישות עם גלנט נקבעו מראש, והיו אמורות לעסוק בכמה נושאים. הפגישות עם המשלחת הישראלית היו אמורות להתמקד ברפיח".

הכתר על השכונה הקטארית (צילום: דובר צה"ל)
בארה"ב מתנגדים למבצע ברפיח. צה"ל ברצועה, ארכיון | צילום: דובר צה"ל

שלשום, סגנית נשיא ארצות הברית קמלה האריס הביעה פומבית את התנגדותה למבצע ישראלי ברפיח, ואף הבהירה כי ייתכנו השלכות על היחסים בין. "היינו ברורים בכך שכל פעולה צבאית ברפיח תהיה טעות גדולה", אמרה האריס בראיון ל-ABC. "הסתכלתי על המפות. אין שום מקום לאנשים האלה ללכת. יש 1.5 מיליון איש שם שהם שם כי אמרו להם ללכת לשם", הוסיפה.

בתשובה לשאלה האם יהיו השלכות למבצע ישראלי כזה מבחינת ארה"ב? השיבה האריס: "ניקח את זה צעד אחר צעד". כשהיא נשאלה האם היא שוללת שיהיו השלכות? ענה האריס: "אני לא שוללת דבר". דבריה של סגנית הנשיא, שהם הנחרצים ביותר מצד הממשל האמריקני נגד המבצע המתוכנן ברפיח, מצטרפים לדברים שאמר אתמול מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש לפיהם "יש הסכמה בין-לאומית ברורה שפעולה קרקעית ברפיח תגרום לקטסטרופה הומניטרית".