ארה"ב החליטה כבר ביום שישי שלא להטיל וטו ולא להתנגד להחלטת האו"ם שאושרה אתמול, כך פרסמנו אמש (שני) ב"מהדורה המרכזית". ממשל ביידן עדכן את ישראל, שטענה מצידה ל"שינוי במדיניות של הממשל". בישראל התעקשו בפני האמריקנים שהם "חייבים להטיל וטו", והאמריקנים בתגובה הבהירו כי אין שינוי במדיניות וכי הם מוכנים להצהיר על כך בפומבי, אבל בישראל התבצרו בעמדתם.

שלשום הודיעה לשכת נתניהו לממשל האמריקני כי אם ארה"ב לא תטיל וטו, ישראל תבטל את המשלחת שאמורה להגיע לוושינגטון. בישראל ידעו שארה"ב לא תפעל אחרת, ועדיין, זה לא מנע מרה"מ נתניהו להוציא אמש הודעה שבה הוא הציב אולטימטום, כשהוא יודע מה התוצאה. 

ההימנעות של ארה"ב וההחלטה באו"ם - סיקור N12 

נשאלת השאלה אם רה"מ הלך במודע לתוך העימות ואם רצה את העימות עם ארה"ב. גורם מדיני בכיר טען: "העימות עם ארה"ב לא מחליש את ישראל אלא משדר כוח. העולם ובעיקר האויבים שלנו רואים שישראל יודעת לעמוד מול כל לחץ, אפילו במחיר של עימות עם הידידה הגדולה ביותר".

ציטוט גורם מדיני בכיר
ציטוט גורם מדיני בכיר

 

וזה לא רק עימות של ישראל עם ארה"ב, אלא זה עימות שנתניהו מבקש עם ביידן. יש לישראל סל אפשרויות להביע חוסר נחת מההחלטה של ארה"ב, וזו לא הפעם הראשונה שבה נתניהו בוחר במודע לבטל את המשלחת, שהיא בקשה אישית של הנשיא ביידן. את ההחלטה נתניהו קיבל לבד, לא התייעץ עם שר הביטחון יואב גלנט, השר בני גנץ או קבינט המלחמה, וכנראה לא במקרה שומעים ביקורת מאוד קשה על המהלך הזה.

גורם מדיני מקצועי אמר: "זו החלטה אומללה, ארה"ב תמיד לצידנו באו"ם, זה פוגע בנו, בטח רגע לפני שחמאס צריך להחזיר תשובה, ועכשיו הוא רואה איזה עימות יש בין ישראל לארה"ב". למעשה נתניהו שוב הולך על הימור גדול של עימות עם ממשל דמוקרטי, בפעם הקודמת זה היה הנאום בקונגרס, ועכשיו זה בתוך כדי מלחמה.

אתמול כאמור אישרה מועצת הביטחון של האו"ם החלטה שקוראת להפסקת אש מיידית בעזה בזמן רמדאן ושחרור מיידי וללא תנאי של כל החטופים. 14 מדינות הצביעו בעד ההחלטה, וארה"ב נמנעה ולא הטילה וטו. ג'ון קירבי, דובר המועצה לביטחון לאומי, מסר לאחר ההצבעה: "זה לא מצביע על שינוי במדיניות. אמרנו תמיד שאנחנו בעד הפסקת אש יד ביד עם שחרור חטופים. לא תמכנו כי לא היה בהצעה גינוי של חמאס".