לשכת ראש הממשלה נתניהו פנתה לממשל ביידן והודיעה שהיא מעוניינת לקבוע מועד חדש להגעת המשלחת לוושינגטון שתדון בסוגיית רפיח, כך אמר היום (רביעי) גורם בארה"ב לרשת NBC האמריקנית. בלשכת ראש הממשלה מיהרו להכחיש: "בניגוד לפרסומים, ראש הממשלה לא אישר את יצאת המשלחת לוושינגטון".

מנגד, גורם בממשל ביידן טוען: "לשכת נתניהו מסרה לנו שהם רוצים לקבוע מועד לפגישה בנושא רפיח. כעת אנחנו עובדים מולם למצוא תאריך". גורם מדיני בכיר סתר את הדברים: "הבית הלבן הם שפנו לקבוע מחדש מועד, רה"מ שוקל. טרם נקבע מועד".

בנימין נתניהו והסנטור ריק סקוט (צילום: חיים צח, לעמ)
הפגישה עם הסנטור הרפובליקני סקוט | צילום: חיים צח, לעמ
במקביל, גם סוכנות הידיעות רויטרס מדווחת שלשכת ראש הממשלה נתניהו יצרה קשר עם הבית הלבן במטרה לקבוע מחדש תאריך להגעת המשלחת הישראלית לוושינגטון.

מוקדם יותר, ראש הממשלה נפגש בלשכתו בירושלים עם הסנטור הרפובליקני ריק סקוט, והתייחס למשבר המחריף בין ישראל לארה"ב. "ההחלטה שקיבלתי שלא לשלוח את המשלחת לוושינגטון, בעקבות ההחלטה של מועצת הביטחון, הייתה מסר לחמאס שלא יסמכו על הלחץ הזה. זה לא יעבוד", אמר.

"חשבתי שהחלטת ארה"ב במועצת הביטחון הייתה צעד מאוד לא טוב", הוסיף נתניהו. "מה שהכי גרוע בה זה שהיא עודדה את חמאס לנקוט עמדה נוקשה ולסמוך על כך שהלחץ הבין-לאומי ימנע מישראל מלשחרר את החטופים ומלהרוס את חמאס". על רקע הדברים, קבינט המלחמה צפוי להתכנס הערב בשעה 19:30 - לאחר שלא כונס מיום שישי בשבוע שעבר. 

דבריו של נתניהו מגיעים בעקבות ההחלטה של ארה"ב ביום שני האחרון, שלא להטיל וטו במועצת הביטחון על הצעה להפסקת אש במלחמה בעזה בזמן רמדאן. זמן קצר לפני ההחלטה האמריקנית, ראש הממשלה איים כי אם זה אכן יקרה - הוא יבטל את המשלחת לוושינגטון. ואכן מיד לאחר אי-הטלת הווטו - נתניהו הודיע על ביטול המשלחת.

משבר ביחסים עם ארה"ב (צילום: פלאש 90, ap)
ארה"ב לא הטילה וטו, נתניהו תקף: " | צילום: פלאש 90, ap

על אף ההימנעות של ארה"ב מהטלת וטו על החלטה זו, האמריקנים הטילו וטו על ההצעה של רוסיה שקראה להפסקת אש קבועה.

לאחר ההחלטה של ארה"ב, נתניהו תקף בהודעה שיצאה מטעם לשכתו: "זוהי נסיגה ברורה מעמדתה העקבית של ארה"ב במועצת הביטחון מאז תחילת המלחמה. נסיגה זו פוגעת גם במאמץ המלחמתי וגם במאמץ לשחרור החטופים, משום שהיא נותנת לחמאס תקווה שהלחץ הבין-לאומי יאפשר להם לקבל הפסקת אש ללא שחרור חטופינו".

המשבר עם ארה"ב - סיקור N12

המשבר המדיני עם האמריקנים מגיע גם בעקבות התנגדות ממשל ביידן לפעולה צבאית ברפיח. רק לפני כמה ימים התייחסה סגניתו של ביידן, קמלה האריס, לפעולה כזו. "היינו ברורים בכך שכל פעולה צבאית ברפיח תהיה טעות גדולה. הסתכלתי על המפות. אין שום מקום לאנשים האלה ללכת. יש 1.5 מיליון איש שם שהם שם כי אמרו להם ללכת לשם", אמרה האריס בראיון ל-ABC.

בהתייחס לשאלה אם יהיו השלכות למבצע ישראלי כזה מבחינת ארה"ב, השיבה האריס: "ניקח את זה צעד אחר צעד". כשהיא נשאלה האם היא שוללת שיהיו השלכות? ענה האריס: "אני לא שוללת דבר".