בדיון שהתקיים בקבינט אמש הוצג הפירוט הרב והמפורט על המנדט למשלחת הישראלית שהגיעה היום (שני) לקטאר. בדיון היה מי מתוך סביבת רה"מ בנימין נתניהו שחשב שצריך להביא את כל הפירוט לקבינט המורחב. 

כל ראשי מערכת הביטחון התנגדו ואמרו שהדיון על גודל המנדט למשלחת יודלף. הם ציינו כי המידע רגיש ביותר והוסיפו כי חשיפת הקלפים של ישראל לפני המו"מ עלולה לפגוע בעסקה. לבסוף רה"מ החליט להציג קו כללי בקבינט המורחב כדי לא לפגוע בעסקה וזה מעיד על המתחים ועל הלחצים שמאחורי הקלעים.

ציטוט גורם בכיר
ציטוט גורם בכיר

 

עם הגעת המשלחת הישראלית לקטאר החלו השיחות באופן רשמי ב-18:00 בארוחת ערב לשבירת צום רמדאן. בארוחה נכחה המארחת קטאר, נציגי מצרים והנציגים הישראליים - ראש המוסד דדי ברנע והאלוף במילואים ניצן אלון. ההערכה היא שראש המוסד יחזור לפנות בוקר לארץ, על אף שהמו"מ הותנע רשמית ויש בסיס איתן להתחלת השיחות.

השיחות יתקיימו במתחם מיוחד בבית מלון בדוחא. כפי שדיווחנו, מסדרון מפריד בין החדר של נציגי ישראל לבין החדר של נציגי חמאס, ואלה לא צפויים להיפגש. המתווכות בשיחות ידלגו בין בין החדרים, וגורם ישראלי מעריך כי המו"מ ייקח כשבועיים, אם כי אין התחייבות על כך כי לא ברור כמה חמאס יערים קשיים במורד הדרך. 

כדי להבין עד כמה המו"מ הולך להיות מסועף וקשה, אפילו ברמה הטכנית, גורם ישראלי בכיר אמר: "נציגי חמאס בקטאר לא יקבלו את ההחלטות. מי שיקבל את ההחלטות יהיה סינוואר. כל פסיק וכל נקודה שבה נרצה להתקדם ייקחו בין 24 שעות ל-36, עד שתגיע התשובה שלו מהמנהרות". 

"מדובר במשא ומתן מורכב, ארוך ומסועף שמצריך הרבה מאוד סבלנות" הוסיף גורם ישראלי שאמר כי המשלחת "מתחייבת לעשות הכול ולעבוד סביב השעון כדי להביא עסקה שתחזיר חטופים הביתה". 

המו"מ לעסקה: הפערים שעל הפרק

על רקע חידוש השיחות, יש כמה פערים שהצדדים יצטרכו לגשר עליהם. ככל שתהיה התלבטות ממשית שדורשת חזרה לדרג המדיני, הקבינט הסמיך את נתניהו וגלנט לקבל החלטות, וזה אמור להאיץ את התהליך. במתווה פריז למשל, ישראל הסכימה לשחרור 400 אסירים תמורת 40 חטופים. חמאס מבקש 950 אסירים ועל כן עולה השאלה -  מה מרחב התמרון בסוגיה זו.

הפערים בין ישראל לחמאס בעסקה
הפערים בין ישראל לחמאס בעסקה
הפערים בין ישראל לחמאס בעסקה
הפערים בין ישראל לחמאס בעסקה

בנוסף, במתווה פריז לא דובר על אופן בחירת שמות המחבלים. בתשובת חמאס, ארגון הטרור מבקש לקבוע את השמות שישוחררו. עוד דובר לכאורה במתווה פריז על כך שסוגיית השבת העקורים לצפון הרצועה תידחה לסוף. בתשובת חמאס הוא דורש חזרה מוחלטת של עקורים לשם. מה מרחב הגמישות? האם יחזרו נשים, ילדים וגברים מעל גיל מסוים? אולי בהדרגה?

שאלה נוספת שעולה, מגיעה לאחר שבמתווה פריז לא דובר בכלל על הפסקת אש כוללת. חמאס דורש שבמעבר לשלב ב' של העסקה ישראל תתחייב להפסקת אש כזו, קרי הפסקת המלחמה. אלו כאמור רק חלק מהסוגיות שיצטרכו לדון בהן.