ביידן בצעד דרמטי: יודיע על הקמת נמל בעזה, כדי לאפשר הכנסת סיוע הומניטרי מהים
גורם בכיר בבית הלבן חושף כי הנשיא ביידן יכריז שהנחה את הצבא האמריקני להקים נמל בעזה, על מנת להעביר דרכו סיוע הומניטרי לרצועה • התוכנית לא כוללת כרגע פעילות של חיילים אמריקניים בשטח • הגורם התייחס לנושא החטופים ולמו"מ להפסקת אש: "עובדים על הפסקת אש שתימשך לפחות שישה שבועות"


הנשיא ביידן צפוי להודיע בנאום מצב האומה השנתי כי הנחה את צבא ארצות הברית להוביל משימת חירום להקמת נמל בעזה – במטרה להעביר סיוע לתושבי הרצועה דרך הים, כך חשף היום (חמישי) גורם בכיר בממשל.
"אנחנו יודעים שהסיוע לא קרוב למספיק ולא מהיר מספיק, והנשיא יבהיר הערב שכולנו צריכים לעשות יותר ושארצות הברית תשתמש בכל האמצעים האפשריים ובכל הערוצים כדי להגדיל את הסיוע", אמר הגורם. לדבריו, הפסקת אש הכרחית לצורך העברת סיוע נוסף ותלויה בהסכמה של חמאס. "אנחנו לא מחכים לישראלים, זה רגע של מנהיגות. אנחנו בונים קואליציה של מדינות למספר פתרונות".
האם המהלך יצריך כוחות אמריקניים על חופי עזה?
לפי התוכנית, חיילים אמריקניים שיקחו חלק בהקמת הנמל לא יעלו על אדמת עזה, אלא ישארו על כלים ימיים. "אנחנו נמשיך להעביר סחורות גם קרקעית", אומר הגורם. "זה יהיה הכי יעיל, אבל אנחנו מסתכלים על כל האופציות ובעצם ממצים את כולן. אני לא רוצה להיכנס בדיוק לתוכניות ולאיך זה יראה, אבל אנחנו לא מתכננים שזה יהיה מבצע שדורש אמריקנים על הקרקע. אבל הדברים האלה עוד יתבררו".
המשא ומתן לעסקת חטופים
הגורם הבכיר מבהיר כי כדי להשיב חטופים להחזיר אנשים לצפון הרצועה יש צורך בהפסקת הלחימה. "הרבה אנשים מדברים בשם חמאס, או מטעם חמאס, אבל בסוף הדבר המרכזי זה שהם צריכים להסכים לשחרור חטופים. הרגע סיימנו הערכה לגבי המשך המגעים. הנשיא יתייחס לנושא החטופים כמובן, יהיו שם נציגי משפחות חטופים, אנחנו עובדים על זה כל הזמן".
אותו גורם מבהיר כי בבית הלבן עובדים על הפסקת אש שתימשך לפחות שישה שבועות, שהינה "הכרחית ונמצאת כל הזמן בראש מענייננו. עבדנו באופן צמוד עם הישראלים והם עובדים צמוד עם הקפריסאים. לא ניכנס לתחזיות לגבי המו"מ על החטופים, זה מסוג המשאים ומתנים המורכבים ביותר שיש".
