בישראל מעריכים שייקח שלושה עד ארבעה ימים עד שתגיע תשובת חמאס למסמך התשובה המפורט שהועבר אליו. ישראל קיבלה את הפשרה האמריקנית, הלכה לקראת עמדת חמאס בכל הנוגע ליחס האסירים הפלסטינים שישוחררו, ולראשונה נראה שהקבינט מוכן לדון גם בחזרה "מסוימת" של אזרחים עזתים לצפון הרצועה. הערב (ראשון) חשפנו ב"מהדורה המרכזית" את הפרטים החדשים על "המפתחות המעודכנים" ועל מצב העסקה.

עוד בנושא - סיקור N12

במסגרת המסמך שהגישה ישראל, מדובר כמעט בהכפלה של מספר האסירים שישוחררו מההצעה שניתנה בפריז. מדברים על כ-800 אסירים, מתוכם כ-100 רוצחים – בתמורה ל-40 החטופים. גורם שמעורה במו"מ מבהיר ש"על זה לא תיפול העסקה".

3 הקווים האדומים של ישראל, כפי שהובהרו לחמאס (צילום: חדשות 12)
המסר שהועבר, שוב, לסינוואר. הקווים האדומים של ישראל | צילום: חדשות 12

ההתגמשות הדרמטית יותר, היא שלראשונה ישראל מסכימה לדון בנושא החזרת תושבים לצפון הרצועה. עד עכשיו זה היה נושא שלא דובר בו, וגם כאן במסמך יש הצעה אמריקנית מפורטת שמדברת על אלפים שיחזרו מידי יום וגם על מנגנון שיקבע מי עובר ומי לא. גם כאן ישראל מאותתת שאם חמאס יגיד כן, ישראל תהיה מוכנה לשקול את ההצעה האמריקנית ולנהל עליה משא ומתן.

עם זאת, הצד הישראלי חזר על שלושת הקווים האדומים והעביר אותם שוב לסינוואר. לא תהיה חזרה מוחלטת לצפון הרצועה, לא תהיה יציאה מוחלטת של צה"ל מהרצועה ולא תופסק הלחימה. עכשיו ממתינים לתשובת סינוואר, כשבישראל מתייחסים רק למה שהוא אומר. כל הגורמים בחמאס חוץ אינם רלוונטיים.

גורם ישראלי בכיר המעורה במשא ומתן אמר כי "נכון לעכשיו, לצוות המו"מ יש את המנדט הנדרש להתקדם. אם תהיה בעיה, נדע לדרוש את מה שצריך". אותו גורם מוסיף כי "ישראל חייבת לקבל החלטה בעניין רפיח, לכאן או לכאן, משום שהדשדוש הזה פוגע במשא ומתן".

אמש דיווחנו כי המשלחת הישראלית הסכימה להצעה הפשרה האמריקנית הנוגעת למפתחות השחרור. כלומר, למספר האסירים הפלסטינים שישוחררו בתמורה לכל חטוף ישראלי שישוחרר במסגרת העסקה. ברשת אל-ג׳זירה פורסם אתמול כי ישראל סירבה בתשובתה להפסיק את המלחמה, להסיג את כוחותיה ולהשיב את העקורים העזתים לבתיהם ללא תנאים. בנוסף, היא התנתה כי בשלב הראשון ישוחררו 40 חטופים ישראלים מכל הקטגוריות.

לפני יציאת המשלחת הישראלית לקטאר התגלעו מחלוקות בקבינט המלחמה. רה"מ בנימין נתניהו רצה לתת למשלחת מנדט מצומצם, אך יתר חברי הקבינט דרשו לתת למשלחת מנדט נרחב - מה שלבסוף קרה. בנוסף, דיווחנו שראש השב"כ רונן בר איים שלא ייסע לקטאר אם לא יהיה "מרחב אמיתי לתמרון".