במקביל למגעים הקדחתניים לעסקת חטופים מול חמאס, בישראל פועלים גם לקראת התקדמות לעבר מהלך מדיני גדול הרבה יותר. המטרה היא להגיע להסכם לשחרור חטופים, כחלק מהתקדמות המלחמה בעזה - יחד עם הסכם נורמליזציה עם סעודיה בזמן הקרוב. בימים האחרונים הואצו המגעים מול הממשל האמריקני גם בתחום הזה, אולם מעל הכול מרחפת השאלה אם לראש הממשלה נתניהו יהיה רוב בקבינט למהלך.

בימים האחרונים מופעל מכבש לחצים על חמאס לאשר את מתווה שחרור החטופים המתגבש. בישראל דורשים לשחרר בשלב הראשון את כל החטופות – גם אזרחיות וגם חיילות, וכן חטופים שנמצאים במצב קשה. בחמאס, כידוע, עדיין לא הגיבו רשמית בנוגע לעמדתם בעסקה, וראש ממשלת קטר מוחמד בן ג'אסם א'אל א-ת'אני, צפוי להעביר את תשובתם לראש המוסד דוד ברנע.

ההערכה היא שהתשובה של סינואר תהיה מורכבת: "כן", אבל עם סייגים ותנאים מורכבים שחמאס ייתן. יחד עם זאת, עצם העובדה שהוא לא פוסל את הדברים על הסף זו התקדמות. השאלה המרכזית היא אם סינוואר יסכים לוותר על התנאי של סיום המלחמה. אם הוא יוותר אז כנראה שתחול האצה במשא ומתן, ונראה ביקורים במצרים של הנושאים והנותנים כאן בישראל.

המתווה המעודכן לעסקה
המתווה המעודכן לעסקה
המתווה המעודכן לעסקה
המתווה המעודכן לעסקה

מדוע חמאס לא אומר "לא" על הסף? מופעלים עליו מנופי לחץ. גם המשך הפעולה הצבאית בעזה, וגם התביעה בהאג שלא עצרה את ישראל, למרות שבחמאס בנו על העניין הזה. בנוסף, מופעל לחץ אמריקני מסיבי על המתווכות – גם קטר וגם מצרים – שלוחצות על חמאס.

בקבינט המלחמה דנו בעסקה המתגבשת מול חמאס, ובניגוד לדיווחים ניכרת תמימות דעים לגבי "הקווים האדומים" של ישראל. נתניהו הדגיש בימים האחרונים כי ישראל לא תסכים לשחרר אלפי מחבלים, לא תעצור את המלחמה ולא תסיג את כוחות צה"ל מרצועת עזה. לצד זאת, גורם בקבינט אומר: "הניסיון של ראש הממשלה להיראות חזק מול גנץ ואיזנקוט מטעה".

מחאת משפחות החטופים מול בית רה"מ ברחוב עזה (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
מחאת משפחות החטופים מול בית רה"מ ברחוב עזה בירושלים | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90
הפגנת משפחות החטופים בקיסריה (צילום: מטה המשפחות)
הפגנת משפחות החטופים בקיסריה | צילום: מטה המשפחות

חידוש המגעים לנורמליזציה

בישראל ובוושינגטון מגבירים את המאמצים בימים האחרונים לקדם את "העסקה הסעודית הגדולה", במקביל לעסקת החטופים עם חמאס. השבוע נפגש בוושינגטון השר רון דרמר, איש אמונו של נתניהו בממשלה, עם היועץ האמריקני לביטחון לאומי ג'ייק סאליבן, ובמרכז הפגישה עמדה סוגיית הנורמליזציה עם סעודיה. הערב הודיע משרד החוץ האמריקני כי בלינקן יבקר בשבוע הבא בסעודיה, קטר, מצרים, ישראל והגדה המערבית, ועל פי דיווח בוושינגטון פוסט הוא צפוי לעסוק בהרחבה בתוכנית לנירמול היחסים בין ריאד וירושלים.

בהתאם לשיחות האחרונות בין הצדדים, עולה האפשרות כי ישראל תדבר בפומבי על "אופק מדיני" מול הפלסטינים, אולם מבלי להכיר רשמית במדינה פלסטינית מפורזת. הבוקר דווח בסוכנות הידיעות רויטרס מפי גורמים בכירים כי סעודיה הסכימה למתן את דרישתה המרכזית מישראל בעסקה בכל הקשור לשאלה הפלסטינית, ובריאד יסכימו לקבל "התחייבות עקרונית" למהלך מדיני בעתיד, גם מבלי לראות צעדים מוחשיים בשטח.

אנתוני בלינקן בפגישתו עם מוחמד בן סלמאן (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

לצד הדברים הללו, גורמים בקבינט מביעים ספק ואומרים כי במקום לעסוק בתמונה הגדולה, נתניהו נמצא ב"מלכוד 64". סביב הנושא קיימים סימני שאלה גדולים בנוגע להיתכנות הפוליטית של כל המהלכים המדיניים הללו. יחד עם זאת, ניכר כי קבינט המלחמה מאוחד סביב הדברים האלה, והערכה שהוא יוכל לקדם את העסקה בממשלה.