ככל שנמשכת הלחימה העצימה בעזה, השיח על "היום שאחרי" המלחמה מתקדם. ראש הממשלה נתניהו אמנם כבר הציג את תוכניתו שלפיה "גורמים אזרחיים בעלי ניסיון ינהלו את הרצועה", אלא שיש בה לא מעט חורים וסימני שאלה. N12 עושה סדר באפשרויות שניצבות בפני מקבלי ההחלטות ובסיכויים שיתממשו.

1. שלטון של חמולות

ראש הממשלה בנימין נתניהו סימן בתוכנית שלו ל"יום שאחרי" בעזה את החמולות שישלטו אזרחית. הוא אומנם כינה אותן "גורמים מקומיים בעלי ניסיון אזרחי" - אלא שבפועל מדובר במשפחות חזקות ברצועה, בעלות השפעה. אולם, הרעיון הזה טומן בחובו בעייתיות: חלק ניכר מאותן חמולות מזוהות עם חמאס ועם גורמי טרור אחרים. 

נוסף על כך, זה עשוי להוות פתח לאנרכיה חמורה. חלק מהחמולות כמו למשל דוע'מוש ממזרח עזה הן חמושות ומעורבות עד צוואר בפשיעה, בפלילים ובאלימות. "לעשות עימן עסקים זה דומה לקשר עם הפלנגות. לתת להן כוח משמע - לפתח מיליציות שכנראה יהיו מעורבות באלימות פנימית, אבל גם בטרור", מסביר ד"ר מיכאל מילשטיין, ראש הפורום ללימודים פלסטיניים במרכז דיין באוניברסיטת תל אביב, בשיחה עם N12.

"אם ישראל תחליט לכונן ממשל אזרחי בעזה הכי טוב לעשות זאת על בסיס כוחות מקומיים שלא מזוהים עם חמאס. אפשר שהממשל המקומי יהיה בזיקה לרשות, אולי אף כפוף לה", הדגיש ד"ר מילשטיין. "זה יימשך זמן רב ויהיה מתיש וממושך".

2. שליטה של הרשות הפלסטינית

חמאס Out - הרשות הפלסטינית In

אחת האפשרויות היא השבת הרשות הפלסטינית לשליטה ברצועת עזה, לאחר שבפועל היא איבדה את השלטון שם בהפיכת חמאס ב-2007. אם התרחיש הזה יתממש, הדבר ידרוש שינוי מהיסוד של המבנה השלטוני בעזה, לצד ארגון מחדש של הרשות.

עם זאת, ראש הממשלה נתניהו שלל את חזרתה של הרשות הפלסטינית והדגיש כי לא יאפשר לישראל לחזור על "טעות אוסלו": "עזה לא תהיה לא חמאסטאן ולא פתחסטאן".

ד"ר מילשטיין טוען שגם אצל הרשות הפלסטינית אין מוטיבציה רבה להיות מעורבת בניהול עזה ביום המוחרת. "זו בעיקר עדות לכך שאין תחושת מסוגלות ויש חשש גדול להיכנס להרפתקה כל כך קשה. צריך לזכור שהרשות בקושי שולטת בגדה, כך שלחלוש על 2.2 מיליון איש שדי שונאים את אבו מאזן זה ממש גדול עליהם", הסביר.

נשיא הרשות הפלסטינית אבו מאזן (צילום: רויטרס)
נשיא הרשות הפלסטינית אבו מאזן, ארכיון | צילום: רויטרס

בסעודיה רוצים שהרשות הפלסטינית תשלוט

בניגוד לעמדות בישראל, יש מי שרוצה שהרשות הפלסטינית תיכנס לנעליה של חמאס ברצועה. שר החוץ הסעודי, פייסל בן פרחאן, אמר בסוף השבוע כי "ביכולתה של הרשות הפלסטינית לנהל את עזה. כולם מכירים את היכולת ואת הכוח שלה בניהול הגדה. היא עשתה עבודה נפלאה - למרות האתגרים".

ארה"ב מכוונת ל"רשות פלסטינית מחודשת"

נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן הצהיר כי רשות פלסטינית "מחודשת" צריכה לשלוט בסופו של דבר ברצועת עזה וביהודה ושומרון. היועץ לביטחון לאומי בבית הלבן ג'ייק סאליבן אמר: "הרשות הפלסטינית צריכה להתחדש. זה יחייב הרבה מאוד עבודה שתתחיל אצל אבו מאזן - ותלויה בעם הפלסטיני".

לאחר פגישה שהתקיימה בסוף דצמבר בין אבו מאזן לסאליבן, דיווחו בסוכנות הידיעות רויטרס כי הצעותיה של וושינגטון בדלתיים סגורות כוללות גם ויתור על חלק משליטתו של אבו מאזן ברשות הפלסטינית. דווח, בין היתר, שהוא יוכל למנות סגן, להעניק סמכויות ביצועיות רחבות יותר לראש הממשלה הפלסטיני ולהכניס אישים חדשים להנהגה. בינתיים, ראש הממשלה הפלסטיני, מוחמד אשתיה, הודיע השבוע על התפטרות הממשלה כחלק מרפורמה, והיא תכהן עד להקמת הממשלה.

צה"ל תקף יעדי טרור בצפון הרצועה (צילום: חדשות)
תקיפות צה"ל ברצועת עזה במלחמת חרבות ברזל, ארכיון | צילום: חדשות

3. כינון ממשל ביניים - עד להעברת השלטון

יש מי שרואה כחלופה אפשרית כינון של משטר ביניים אזורי, בהובלת ארצות הברית ובהשתתפות מדינות האזור: מצרים, ירדן, איחוד האמירויות וסעודיה - עד למסירת השלטון לידי הרשות הפלסטינית לאחר כמה שנים.

בהינתן חלופה שכזו, מצרים צפויה לשלוט בשטח עם מעטפת של יתר המדינות - איחוד האמירויות תסייע מדינית, ירדן תפעל לתיאום אל מול כרשות הפלסטינית וייתכן שסעודיה תחליף את קטאר ותסייע בשיקום הרצועה. לאפשרות שכזו צפויים להיות מכשולים רבים וקושי לתאם את המהלך מבלי שייווצרו חורים. בישראל אף מתעקשים כי תימשך השליטה הביטחונית של צה"ל בעזה לאחר המלחמה.

דיווח: אזרחות סרבית לדחלאן בחשאי (צילום: AP)
בכיר פת"ח לשעבר מוחמד דחלאן, ארכיון | צילום: AP

4. עיצוב "היום שאחרי" בראי מוחמד דחלאן

שמו של בכיר הפתח לשעבר, מוחמד דחלאן, עלה לאחרונה לכותרות כמי שמניע את תוכנית הסיוע הגדולה לעזה מטעם איחוד האמירויות. הוא יליד ח'אן יונס ומתגורר ב-12 השנים האחרונות באמירויות, מאז שסולק מהתנועה.

דחלאן משמש כיועצו של נשיא איחוד האמירויות מוחמד בן זאיד, בעל קשרים טובים עם הממשל האמריקני ומדינות ערב הסוניות, והקים מאחזים בשליטת תומכיו גם בשטחי הרשות הפלסטינית.

אף שיש מי שסבור שהוא לא מספיק אהוד בשטחים, רבים רואים בדחלאן כאישיות שעשויה לסייע בשיקום עזה ביום המוחרת, כולל הקמה של ממשל טכנוקרטי מרחוק - מינוי זמני של מומחים לשיקום התשתיות האזרחיות.

"דחלאן מכיר את השטח והיחיד שמנסה לטפל כרגע במצב ההומניטרי בעזה מהרבה היבטים", אמר ל-N12 סאמר סינג'ילאווי, פעיל של הפת"ח במזרח ירושלים ומקורבו של דחלאן. "הוא מוביל אסטרטגיה אחראית שמסתכלת באומץ על מה שקורה כדי לעזור לעזתים. זה קורה אחרי שניסה בשנים האחרונות לחזור להנהגה הפלסטינית ולא נתנו לו. הוא לא פוסל להכשיר את הקרקע לקראת ה'יום שאחרי'".

מחבלי חמאס בעזה (צילום: AP)
מחבלי חמאס בעזה | צילום: AP

כך או כך, דרושה אסטרטגיה ברורה לקראת "היום שאחרי" כדי להיערך למציאות החדשה ברצועת עזה, שמגלמת בחובה אתגרים שאליהם ישראל תידרש לתת מענה. "צריך לקחת בחשבון שאין פתרונות קסם של הסדרה מהירה", סיכם ד"ר מילשטיין.

את הרעיון של חמאס ואת חלק מהתשתיות לא ניתן להשמיד

התהליך שמתעצב ברצועה בצל המלחמה מזכיר במידה מסוימת את מה שאירע בעיראק לאחר הפלת שלטון סדאם חוסין: דה-בעת'יזציה של פירוק תשתיות מצד ארצות הברית שהתקבל מצד מדינות האזור בכאוס טוטלי והן סירבו לשתף פעולה.

על כן, בזמן שהעיניים נשואות ל"יום שאחרי", יש הבנה מסוימת בישראל שלא ניתן לפרק תשתיות אזרחיות מסוימות בדרום הרצועה וכי את הרעיון של חמאס, המושרש עמוק בתודעה הפלסטינית, לא ניתן להכחיד ולהשמיד.

הר הבית (צילום: תומר שלום)
ד"ר מיכאל מילשטיין | צילום: תומר שלום

"גם זה יימשך זמן רב, ויהיה מתיש וממושך. צריך גם להביא בחשבון שגם אם הרשות תשוב לעזה - חמאס לא ייעלם", הוסיף מילשטיין. "הוא התקיים גם בתור אופוזיציה וכל העת ינסה לערער את הסדר החדש. חשוב בעיקר להבין שבכל תרחיש יהיו בלי סוף אתגרים".

5. ממשלת מומחים

אפשרות אחרת שניצבת על השולחן היא שהממשל ברצועת עזה יורכב ממומחים בעלי יכולות מקצועיות שנדרשות בפן האזרחי - כאשר במקביל ישראל תחזיק בשליטה הביטחונית. בכיר חמאס מוסא אבו מרזוק כבר הביע תמיכה באפשרות הזו, אלא שגם פה החשש הוא שהשלטון הזה יכלול גורמים שמזוהים עם ארגון הטרור.