ראש הממשלה בנימין נתניהו שוחח הערב (חמישי) עם נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי, לראשונה אחרי תשעה חודשים. לפי לשכת רה"מ, "שני המנהיגים דיברו על המשך הסיוע הישראלי לאוקראינה לרבות לפליטים מאוקראינה השוהים בישראל, וכן, על המשך קידום סיוע בפיתוח וקידום מערכות הגנה אזרחיות".

"ראש הממשלה העלה גם את הצורך להבטיח ככל הניתן את ההגעה של מתפללים לאומן השנה במטרה להבטיח את חופש הפולחן", הוסיפו בלשכת רה"מ, לאור חגי תשרי שיתקיימו בקרוב.

אומן, אוקראינה (צילום: AP)
אומן, אוקראינה, ארכיון | צילום: AP

 

השיחה בין השניים מתקיימת כאמור כ-9 חודשים לאחר ששוחחו בפעם האחרונה, אז ישראל ביקשה מאוקראינה להימנע מהצבעה בבית הדין הבין-לאומי בהאג, ועל רקע חתימת הסכם שיתוף הפעולה הקולנועי בין ירושלים למוסקווה אתמול, שעורר את זעמם של האוקראינים.

בתגובה על הרחבת הקשרים הקיימים בין ישראל לרוסיה, שגרירות אוקראינה הגיבה היום: "אנחנו כבר לא יודעים איך להגיב. ממש באותו היום שבו פגעה רקטה רוסית בשוק הומה אדם בדונבאס שבאוקראינה, שוב הרגה ופצעה עשרות אזרחים חפים מפשע, חתמה ממשלת ישראל על הסכם שיתוף פעולה בתחום הקולנוע עם מבצעי התעמולה הרוסים".

טקס החתימה על הסכם הקולנוע בין רוסיה לישראל (צילום: צילום רשמי מרוסיה)
חתימת ההסכם בין רוסיה לישראל שעוררה את זעם האוקראינים | צילום: צילום רשמי מרוסיה

"בתקופה שבה רוסיה מסלימה את התקפותיה באוקראינה מדי יום וגוזלת את חייהם של אנשים חפים מפשע, ישראל משתפת פעולה עם המדינה האכזרית הזו, הידועה במאמציה הקולנועיים שמטרתם להפיץ תעמולה מלחמה", הוסיפו האוקראינים. "בעוד הקהילה הבין-לאומית מבודדת את רוסיה כדי להוכיח שפעולותיה אינן מקובלות על החברה המערבית, נראה שישראל מציעה פלטפורמות נוספות למדינה התוקפנית להפצת רעיונותיה הרעילים. לכן, אנו קוראים לממשלת ישראל להבין סוף-סוף שהתמקדות בעוול שנעשה בידי ההנהגה הרוסית היא דרך הפעולה הנכונה, במקום לחתום איתם על הסכמים מפוקפקים".

אמש גם פרסמנו לראשונה ב"מהדורה המרכזית" כי ראש המוסד דדי ברנע שוחח עם זלנסקי לקראת הגעת עשרות אלפי ישראלים לאומן. ‏השיחה התקיימה על רקע המתיחות בין שתי המדינות ובניסיון "להפשיר" את היחסים. גורמים בירושלים טענו כי האוקראינים מערימים קשיים ומסרבים לשתף פעולה לקראת הגעת עשרות אלפי ישראלים למדינה בראש השנה.

 

בנוסף, האוקראינים זעמו על ישראל בטענה כי זו העלתה את אחוזי הסירוב לכניסת אזרחי אוקראינה לארץ, וטענה כי שר הפנים משה ארבל סירב לפגוש את שגריר אוקראינה בחצי השנה האחרונה. ‏לפי גורמים בממשלה, אוקראינה איימה לבטל את הסדר הוויזות באופן שימנע את הגעת החסידים לאומן.