מרוקו נגד ישראל: שר החוץ המרוקני, נאסר בוריטה, הודיע היום (שישי) על דחייתו של פורום הנגב במרוקו בהשתתפות מרוקו, ישראל, ארה"ב, מצרים ומדינות ערביות נוספות, שהיה אמור להתקיים בחודש מרץ. זאת, על רקע ההחלטה של ממשלת ישראל לקדם בנייה של 4,500 יחידות דיור בשטחי יהודה ושומרון - שזכתה גם לגינוי מהאו"ם ומארה"ב השבוע. הוא אף גינה את הפעילות של צה"ל בג'נין, וטען כי "הממלכה נגד הפרובוקציות הישראליות". 

"מרוקו רואה בפורום הנגב מסגרת לשיתוף פעולה אזורי מועיל שיוביל לדברים חיוביים רבים", נכתב בהודעתו של שר החוץ המרוקני. "יש בעיות בכל הנוגע לסדר היום וההקשר הפוליטי שעלולים לא לאפשר לקיים את פורום הנגב במהלך ולא מסייעים בקבלת התוצאה המצופה".

עוד הוא הוסיף כי כי "מרוקו מאמינה שפורום הנגב מגלם את הרעיון של דיאלוג והפחתת המתיחות והדגיש כי הממלכה "נגד כל הפרובוקציות הישראליות, הפעולות החד-צדדית וכל מה שעושים הקיצוניים מכל צד, בעיקר מהצד הישראלי".

נזקים מהתפרעויות בתורמוס עיא
נזקים מהתפרעויות בתורמוס עיא, השבוע

במקביל, משרד החוץ של איחוד האמירויות התייחס להתפרעויות המתנחלים בכפרים הפלסטיניים לאחר פיגוע הירי בעלי: "מגנים בחריפות את התקפות הטרור של המתנחלים בכמה כפרים פלסטיניים, שגרמו להרוגים ולפצועים. קוראים לרשויות הישראליות להפחית את ההסלמה ולהימנע מצעדים שמחמירים את המתיחות ואת האלימות בשטחים. קוראים להעמיד לדין את המעורבים, כדי למנוע הישנות של התקפות טרור אלו".

משרד החוץ האמירותי גם הדגיש את "הצורך לתמוך בכל המאמצים האזוריים והבין-לאומיים לעצירת ההסלמה במתיחות ולקידום החייאת תהליך השלום במזרח התיכון". עוד הוא קרא "להפסיק את הפעולות הבלתי-חוקיות המאיימות על פתרון שתי המדינות ולהקים מדינה פלסטינית עצמאית בגבולות 67, שבירתה מזרח ירושלים".

שרי החוץ בפסגת הנגב (צילום: AP)
שרי החוץ בפסגת הנגב בתקופת ממשלת בנט-לפיד | צילום: AP

בחודש ינואר האחרון התכנסו באבו דאבי 6 משלחות של המדינות שחברות בפורום הנגב, גדי לגבש יחד פרויקטים משותפים בתחומים שונים, בהם חינוך, ביטחון תזונתי, אנרגיה, תיירות ועוד. המשלחת הישראלית, בהובלת מנכ"ל משרד החוץ, כללה נציגים בכירים ממשרדי הממשלה השונים - הביטחון, המודיעין, הבריאות והחינוך.

שר החוץ לשעבר יאיר לפיד יזם את פסגת הנגב שהתקיימה לראשונה במרץ 2022 במלון קדמא שבשדה בוקר. בוועידה שהפכה לשנתית, השתתפו החוץ של ארה"ב אנתוני בלינקן, לצד שרי החוץ של איחוד האמירויות, בחרין, מצרים ומרוקו.