דיווח ב"וול סטריט ג'ורנל": ערב הסעודית ביקשה ערבויות ביטחונית מארצות הברית, כמו גם סיוע בפיתוח תוכנית הגרעין האזרחית של המדינה, בתמורה לנרמול היחסים בין הממלכה לישראל. הסכמה אמריקנית למהלך עלולה להאיץ את מרוץ החימוש של סעודיה מול איראן: "ישראל צריכה להחליט האם זה שווה את מחיר השלום". בסוגייה הפלסטיניות הבקשות של ריאד "צנועות".

בעיתון האמריקני נכתב כי כינון יחסים בין ישראל לערב הסעודית נמצא בראש מעיניו של הממשל האמריקני, בין היתר, כדי ליצור חזית מול איראן. ממשל ביידן מעורב באופן ישיר במשא ומתן בין ישראל לערב הסעודית, כשכל הסכם עשוי לעצב מחדש את המאזן הפוליטי במזרח התיכון.

המחוקקים האמריקנים צפויים להתנגד לבקשות הסעודיות לערבות ביטחונית וסיוע גרעיני. גם בריאד לא אופטימיים בנוגע להשגת ההסכם, שעלול להבעיר את האזור. האלימות ביהודה ושומרון שניצתה בעקבות פיגועי הטרור וקידום התוכנית המשפטית, הסיגו לאחור את המוטיבציה הסעודית להסכם.

הבית הלבן בוושינגטון (צילום: 123RF‏)
האמריקנים צפויים להתנגד לדרישות הסעודים, הבית הלבן | צילום: 123RF‏

בריאד מעוניינים בתמיכת ארה"ב להעשרת אורניום ולפיתוח מערכות ייצור דלק עצמאיות. גורמים אמריקנים וישראליים חוששים שהדבר יאפשר לממלכה לפתח נשק גרעיני ולהאיץ את מרוץ החימוש מול איראן.

"סוגיית הגרעין היא אולי אחד האתגרים הגדולים ביותר של ישראל", אמר ל"וול סטריט ג'ורנל" ד"ר יואל גוז'נסקי, עמית מחקר במכון למחקרי ביטחון לאומי. "ישראל צריכה להתלבט ולהחליט האם זה שווה את מחיר השלום".

הסכמי אברהם (צילום: AP)
הסכם עם ערב הסעודית ישנה את מאזן הכוחות במזרח התיכון, טקס חתימת הסכמי אברהם | צילום: AP

ערב הסעודית דורשת בנוסף ערבויות מוצקות לכך שארה"ב תגן עליה בעת הצורך. מאמצי העבר של הממלכה להשיג הבטחות דומות עלו בתוהו ונדחו על ידי הנשיאים הדמוקרטיים והרפובליקניים האחרונים. בין האפשרויות שעל הפרק היא הענקת מעמד מיוחד של "בעלת ברית מרכזית" למדינה האיסלאמית, אך גם המהלך הזה עלול להיתקל בקשיים.

המחיר המדיני שישראל תשלם בהסכם – נמוך

גורמיים רשמיים בארה"ב, ישראל וסעודיה מעריכים כי למרות הקשיים, כינון יחסים אפשרי. הממלכה העצימה בשנים האחרונות את הקשרים הביטחוניים עם ישראל, והיא רואה פוטנציאל בפיתוח הקשרים הכלכליים שלה בארץ.

חתימה על הסכם בין ישראל לערב הסעודית, ביתם של האתרים הקדושים ביותר באיסלאם, תעביר מסר לעולם הערבי והיא עשויה להאיץ את המגעים ליצירת ברית אזורית נגד איראן. עם זאת, עסקה עם ישראל עלולה לכבות את התקוות הפלסטיניות למדינה עצמאית.

גורדי שחקים בבירת סעודיה, ריאד (צילום: Mohammed younos, shutterstock)
בערב הסעודית מעוניינים ביצירת קשרים עסקיים עם ישראל, ריאד | צילום: Mohammed younos, shutterstock

לאורך השנים אמרו הסעודים שהקמת מדינה פלסטינית היא תנאי להכרה בישראל. עם זאת, גורמים רשמיים אמרו כי הם לא חיפשו ויתורים משמעותיים בנושא הפלסטיני במסגרת השיחות. לפי הדיווח ב"וול סטריט ג'ורנל", ניתן יהיה להגיע להסכם, אם ישראל תבצע מחווה צנועה כמו הסכמה לקיום שיחות שלום.