על רקע נאומו של רה"מ יאיר לפיד בעצרת הכללית של האו"ם מחר (חמישי), גורמים בסביבתו של רה"מ אומרים: לפיד ידבר על הצורך בפתרון שתי המדינות. "הנאום ומה שקדם לו ועוד יהיה בהמשך היום, הם חלק מתפיסת העולם של לפיד מהרגע הראשון במשרד החוץ עוד, ובוודאי במשרד ראש הממשלה שאומרת - מדברים עם כולם כמה שיותר", מסרו הגורמים.

"במדינת ישראל הייתה במשך כמה שנים תפיסה שאומרת – אנחנו מחלקים את העולם, אלה שבעדנו, אלה שנגדנו, ועם אלה שנגדנו אנחנו לא כל כך מדברים. לפיד מאמין שצריך לדבר עם כולם", טען גורם בסביבת רה"מ. "החלוקה המאוד דיכוטומית בין מדינות שחושבות כמונו למדינות שהן לא, עובדת פחות בעולם שבו אנחנו חיים. יכולות להיות לי חילוקי דעות עם ארדואן, אבל עדיין, עדיף לנו להיות במצב שיש לנו קשר טוב ואפקטיבי עם טורקיה, ויכולות להיות חילוקי דעות עם ירדן ועדיין, טוב שהמלך עבדאללה ורה"מ יכולים לדבר כי הוא בן אדם שיש לו השפעה על המתרחש ביהודה ושומרון והמתרחש באזור בכלל".

נאום אבו מאזן בגרמניה (צילום: רויטרס)
אבו מאזן. רה"מ לפיד ידבר באו"ם על הצורך בפתרון שתי המדינות | צילום: רויטרס

"רה"מ חושב שזו הדרך הנכונה לנהל את הביטחון הישראלי והמדיניות הישראלית - מתוך דיאלוג מתמיד עם אלה שאתה לא מסכים איתם, כולל האו"ם, האיחוד האירופי ועוד. כולל הפלסטינים. מדינת ישראל נמצאת בקשר עם הפלסטינים. רה"מ צלצל ובירך את אבו-מאזן באחד החגים. הוא הודה שאחרי אמירת "50 השואות" פחות התחשק לו לדבר איתו".

"הרעיון אומר שאתה צריך להיות מסוגל לדבר עם מדינות שלא מסכימות איתך, בכלל עם העולם וגם עם אזרחי ישראל, ולהציג תקווה וחזון מתוך עוצמה. זאת אומרת, כן להציג תפיסת עולם שלמה. וזו גם מטרת הנאום מחר, שאומרת - אנחנו יכולים ללכת למקומות טובים יותר, אנחנו צריכים להציג חזון מדיני כי זה תפקידה של ממשלה, אנחנו צריכים לעשות את זה מתוך עוצמה. צריך גם לוודא שאנחנו מבינים את הקשיים שיש בפנינו".

"בנאום מחר יהיו ארבע רגליים", הוסיף הגורם, אך לא ציין את סדרן בנאום. "הרגל הראשונה – איראן. הדגש הוא שמדינת ישראל לא תיתן לאיראן להפוך למדינה גרעינית, אם צריך, וזה מסוכם בינינו לבין האמריקנים - נפעל בעצמנו. אנחנו לא צריכים לעדכן אף אחד ואנחנו לא צריכים לבקש רשות מאף אחד. אבל אנחנו גם צריכים להציג בפני העולם אלטרנטיבה למה שקרה בחודשים האחרונים, שזו הייתה הריצה שנעצרה הרבה בגלל המעורבות שלנו ל-JCPOA".

צנטריפוגות במתקן הגרעין בנתנז  (צילום: AP)
צילום: AP

"צריך לפעול מול האיראנים ולהגיד לעולם - ללכת להסכם טוב יותר, longer and stronger, ולבסס אותו על זה שהעולם יניח איום צבאי אמין על השולחן", הוסיף הגורם. "בעבר, זה נכון ב-2003, זה נכון ב-2015, בכל פעם שהעולם שם איום צבאי אמין על השולחן, האיראנים מצמצו ונסוגו וזו הדרך להגיע איתם להסכם טוב יותר. אנחנו לא נגד כל הסכם, אנחנו נגד ההסכם הזה".

"הרגל השנייה היא הדה-לגיטימציה. אנחנו נבוא ונגיד לעולם - אנחנו לא אורחים באו"ם, אנחנו חברה גאה בארגון האומות המאוחדות, ואנחנו לא נסבול את זה שהם משתמשים בבמה הזו בשביל להפיץ שקרים על ישראל. אנחנו נגן על שמנו הטוב וגם נחשוף מי תוקף אותו".

"הרגל השלישית היא כמובן הפנייה שלנו למדינות המזרח התיכון. מדינות שעדיין לא נכנסו להסכמי אברהם ולפורום הנגב. המטרה שלנו היא להרחיב את מעגלי השלום, ואנחנו צריכים לעבוד בזה ועובדים בזה. לפנייה בין-לאומית בנושא יש ערך".

"הדבר הרביעי הוא כמובן הפלסטינים. מחר בנאום רה"מ ידבר על זה שמדינת ישראל צריכה ללכת לפתרון שתי המדינות.  הרבה שנים ראש ממשלה ישראלי לא אמר את זה על בימת האו"ם, אבל יש סיכונים שישראל לא מוכנה לקחת. לא ייעשה שום דבר שיסכן את ביטחון ישראל או את ביטחון אזרחי ישראל אפילו בסנטימטר, אבל היפרדות מהפלסטינים צריכה להיות חלק מהחזון המדיני, חלק מהתפיסה של תקווה מתוך עוצמה".

גורם מדיני הוסיף על דברי הגורם בפמליית ראש הממשלה והתייחס להסכם הגרעין: "למה שהוצג לאמריקנים הייתה השפעה ניכרת על כך שלא חזרו להסכם. זה לא אומר שכדאי להמשיך את הוואקום, אבל הסכם בלי פיקוח אמיתי ובלי הרחבה של כל סוגיית הפצת הטרור, מזה צריך ללכת".

חתימת הסכם הגרעין ב-2015 (צילום: Bundesministerium für Europa)
חתימת הסכם הגרעין ב-2015 | צילום: Bundesministerium für Europa

הגורם המדיני נשאל על כך שרה"מ לפיד לא נפגש עם נשיא ארה"ב, והשיב כי הדבר לא התאפשר בגלל לוחות הזמנים. על אזכור הצורך בפתרון שתי המדינות, טען הגורם המדיני כי הוא "לא יודע אם זה מזיק או מועיל מבחינת המנדטים, אבל זה הדבר הנכון למדינת ישראל".

עוד אמר הגורם כי בכוונת פתרון שתי המדינות, לא מדובר ב"ריצה למזרח תיכון חדש", אלא למשהו שמעוגן בצורכי הביטחון של מדינת ישראל. לשאלה אם יש ללפיד תוכנית סדורה, אמר הגורם: "זה משהו שייקבע וצריך להתנהל במשא ומתן, והוסיף כי "אין כוונה להיפגש בקרוב".

בהתייחס לשיחה עם מלך ירדן עבדאללה טען הגורם: "רה"מ לא שוחח עם המלך על האמירה שלו לגבי הנוצרים בירושלים. השניים דיברו על שורה של דברים מדיניים, על המתיחות ביהודה ושומרון ועל כך שצריכים לייצר לחץ על אבו מאזן, בעיקר בג'נין ובשכם".

הגורם המדיני התייחס למלחמה בין רוסיה ואוקראינה וטען: "הפלישה הרוסית הייתה לא מוצדקת וישראל מגנה בשפה ברורה אירועים כמו בוצ'ה ואחרים". על הקריאה של פוטין לגיוס חיילים, אמר הגורם המדיני: "צעד שנועד להעמיק מלחמה שלא הייתה צריכה לקרות מלכתחילה. רה"מ חושש לגורל היהודים ברוסיה וכרגע דואגים לטיסות של אל על".