זה שבני הנוער אוהבים את טיקטוק אנחנו יודעים כבר מזמן, אבל זה שיותר ויותר מהם זנחו את החיפוש בגוגל לטובת חיפוש באפליקציית הסרטונים - את זה פחות אנשים יודעים. המעבר הזה, שמטריד גם את גוגל עצמה, מוכיח עד כמה טיקטוק הפכה לכלי משמעותי בחיים המקוונים של צעירים רבים ברחבי העולם, כולל כאן בישראל.

המשקל הגובר של טיקטוק, שבבעלות בייטדאנס הסינית, דוחף את מנהלי האפליקציה להיות קשובים יותר לדיווחים על שימוש בעייתי שמבצעים בה בני נוער. בטיקטוק מנסים להבהיר לכל מי שרוצה לשמוע - מחוקקים אמריקאים, רגולטורים אירופאים, הורים מודאגים - שהם משקיעים זמן רב ומשאבים בביצוע מודרציה ועיצוב כללים, שיאפשרו לצעירים להשתמש בפלטפורמה בצורה בטוחה כמה שיותר.

במסגרת הסיבוב שנציגי עושה מבצעים ברחבי העולם הגיעה לישראל אמבר קסידי, האחראית על מדיניות טיקטוק באירופה, אפריקה והמזרח התיכון. במפגש עם עיתונאים שנערך היום (ראשון) הציגה קסידי את הכלים שמפעילה טיקטוק כדי להפוך את עצמה לבטוחה יותר בבני נוער.

קסידי חשפה כי בין 40 אלף האנשים שפועלים להסרת תוכן שאינו עומד בכללי הבטיחות של טיקטוק ביותר מ-70 שפות נמנים גם מפקחים ייעודיים עבור ישראל, בעברית ובערבית. אנשים אלו בוחנים תכנים שמועלים לטיקטוק והבחירות שהם עושים משמשות גם לאימון את הבינה המלאכותית (AI) של טיקטוק, שבעצמה מסמנת תכנים כלא ראויים ומסירה אותם. לפי טיקטוק, ישראל היא המדינה שבה מדווחים הכי הרבה פרסומים כלא ראויים וגם שיעורי הסרת התוכן בה הם הגבוהים ביותר.

בטיקטוק מנסים להבהיר לכל מי שרוצה לשמוע - החל ממחוקקים אמריקאים, רגולטורים אירופאים והורים מודאגים - שהם משקיעים זמן רב ומשאבים בביצוע מודרציה ועיצוב כללים, שיאפשרו לצעירים להשתמש בפלטפורמה בצורה בטוחה כמה שיותר

לפי קסידי, יש תכנים שה-AI לא מסוגל להבין לבדו שהם בעייתיים ולכן טיקטוק זקוקה למומחים מקומיים שיקבעו מהו תוכן שעלול לסכן את המשתמשים. כך, היא הביאה כדוגמה צילום שהועלה לטיקטוק ובו נצפתה אישה בדואית ממתינה לאוטובוס - הצילום הוסר מיידית לאחר שסומן ככזה שעלול להוות סכנה לאישה.

טיקטוק מתגאים בכך שהם מפרסמים את כמות הפוסטים והחשבונות שמוסרים מהפלטפורמה, ומסרו כי עד כה נחסמו יותר מ-17 מיליון משתמשים. עם הסיבות לחסימה או השעיה: חשד שהחשבונות משמשים צעירים מתחת לגיל 13 ועבירות חוזרות על כללי הבטיחות של הפלטורמה.

אנשים רבים שלא משתמשים בטיקטוק תופסים את האפליקציה כמקום של סרטוני ריקודים ו"אתגרי טיקטוק" מסוכנים. בטיקטוק מבקשים לשכנע שהם מתמודדים עם בעיית התכנים המסוכנים, וסיפרו כי חיברו מדריך בטיחות שחובר בסיוע מומחים, שמוצג למשתמשים צעירים ונועד לעזור להם להפעיל שיקול דעת לפני שהם מצטרפים לאתגר שראו בפלטפורמה.

Bold Glamour של טיקטוק (עיבוד: טיקטוק)
פילטר Bold Glamour בטיקטוק. הגבלת תכנים שמסכנים בריאות נפשית של משתמשים | עיבוד: טיקטוק

בנוסף דיברה קסידי על רצונה של טיקטוק לגוון את התוכן שמוצג למשתמשים בפיד ה-For You מבוסס האלגוריתם של האפליקציה. זאת, כדי למנוע מהם לשקוע בתכנים שעלולים להיחשב כמסוכנים, כמו כאלו העוסקים בבדידות ובדיכאון.

כדי להרכיב את הפיד הייחודי לכל משתמש טיקטוק אוספת מידע על המשתמשים שלה - מה שמעלה את השאלה האם היא מבדילה בין מידע שהיא אוספת ממשתמשים שהם מתחת לגיל 18 ובין המידע שנאסף ממשתמשים בוגרים. לפי טיקטוק, היא אוספת את אותו מידע על כולם, ומסדרת אותו לפי תחומי העניין של המשתמשים והסרטונים שאיתם הם ניהלו אינטראקציה כלייק, שיתוף או תגובה. המשמעות היא שהחברה אוספת את אותו מידע על קטינים כמו על משתמשים בוגרים.

עם זאת, כדי למנוע מתוכן שאינו מיועד לצעירים להגיע לקטינים, טיקטוק מגבילה את התוכן שמופיע בפיד ה-For You שבו צופים רוב המשתמשים. החברה טוענת כי היא מגבילה הצגת תוכן שאינו הולם בני 16 ומטה מכלל בפיד ה-For You של כלל המשתמשים, ובכלל זה תוכן הכולל שתיית אלכוהול, צריכת סמים או שמסכן את בריאותם הנפשית של הצופים.

מנכל טיקטוק בשימוע מול הקונגרס (צילום: Chip Somodevilla/Getty Images)
מנכ"ל טיקטוק שו זי צ'ו בשימוש מול הקונגרס האמריקאי, מוקדם יותר השנה | צילום: Chip Somodevilla/Getty Images

טיקטוק, על הפופולריות הגואה שלה והקשרים השנויים במחלוקת שלה עם המשטר הסיני, רחוקה מלהיות פלטפורמה מושלמת לשימוש בני נוער. ובכל זאת, הצעדים שמבצעת טיקטוק ראויים לציון בשעה שפלטפורמות אחרות כמו טוויטר/X של אילון מאסק, הולכות ומצמצמות את הפיקוח על התכנים המוצגים בהם.

נראה שהלחץ החיצוני לכל הפחות דחף את מנהלי טיקטוק לנקוט בצעדים שנועדו לייצר ולו מראית עין של הגנה על המשתמשים הצעירים. האפליקציה עדיין מנהלת קרב עיקש נגד הגבלת השימוש בה בארה"ב, לאחר שכבר נאסרה לשימוש במכשירים ניידים של עובדי ציבור בשורה ארוכה של מדינות. במאי האחרון אסרה מדינת מונטנה על השימוש בטיקטוק, והאפליקציה מנהלת בימים אלו מאבק משפטי שידחה את יישום ההחלטה.