חברת שירות שיחות הווידאו זום, שהפכה לשם נרדף לשיחות וידאו בתקופה הקורונה,  הודיעה על פיטורים של 1,300 עובדים, כ-15% מכוח העבודה בחברה.

לפי ההודעה באתר החברה, העובדים המושפעים מהמהלך בארה"ב יקבלו בתוך 30 דקות מההודעה מייל רשמי על כך שהמשרה שלהם תצומצם, שאר העובדים ברחבי העולם יקבלו הודעות בהתאם לתקנות המקומיות.

"לזומי'ז (עובדי זום) שמתעוררים לחדשות האלה או קוראים אותן אחרי שעות העבודה הרגילות, אני מצטער שזו הדרך שבה אתם מגלים זאת, אבל הרגשנו שזו הדרך הטובה ביותר ליידע את כל העובדים בהקדם האפשרי", נכתב בפוסט באתר החתום על ידי המנכ"ל אריק יואן.

יואן הודיע שכמנכ"ל החברה הוא לוקח על עצמו אחריות על המצב אליו הגיעה החברה ויקצץ את שכרו ב-98% בשנת הכספים הקרובה ומוותר על הבונוס של שנת הכספים הנוכחית. גם חברי ההנהלה הנוספים יצמצמו את משכורתם ב-20% וידלגו על הבונוס השנתי

חבילת הפיצויים למפוטרים בארה"ב כוללת עד 16 שבועות של שכר וכיסוי ביטוח רפואי, תשלום בונוס של השנה הפיסקלית 2023 בהתאם לביצועי החברה, 6 חודשי הבשלה של אופציות ומניות חסומות ומעטפת סיוע בתחום קריירה.

הפיטורים, מסביר יואן, מגיעים לאחר שזום התרחבה פי 3 בעיצומה של מגיפת הקורונה - תוך 24 חודשים -בשביל לספק את הצרכים של המשתמשים הרבים במוצר, אך התרחבות זו נעשתה במהירו, שגרמה לכך שהחברה לא באמת העמיקה בניתוח הצמיחה ובשאלה האם היא בת קיימא לטווח ארוך.

יואן הודיע שכמנכ"ל החברה הוא לוקח על עצמו אחריות על המצב אליו הגיעה החברה ויקצץ את שכרו ב-98% בשנת הכספים הקרובה. כמו כן הוא מוותר על הבונוס של שנת הכספים הנוכחית. גם חברי ההנהלה הנוספים יצמצמו את משכורתם ב-20% וידלגו על הבונוס השנתי.

זום Zoom (צילום:  Chris Montgomery, unsplash)
זום. הודעה רשמית תוך חצי שעה | צילום: Chris Montgomery, unsplash

הקורונה עשתה לתחום שיחות הווידאו את קפיצת המדרגה שהוא חיכה לה מאז המצאתו. בחסות המגפה שהכניסה את כל העולם לבידודים בחצי הראשון של 2020, העולם התוודע לאפליקציית שיחות וידאו יחסית עלומה ואיזוטרית דאז, שהפכה בין לילה להצלחה מסחררת. תוך כמה שבועות מפרוץ המגיפה, זום הפכה לשם נרדף לשיחות וידיאו. 

זום אינה חברה חדשה: היא נוסדה ב-2011 בסן חוזה שבקליפורניה על ידי אריק יואן, בעצמו מהנדס לשעבר בסיסקו וסגן נשיא של סיסקו וובקס. המוצר יצא לשוק כעבור שנתיים ב-2013 וכעבור 4 שנים הגיע למעמד של יוניקורן. ב-2019, כשהפכה לרווחית, גם הונפקה בנאסד"ק. כעבור שנה הצטרפה לנאסד"ק 100, המדד של 100 המניות הטכנולוגיות הנסחרות הגדולות בארה"ב.

זום היתה שונה בנוף תוכנות הווידיאו הארגוניות. היא העניקה את שירותיה על גבי הענן ובחינם, כשהיתרון המשמעותי שנתנה למשתמשיה הייתה שיחות מרובות משתמשים, חינמיות

זום היתה שונה בנוף תוכנות הווידיאו הארגוניות. היא העניקה את שירותיה על גבי הענן ובחינם, כשהיתרון המשמעותי שנתנה למשתמשיה הייתה שיחות מרובות משתמשים, חינמיות, של עד 100 איש באיכות גבוהה, קומפוננטה שלא הייתה פתוחה לציבור הרחב על ידי מיקרוסופט או וובקס. העובדה שלא נצבעה בצבעים תאגידיים והעניקה - ועדיין מעניקה - שירותים נדיבים בחינם, הצליחה למשוך אליה קהלים צעירים תחילה ואז את העולם.

עם זאת, כאמור, מאז היציאה מהקורונה זום חווה ירידה במספרי המשתמשים, וכעת היא מצטרפת למעגל המפטרות. מתחילת השנה הודיעו חברות טכנולוגיה רבות על צמצומים. דל נפרדה השבוע מ-6,500 עובדים, מיקרוסופט הודיעה על צמצום כוח האדם בחברה ב-5%; אמזון החלה להיפרד מ-18 אלף עובדים. בשלהי 2022 מטא הודיעה על פיטורי 13% מהעובדים בחברה - 11,000 עובדים, אינטל הודיעה על פיטורי אלפי עובדים בעולם.

בחודשים האחרונים פוטרו עשרות אלפי עובדים בארה"ב, בהובלת חברות הביג טק שנפרדו מעובדים בהיקפים שלא נראו בשנים האחרונות. היות שהחברות הללו פעילות גם במרכזי פיתוח בארץ, גלי ההדף הובילו גם לפיטורים בישראל - אם כי בהיקפים נמוכים יותר.