נאצות, הטרדות, חשיפת פרטים אינטימיים ושיח אלים: סקר חדש של איגוד האינטרנט הישראלי שפורסם היום (שני) חושף פגיעה בישראלים רבים במרחב המקוון. לפי נתוני הסקר, השיח האלים משפיע על ציבור הגולשים וגורם לרבים להימנע מלהתבטא ברשת.

מהסקר עולה כי 1 מכל 5 ישראלים חוו במהלך השנה האחרונה קללות ברשת. 18% מהמשתתפים בסקר ציינו כי הם חוו באופן אישי מעקב או הטרדה. נתון נוסף מטריד שעולה מהסקר הוא שכמעט 1 מכל 10 ישראלים טוען כי תמונות אינטימיות או מביכות שלהם הופצו ברשת ללא רשותם.

מתוך המשתתפים בסקר שציינו כי נחשפו לאלימות ברשת, 82% טענו כי פייסבוק היא הרשת החברתית האלימות ביותר, אחריה בפער רב נמצאת וואטסאפ (26%) ואינסטגרם (24%). מחשש שיקבלו תגובה אלימה או פוגענית, 42% מהישראלים השיבו כי הם יימנעו לעיתים קרובות או קרובות מאוד מלהביע את דעתם ברשת.

עוד עולה מתוך הסקר של איגוד האינטרנט הישראלי כי לדעת הישראלים, הקבוצות החברתיות המותקפות ביותר ברשת בשנה האחרונה הן החברה הערבית והחברה החרדית. נתון מדאיג נוסף שעולה מהסקר הוא שרבים בציבור חושבים שפוליטיקאים ואנשי ציבור הם גורם מרכזי בהשפעה על השיח האלים במרחב המקוון, אך גם אלו שבידם לשנות את ההתנהלות השיח ברשתות.

אורנה היילינגר, מנהלת מרכז נטיקה לשימוש מיטבי ברשת, של איגוד האינטרנט הישראלי הסבירה: "נתוני הסקר מציפים את העובדה שהרשת משקפת את תחושות הציבור שהאלימות הכללית והאלימות המקוונת משפיעות על חיינו באופן מוחשי".

היילינגר הוסיפה: "כולנו נדרשים לקחת חלק במיתון השיח. הן כפרטים, הן כמבוגרים האמורים להוות דוגמה אישית לצעירים, אלו המשתנים המרכזיים שישפיעו על הפלטפורמות שהפכו לזירה אלימה ולעיתים מסוכנת".