ל', גבר מהמרכז, משתמש לעיתים קרובות בביתו במוצרי גוגל במכשיר הפלאפון שלו ובמוצרי Google home, בין היתר בטלוויזיה בסלון ביתו מותקנת אפליקציית גוגל אסיסטנט. באחד מן הימים, כשחיפש בהיסטוריית השימושים שלו באפליקציה, הוא גילה שיחות רבות שלו ושל בני משפחתו שלא ביקש להקליט שהוקלטו ונשמרו באפליקציה.

גוגל אסיסטנט היא תוכנה המשתמשת בזיהוי קול ומאפשרת למשתמש לתקשר איתה באמצעות שיחה, שאלות שונות, מתן הוראות וכדומה, כאשר התוכנה מבצעת את המבוקש ע"י המשתמש. התוכנה מותקנת בטלפונים ניידים ובמכשירים שונים המשתמשים במוצרי Google (טלוויזיות חכמות, טאבלטים, ממירי טלוויזיה כגון של חברת yes, מכוניות, אזעקות לדלת, מצלמות ועוד).

גוגל אסיסטנט מופעל באמצעות צמד המילים הבא: Ok Google או Hey Google כאשר לאחר שהמערכת שומעת את מילת ההפעלה, המערכת נכנסת למצב "האזנה פעילה" ומקשיבה לכל הנאמר לאחר מכן. בשלב זה המערכת מקליטה ומנתחת את קולות המשתמשים.

ל' גילה כי באחוז ניכר משיחותיו שהוקלטו - לא נאמרו מילות ההפעלה: "Ok Google" או "Hey Google". הוא הבחין כי בשיחות שהופעלו ללא שימוש במילת ההפעלה, ישנן שיחות שונות וביניהן קבצי שמע, שהוקלטו ומכילים גם מידע רגיש. כך לדוגמה, בשיחה אחת הוקלט המבקש מציין בעיית אבטחה כלשהי הקשורה לעבודתו, וכן שיחות עבודה נוספות גם הוקלטו. בנוסף לכך, גם ילדיו הקטינים הוקלטו.

השקת google home (צילום: רויטרס)
השקת google home | צילום: רויטרס

בתו של ל' הוקלטה שרה עם אשתו וגם אביו הוקלט. ל' גם הבחין בפרסומות שונות שמופיעות באתרים בהם גולש וברשתות החברתיות ונדהם לגלות שהן מותאמות לשיחות שניהל בביתו כל זאת כשלא הפעיל את שירותי האפליקציה. עוד הבחין כי בפעמים רבות השירות של האפליקציה החלה לפעול במכשיר הסלולר שלו גם כשלא הפעיל אותה עם מילות ההפעלה. סה"כ משנת 2021-2022 ישנן 16 שיחות שהוקלטו ונשמרו ללא הסכמתו של ל'.

ל' החליט לתבוע את גוגל ובבקשה לאישור תביעה יצוגית נגד גוגל שהוגשה באמצעות עורכי הדין אילן שדי, עומר פיינטוך ושלומי וינברג בבית המשפט המחוזי בתל אביב בעניין השירות Google Assistant. הם טוענים כי גוגל מפרה באופן בוטה, שיטתי וגורף את פרטיות המשתמשים, תוך התעשרות על חשבונם. "עניין זה מדגים, את החומרה הרבה הניתנת להתנהלות של גוגל בכל הקשור להפרת הפרטיות של המשתמשים ובכלל", מציינים עוה"ד שדי, וינברג ופיינטוך.

עוד מסרו כי "יתרה מכך, המידע שגוגל אוספת עובר לצדדים שלישיים, גם כאלו אשר נדרשים לעבד את המידע לצרכי שיפור מערכותיה, וגם גם לצורך קבלת פרסומות אישיות, כל זאת כדי להשיא את רווחיה. גוגל מציינת כי ניתן למחוק את המידע, אולם אינה מציינת מה נעשה במידע עד למחיקתו והאם כלל ניתן למחוק מידע שכבר נותח ונשמר 'מחוץ לפעילות באינטרנט ובאפליקציות'. כך גם גוגל אינה מציינת כיצד והאם ניתן למחוק הקלטות שגרמו להשפעות 'לא רצויות' כגון קבלת פרסום ממוקד לאחר שימוש לא רצוי בגוגל אסיסטנט".

"הגנה על פרטיות המשתמשים חייבת להיות ערך עליון, שעה שמשתמשים עושים שימוש במוצרי גוגל", נכתב בתביעה. "בימים אלו, בהם הטכנולוגיה משתלטת על חיי האזרחים, בבחינת 'האח הגדול', משתמשי היישומים הטכנולוגיים, חרדים כי פרטיהם האישיים ודרכי התקשורת שלהם נאספים ומנוצלים כדי להשיא את רווחיהן חברות טכנולוגיה שונות, ותוך התחשבות מועטה בשמירה על פרטיותם, למרבה הצער. כדי להפיג את חששות המשתמשים בכל הנוגע למעקב שלה אחרי המידע האישי, המשיבה מציינת כי היא אינה מוכרת את המידע האישי לאף אחד וכן כי היא אינה מאזינה לשיחות משתמשיה".

מגוגל נמסר: "עדיין לא קיבלנו את כתב התביעה ולכן אנחנו לא יכולים להגיב".