סכסוך על ניהול קהילת הפייסבוק "בירה אחת ביום" הגיע לבית המשפט. קובי קרמר, בן 35 מיפו, בחור חרדי לשעבר מבני ברק, הכיר את הפייסבוק בשנת 2008 ובשנת 2019 טוען שהקים את קבוצת "בירה אחת ביום". בקבוצה חברים למעלה מ-14 אלף אנשים, נכתבים בה כ-800 פוסטים בחודש, שכולם עוסקים בנושא אחד משותף - בירות וסוגי בירות. במסגרתה חברי הקבוצה נחשפים לבירות חדשות, חברים חדשים, ואפילו נרקמו קשרים הכרויות וטיסות משותפות לפסטיבלי בירות שונות בעולם.

"בינואר 2019, אחרי עשור שבו אני מנסה כל בירה שאני לא מכיר, טיולי בירה לבד ובקבוצות, הבנתי שהחיבה שלי לבירה היא אדיקות ובירה היא התחביב המרכזי שלי", מספר קרמר ל-mako. "היה לי חלום להכיר עוד אנשים כמוני. הרגשתי בודד, לא היו לי חברים רבים לחלוק איתם בירות מיוחדות, לא היו לי חברים לטוס איתם לפסטיבלי בירה בחו"ל, ואפילו לאירועי בירה בארץ גררתי חברים שלא ביר גיקס כמוני, כי מי רוצה ללכת לבד. לא סתם החברים קראו לי 'קובי עם הבירות המוזרות'".

קרמר מספר כי חלומו היה "ליצור קהילת בירה תוססת, להכיר חברים חדשים, ליצור סביבי מעגל חברים עם התחביב המשותף, בקיצור, רציתי שיהיה בדיוק מה שנהיה מהקבוצה". כשקרמר הקים את הקבוצה, הוא עבד בביר אנד ביונד, "חנות בירות עם פעילות קטנה של סדנאות וטיולי בירה בחו"ל. התפקיד שלי היה להגדיל את נתח הפעילות של הטיולים והסדנאות. נאמר לי שניסיונות קודמים לא קידמו את החנות הרבה, ולכן התכנון המקורי היה להעסיק אותי לחצי שנה", הוא מספר.

קרמר התחיל לעבוד בביר אנד ביונד אצל שחר הרץ ביולי 2018 כמנהל שיווק ומכירות, ומספר כי בשנות עבודתו החברה הפכה לגוף מפורסם בעולם הבירה הישראלי. "עשיתי שיתופי פעולה מגוונים עם גופי תקשורת ישראליים מובילים, יצרתי קשרים עם מבשלות מחו"ל, הובלתי שינוי עצום בסדנאות הבירה ועוד, כאשר רגע השיא הינו פסטיבל הבירה TLV Craft BeerFest".

לדברי קרמר, הוא והרץ הפכו לחברים טובים. בהתחלה קרמר הציע להרץ לנהל קבוצה ביחד, אך האחרון סירב. "החלטתי להקים את הקבוצה בכל זאת, בזמני החופשי ועל חשבוני. לקחתי סדנת ניהול קהילות אצל מומחה הקהילות נאור נרקיס. קניתי מחשב, פיניתי זמן, קראתי אינסוף על קהילות, למדתי וחקרתי קבוצות פייסבוק מובילות בישראל ובעולם ובמשך שבועות ארוכים התחלתי לתכנן את הקבוצה", מספר קרמר.

קרמר הקים את הקבוצה בינואר 2019, והפך את הרץ לאדמין שיוכל לנהל יחד איתו. לדבריו, הרץ סירב להשתתף בתשלומים ובהוצאות הכרוכות בניהול קבוצה שכזו, אבל הציע שהוא יקדם אותה בדף העסקי של ביר אנד ביונד, העסק שלו, ושהם יעבדו ביחד.

"קבענו שביר אנד ביונד תתנהל כמו מעין ספונסר של הקבוצה, זה מודל מוכר שקיים בקבוצות נוספות. חשבתי שהוא חבר שלי. מלא פעמים העליתי פוסטים מפרגנים כמה כיף לי שאני עובד אצלו. פרגנתי לעסק בו הייתי מועסק והוא בהחלט נהנה מהחשיפה", אומר קרמר.

אולם, המציאות החלה להשתנות לפני כמה חודשים. קרמר מספר: "בשלב מסוים, בלי ששמתי לב שחר התחיל לפעול בקבוצה באופן חד צדדי. הוא דחה פרסומים שאני לא הייתי דוחה, סינן פוסטים והשיא היה ב-30.6, כשהוא דחה ידיעה חדשותית על בירה של מבשלה שמיובאת לראשונה לישראל, שזה מסוג המידע הכי רלוונטי והכי מעניין את חברי הקבוצה. הבהרתי לו שזה לא מקובל עליי. יומיים אחר כך קיבלתי ממנו מייל על הפסקת עבודה, ללא שימוע. מבחינתו הסיבה הייתה עקב צמצומים. החלטתי לעשות שני דברים: לשמור על הקבוצה ולהיערך למאבק על הזכויות שלי כעובד. הסרתי את שחר באופן זמני מניהול הקבוצה. הוא מצידו דרש שאחזיר אותו לניהול בשביל לא 'להיגרר לשווא להליכים משפטיים יקרים' – זה היה הניסוח שלו".

ב-22 ביולי שחר הרץ, מנהל ביר אנד ביונד, הגיש תביעה בבית המשפט נגד קובי קרמר. "הוא הגיש נגדי תביעה על 200 אלף שקלים, תביעת בעלות על הקבוצה ובקשה שאעביר לרשותו את הקבוצה באופן מידי עד לסיום המשפט. הבקשה לא התקבלה. ההליך המשפטי כדי לשמור על הקבוצה אצלי עולה לי עשרות אלפי שקלים", מספר קרמר. הוא אף פתח קמפיין לגיוס כספים למאבקו המשפטי ושמירה על "בירה אחת ביום", שגייסה עד כה כ-13 אלף שקלים.

במקביל, קרמר תבע את הרץ על כספים וזכויות, כמו למשל הפרשת פנסיה ופיצויי פיטורין. אתמול היה דיון בבקשת צו מניעה זמני ששחר הגיש בתביעה. קרמר הסכים להחזיר את הרץ ודותן קלמר, עובד שלו, להיות אדמינים בקבוצה, וכן את הדף העסקי של ביר אנד ביונד להיות אדמין ואת שיוך הבעלות בקבוצה לעסק.

"הכי חשובה לי הייתה ההסכמה שהסטטוס קוו שהיה בקבוצה במשך השנים בהן אני ניהלתי אותה יישאר, והקבוצה לא תיפגע בגלל המאבק שלנו. משמעות הדיון היא שלמרות התביעה ובקשת הצו הזמני - הפרסומים בקבוצה יימשכו כפי שהיו, והאופי של הקבוצה והאופי של הפרסומים בה לא ישתנו", אומר קרמר.

אל מול הטענות של קרמר, טוען הרץ באמצעות עורך דינו, גיא אופיר, כי חברת ביר אנד ביונד היא זו שהקימה את הקבוצה, והוטל על קרמר להקים אותה במסגרת עבודתו בחברה. עוד הוא מציין כי ביר אנד ביונד "הייתה כבר גוף מפורסם בעולם הבירה שנים קודם לפני שקרמר החל לעבוד בה".

באשר לנסיבות שבהן קרמר הסיר אותו מניהול הקבוצה, אומר הרץ באמצעות עורך דינו: "זכותי לפעול כיצד שאני רוצה בנכס שלי, הוא לא החליט לשמור על הקבוצה, אלא החליט לגנוב את הקבוצה. לא דרשתי שיחזיר, דרשתי שיתקן את הגניבה שעשה, כדי שלא אצטרך לתבוע אותו. מה שדחיתי בקבוצה לא הייתה ידיעה חדשותית, וזכותי לדחות מה שבא לי בלי קשר, זה שלי".

התביעה של הרץ נגד קרמר עשויה להפוך להיות אבן בוחן בקרב קהילות שונות ברשתות החברתיות, כך אומרים מומחי אינטרנט שונים, ומספרים כי התקדים היחיד שהיה בארץ לפני מקרה זו, הוא המקרה שגיא לרר תבע את ערוץ 10 בשנת 2017. לרר עבד בערוץ 10 מזה 12 שנה והגיש את "הצינור". דף הפייסבוק של "הצינור" היה ועודנו דף מאוד פופולרי בישראל. מי שהחזיק באדמין של דף הפייסבוק הוא המגיש הקודם, לרר, שעבר לרשת, וסירב לשחרר את דף הפייסבוק לידיו של ערוץ 10. לרר אמר בזמנו: "איאחז בקירות דף הפייסבוק בציפורניי". בסופו של המאבק המשפטי, נקבע שהקבוצה של לרר.

יורם ליכטנשטיין, עורך דין המתמחה בקניין רוחני, דיני אינטרנט ורשתות חברתיות המייצג את קובי קרמר, אומר בתגובה כי: "בבקשת צו המניעה ביחס לקבוצה 'בירה אחת ביום' התבקשו מספר צווים שונים, שאף אחד מהם לא התקבל כלשונו. מהלך הדברים היה שהצדדים הגיעו להסכמות מבלי שהבקשה התקבלה, והעיקרית שבהן - ש"המצב יוחזר לקדמותו" ושהצדדים ימנעו מפעולות חסרות תום לב ושינוי הסטטוס קוו בקבוצה. כמו כן, התקבלה הסכמה לפיה ימונו מר הרץ ועובדו כאדמינים נוספים בקבוצה.

"כשקובי קרמר בא להתייעץ איתי, בקשתו הראשונה והעיקרית הייתה שנפעל בהליך המשפטי בצורה שתמנע כל פגיעה בקבוצה בעקבות המריבה שלו עם מעסיקו, שאינו משלם לו את זכויותיו. אני שמח שתוצאת הליך צו המניעה הזמני השיגה מטרה זו במלואה. התביעה שהוגשה כנגד קובי לא תפגע בקבוצה. בית הדין אף נתן בידיו כלים לעתור לתיקון מהלכים פסולים שיבוצעו, אם יהיו כאלו.

"לגבי התיק העיקרי, הרי ההלכה קבעה מבחנים מסודרים בשאלה כיצד מכריעים "של מי היא קבוצה בפייסבוק" (ואני מפנה לתיק בו התמודד מר גיא לרר אל מול ערוץ 10 ושמר על הקבוצה בידיו, למרות היותו מועסק בידי ערוץ 10). אני סבור שהראיות שהוגשו ושעוד יוגשו בתיק זה (וכאן קצר המקום מלפרטן) יאפשרו לבית הדין לקבל החלטה שתואמת למבחנים האלו ויציגו את התמונה במלואה לכשיינתן פסק הדין. בתקווה, הקבוצה לא תפגע לאור הסכסוך הזה והתביעה תדחה".

עורך הדין גיא אופיר, המתמחה באינטרנט, לשון הרע, זכויות יוצרים, מסחרי, ומייצג את שחר הרץ, מסר בתגובה כי: "היום התנהל דיון בבקשה לסעד זמני של שחר הרץ נגד קובי קרמר, בה נתבקש קרמר להחזיר המצב לקדמותו. לשמחתנו הבקשה התקבלה ונקבע כי קרמר בתוך 24 שעות יחזיר את המצב בקבוצת הפייסבוק 'בירה אחת ליום' כפי שהיה ביום 1.7, דהיינו להחזיר את הלקוח שלי ועובד שלו לתפקיד האדמיניסטרטורים של הקבוצה, ואת הדף העסקי של הלקוח שלי להגדרתו המקורית כבעלים של הקבוצה.

"התביעה תמשיך להתנהל, ואני בטוח שבית הדין יאמר את דברו בנושא המהלכים שבוצעו ביום 2.7.22, בהם הוסר מרשי בשעה 2 בלילה מתפקידו כמנהל הקבוצה. לאחר הדיון פרסם קרמר פוסט בו טען כי ניצח, קטונתי מלהבין את עמדתו שניצח ואני מזמין הגולשים לקרוא ההחלטה או לבקש מקרמר לפרסם ההחלטה בה 'ניצח'".