מיזם "פייק ריפורטר" איתר רשת של פרופילים ועמודים הפועלים ככל הנראה מתימן, ומפיצים פייק ניוז בפייסבוק בעברית. במיפוי שערכו, בעקבות דיווח שהתקבל במערכת שלהם, עלו למעלה מ-100 פרופילים שעסקו בפעילות כזאת, חלקם חשודים בסבירות גבוהה כמזויפים.

דוגמה לפרופיל חשוד

ידיעות הכזב מופצות עם לינקים לאתרים בערבית המתחזים להיות אתרי חדשות ואחד מהם מתחזה ל-mako. הן עוסקות בסלבס ישראלים, ומפיצות שמועות על מוות של סלבריטאים, מחלות, בגידות, מין ועוד.

באתרים אליהם הפרופילים מפנים יש פרסומות רבות של גוגל, אשר על פי ההערכה בעלי האתרים מכניסים מהם עד עשרות דולרים בודדים ביום. מבדיקה שערכו פייק ריפורטר לא נמצא תוכן זדוני על גבי האתר, וכנראה כל מטרתו היא להביא להכנסה מפרסומות ולא לתרמיות פישינג או גניבת פרטי אשראי מהמשתמשים.

התוכן מופץ בין היתר בקבוצות פייסבוק ישראליות של תומכי ליכוד, קבוצות מקומיות כמו "דירות מפה לאוזן בתל אביב" וקבוצת מוזיקה יוונית. אחד מהפרופילים אף פתח לאחרונה קבוצה בשם "אחרי השמועות", ובה הוא מפרסם קישורים לאחד האתרים שלהם. 

כך לדוגמה, המשתמש Ibrehime Alwerkei העלה בספטמבר בקבוצת אוהבי יוונית פוסט עם הכותרת: "מבזק מיוחד: זאת האמת על מצבו הבריאותי המצמרר של השחקן נירו לוי". יוזר אחר פרסם פייק ניוז על אייל גולן שמציג את "החברה הפצצה דוגמנית" שלו, וב"דירות מפה לאוזן בתל אביב" נכתב: "אילנית לוי לא מפסיקה לבכות! מה קרה לבן שלה?? אייל גולן מרוסק".

נושא שחוזר באותם פוסטים של פייק ניוז הוא הודעות שקריות על מותם של מפורסמים, שפעמים רבות גם מגיעות אליהם בסופו של דבר. אגב, כשלוחצים על הקישורים, הרבה פעמים אין קשר בין הכותרת לתוכן הכתבה.

כך, הודעות על מותו של צביקה פיק ז"ל הופצו לפני מותו, וכן עלו פוסטים כי דקל וקנין נפטר מקורונה, וב-2019 פורסם בעמוד פייסבוק המתחזה ל-mako כי "שרית חדד לקתה בהתקף לב לאחר פרסום סרטון שערורייתי". פוסטים נוספים הפיצו שמועות שקריות כי שלומי שבת הלך לעולמו, וכי נינט טייב מתה מקורונה. 

אתרי חדשות מזויפים, אחד מהם ל-mako

"קיבלנו דיווח ממשתמשים על פרופילים זרים, שהיו נראים להם חשודים בתוכן שהם מפרסמים. היה להם ברור שמדובר בידיעות כזב פוגעניות", מספר ל-mako אחיה שץ, מנכ"ל פייק ריפורטר. "החוקרים שלנו מיפו את הפרופילים ומצאו שהדיאלקט הערבי בפוסטים הוא מתימן. נראה שזו באמת סוג של רשת ספאם, שמנסה לגרום לאנשים ללחוץ על לינקים, כדי להרוויח מפרסומות. זה נעשה בניגוד לכללי הקהילה של פייסבוק, וכמובן עם פגיעה פוטנציאלית לא נעימה באנשים ובבני משפחה, אמנים, אנשי תרבות וכדומה, שעליהם מופצים שקרים".

"היה דיווח קטן על התופעה בעבר, אבל נראה שמעט מאוד נעשה בעניין, והשימוש בשיטה הזאת רק גדל. זה מצביע על אוזלת יד של הרשתות לטפל בפעילות כזאת", אומר שץ. "חשוב לומר שהבסיס הזה של פרופילים מזויפים ונכסים דיגיטליים על גבי פלטפורמות שמנסים למשוך קהל זה אותו הבסיס – הפעם זה ספאם מתימן, וזה באותו מידה יכול להיות סוכני גיוס איראניים, פרופילים של פיתוי של חיזבאללה שמנסים להגיע לחיילים או ניסיון להשפיע על תוצאות הבחירות בישראל. אנחנו רוצים להצביע על העובדה שהשיטה מתאפשרת באין מפריע. רק לאחרונה הוצאנו מכתב ביחד עם איגוד האיטרנט הישראלי על כך שחברת מטא, פייסבוק, אינה ערוכה לבחירות בישראל".

מחברת מטא לא התקבלה תגובה עד פרסום הכתבה.