טלפונים מתקפלים הם לא דבר חדש, בשנות ה-90 פגשנו את מכשירי הצדפה הפופולריים, ומאז שהציג סטיב ג'ובס הציג את האייפון, התרגלנו למכשירים ישרים. בשנים האחרונות ניסו כמה חברות, ובראשן סמסונג, להחזיר לחיינו את את הטלפון הנסגר, וממש כמו רוב הקאמבקים משנות ה-90 - הם לא ממש הצליחו.

כעת הציגה החברה הקוריאנית את שני מכשירי הדגל החדשים בתחום המתקפלים - ה-Galaxy Z Fold4 וה-Galaxy Z Flip4, והיא משקיעה הרבה מאוד כסף כדי להחדיר אותם לשוק. ככל הנראה נתקלתם בפרסומת אחת כזאת לאחרונה, ואם לא ככל הנראה שתטורגטו לאחת כזאת, בגלל שקראתם את הכתבה הזאת.

אז לאחר מסע השקה נוצץ בניו יורק קיבלנו אותם לניסיון, ויצא לנו לשחק איתם כמו שצריך. אלה המסקנות שלנו:

Galaxy Z Flip4

עיצוב

נתחיל מהמכשיר ה"זול" מבין השניים, הסמארטפון מתקפל בצורת צדפה, והוא ללא ספק מחזיק בסטייל ייחודי ויפה. ניתן למצוא אותו במספר צבעים, ואם תשקיעו ותיכנסו לאתר הבין-לאומי תוכלו גם לעצב אותו עם 75 קומבינציות צבעים שונות בין הפאנלים השונים. הבעיה היא שזה לא קיים בישראל, וכאן תצטרכו להסתפק בצבעי ברירת המחדל שלהם: סגול ופחם, וגם בשני צבעים חדשים – זהב, ורוד וכחול.

ברגע שפותחים את הצדפה, מיד שמים לב לקפל שלה במרכז. התגובה של *כל* מי שפתח את המכשיר לידנו הייתה: "לא מפריע לך הקפל הזה באמצע?", שזה דגל אדום עצום לסמסונג, ואני בטוח שהנושא עלה בכל פאנל בדיקות שנעשה בחברה. אז כן יש קפל, כן רואים אותו בבירור ומרגישים אותו, אבל זה טלפון מתקפל ואני לא מכיר אף יצרנית שיכולה ליצור מסך מגע מתקפל בלי קפל באמצע.

אחת הבעיות הבולטות מבחינתי היא כניסת של חומרים שונים כאשר הוא נמצא בכיס. לא פעם פתחתי אותו והרגשתי שהוא מלא באבק שנכנס ונלכד בתוך הקפל. למרות זאת, אחת הבעיות הכי גדולות בדגמים הקודמים הייתה יציבות הקיפול, דבר שנראה שסמסונג פתרו יופי והצליחו לגרום למכשיר להיות אמין וחזק.

Galaxy Z Flip4 (צילום: samsung)
Galaxy Z Flip4 | צילום: samsung

גב הצדפה מתחלק לשניים - החלק התחתון והחלק העליון, שכולל מסך זעיר של 1.9 אינץ' שעליו מוצגות התראות בסיסיות כמו הודעות (עליהן אפשר לענות בעזרת אמוג'י או הודעה קולית מבלי לפתוח את המכשיר עצמו), מזג אוויר, מיילים, שיחות ועוד. בנוסף להתראות, ניתן להשתמש בו בתור מצלמה לצילומי סלפי זריזים במיוחד (נתייחס למצלמות בהמשך). למרות האפקטיביות של המסך הקטן הזה, חשוב לציין שהוא מתחמם ממש בשימוש די קצר. ייתכן שמדובר בבאג שסמסונג יצליחו לפתור בעדכוני תוכנה עתידיים, במידה ולא - אנחנו צופים לתלונות רבות בנושא. 

כאשר המכשיר פתוח הוא מגיע ל-6.7 אינץ', המסך נראה ארוך יותר וצר יותר מרוב המכשירים שאתם מכירים, דבר שמקשה מאוד על עבודה עם יד אחת בלבד, שלא לדבר על בעלי ידיים קטנות שיתקשו לסגור אותו בלי להשתמש בשתי הידיים. קרה לי כמה פעמים שפשוט "שכחתי" שהוא מתקפל והשארתי אותו פתוח על השולחן, כי אני לא רגיל למכשיר מתקפל. עם זאת, אני חייב לציין שכן יש הנאה מסוימת מפעולת הסגירה ומצאתי את עצמי מעביר כמה דקות של שיחה עם אנשים בסלון, בזמן שאני פותח וסוגר את הטלפון.

יש לו חיישן טביעת אצבע בצד הימני העליון ולא בתוך המסך, כמו רוב הסמארטפונים ומדובר בחיסרון די מעצבן. במקום זאת, בחרתי את טכנולוגיית זיהוי הפנים, אבל ברוב הפעמים היא לא עבדה לי במיוחד ונאלצתי להקליד את הקוד כאילו אנחנו בשנת 2016.

Galaxy Z Flip4 (צילום: יונתן אפולט)
Galaxy Z Flip4 | צילום: יונתן אפולט

ביצועים

מבחינת מערכת השבבים, הפליפ עומד בשורה אחת עם שאר מכשירי הדגל ומחזיק ב-Snapdragon® 8+ Gen 1 המתקדם ביותר של קוואלקום. הוא מגיע עם 8 ג'יגה בייט של זכרון עבודה (RAM) ונפח אחסון של 128, 256 ואפילו 512 ג'יגה בייט. בשימוש הקצר שהיה לי, לא נתקלתי באף בעיה והוא עבד מעולה.

מבחינת סוללה הוא מחזיק בסוללה בנפח 3,700mAh וכמובן שיש לו טעינה מהירה, לפי החברה תוכלו להטעין 50% מהסוללה תוך כ-30 דקות. לא נתקלתי בבעיות עם הסוללה, והיא החזיקה לי בקלות יום שלם, שיפור ניכר מהפליפ 3 הקודם. כמו שאר המכשירים, גם הפליפ וגם הפולד מגיעים ללא מטען, כחלק מרעיון הפחתת הפסולת שסמסונג דוגלת בה, עם זאת, אתם יכולים לקנות מטען מהיר לבד, למרות הרצון של החברה לעזור בהפחתת הפסולת הם עדיין מוכרים 270 מיליון מכשירים בשנה עם 3 סדרות שונות כל שנה (גלקסי, A וה-Z).

המכשיר מגיע עם פונקציה חדשה הנקראת פלקס מוד - כאשר המכשיר חצי מקופל, הוא מאפשר בחצי המסך התחתון להשתמש בו כסוג של פד לכתוב איתו או לבצע פעולות נוספות בזמן שהמסך העליון הופך למסך ראשי. וכן, זה מוזר כמו שזה נשמע, לא מצאתי את הפונקציה הזאת יעילה, וכחלק מהמידע שהוציא סמסונג על הטלפון, נראה שהאפשרות הזאת היא בעיקר לטובת אנשים שמייצרים תוכן ורוצים להשתמש בצילום ללא ידיים (כי הוא עומד חצי מקופל על השולחן).

Samsung Galaxy Z Flip4, Samsung Galaxy Z Fold4 (צילום: יונתן אפולט)
Samsung Galaxy Z Flip4, Samsung Galaxy Z Fold4 | צילום: יונתן אפולט

מצלמה

סמסונג ידועה במערך מצלמות איכותי במיוחד, הפליפ 4 לא שונה בהרבה מה-3, אבל כן מציג מצלמה טובה במיוחד. עם זאת, דגמי הדגל של החברה כמו האולטרה מחזיקים במערך חזק יותר. פה תוכלו למצוא מצלמה קדמית של 12 מגה פיקסל ועם פיקסלים בגודל 1.8 מיקרון ומפתח צמצם של f1.8, לפי סמסונג זה חיישן בהיר ב-65% מהפליפ הקודם, אבל קשה מאוד לשים לב לזה. בנוסף, ישנה עוד מצלמה אחורית של 12 מגה פיקסל עם עדשה רחבה. מצלמת הסלפי הקדמית היא נסתרת בתוך המסך והיא 10 מגה פיקסל. 

לא מדובר על בשורה מיוחדת, הנתונים די דומים למכשיר הקודם, והתמונות יוצאות די טוב אבל האולטרה כאמור טוב יותר. צילומי הפורטרט היו די מרשימים כרגיל אצל סמסונג ולא איבדו מהפוקוס, מצד שני, התמונות הרחבות לא יצאו מזהירות.

צילום flip 4 עדשה רגילה (צילום: יונתן אפולט)
צילום flip 4 עדשה רגילה | צילום: יונתן אפולט
צילום flip 4 עדשה רחבה (צילום: יונתן אפולט)
צילום flip 4 עדשה רחבה | צילום: יונתן אפולט
צילום flip 4 פורטרט (צילום: יונתן אפולט)
צילום flip 4 פורטרט | צילום: יונתן אפולט

בשורה התחתונה

מדובר במכשיר יפה מאוד, מיוחד מאוד שיגרום לאנשים סביבכם לשאול מלא שאלות. הוא כנראה יהיה המכשיר המתקפל הכי נמכר של סמסונג בגלל הסטייל שלו, וחבל מאוד שבארץ אי אפשר להתאים אותו אישית. המחירים שלו מאוד גבוהים, כמו כמעט כל המכשירים של סמסונג, והוא מתאים למי שממש רוצה לצאת מהקופסה ולהרגיש מיוחד. הקיפולים שלו הם משחק כיפי, אבל אני לא רואה יתרון משמעותי לעניין הקיפול חוץ מהמשחקיות והנוחות של טלפון קטן יותר.

מחירים

Galaxy Z Flip4 128GB – סמסונג וסאני תקשורת: ‏3,599 שקל; דינמיקה ופלאפון - 3,499 שקל.

Galaxy Z Flip4 256GB – סמסונג וסאני תקשורת: ‏3,849 שקל, דינמיקה ופלאפון - 3,699 שקל.

Galaxy Z Flip4 512GB – ‏סמסונג וסאני תקשורת: 4,299 שקל.

Galaxy Z Fold4

עיצוב

בניגוד לפליפ, הפולד הוא לא טלפון "יפה". הפולד הוא טלפון טוב ופרקטי. הוא נפתח בצורה של ספר ולא צדפה, ולכן אין לו את היתרון של תחושת טריקת הטלפון. גם פה הקפל הוא ניכר ואי אפשר להתעלם ממנו, כן אפשר לנסות לחיות איתו. כאשר הוא במצב סגור, הוא נראה כמו סמארטפון רגיל לגמרי חוץ מהגודל שלו, ועבה במיוחד (נראה כמו שני סמרטפונים שהודבקו אחד לשני), גבוה וצר. במצב הזה, החלק הקדמי שלו הוא בעצם מסך לכל דבר (כמו סמארטפון רגיל), והחלק האחורי כולל מגרעת, שמכילה את מערך הצילום עם שלוש עדשות אחת מעל השנייה. הצורה המוזרה שלו נכנסת בצורה חלקה לכיס, אבל כן גורמת לתחושה מוזרה בהחזקה שלו. הוא גם די כבד (263 גרם, לעומת הגרסה הקודמת שהייתה 271 גרם), וקצת קשה להתרגל למסך החיצוני כטלפון רגיל.

Galaxy Z Fold4 (צילום: samsung)
Galaxy Z Fold4 | צילום: samsung
 

מסך וביצועים

המסך עצמו מרשים מאוד ועוצמתי. ב-Fold 4 תמצאו מסך 7.6 אינץ' מסוג AMOLED 2X ברזולוציה גבוהה של 2,176 על 1,812 פיקסלים, וקצב רענון של 120 הרץ עם רענון אדפטיבי. זה בעצם מיני טאבלט, הוא נוח מאוד לצפייה בסרטונים או בעבודה מורכבת (נרחיב על כך בהמשך). לעומת זאת, אם אתם חיות אינסטגרם וטיקטוק תתקלו בבעיה של מסך רחב מידי שלא מתאים לגלילה ארוכה. סמסונג יצרו שיתופי פעולה רבים עם מטא, מיקרוסופט וגוגל כדי שהאפליקציות והמערכת הפעלה יתאימו את עצמם למסך הגדול שלהם, ובחלקן זה עובד יופי, אבל בחלקן זה מרגיש כמו לעבוד עם טאבלט.

עוד פיצ'ר שקורה בעקבות קיפול הטלפון, הוא שהמקלדת מתחלקת לשתיים, אני מצטער אבל זה בלתי נסלח. זה מוזר נורא, לא נוח ובאופן כללי מרגיש כמו פתרון גרוע לבעיה של איך עושים מקלדת על מסך כל כך גדול עם קפל במרכז.

הטלפון עמיד בפני שריטות בזכות מגן המסך שסמסונג השתילה בו (לא ניתן לקנות לבד). מבחינת הביצועים, גם פה החברה הקוריאנית הכניסה את מערכת השבבים Snapdragon® 8+ Gen 1 עם זיכרון של 12GB ושטח אחסון שמשתנה בין הדגמים 256/512 GB או 1T. מהזמן הקצר שעבדתי איתו לא נתקלתי באף בעיה, המכשיר עובד חלק ומהר והוא הופך למפלצת מולטיטסקינג. בזכות סרגל היישומים המהיר שנמצא בחלק התחתון של המסך (בדומה למחשב)' ניתן לפתוח בו זמנית כמה יישומים ולשים אותם אחד ליד השני. במצב הזה ניתן למשל, לכתוב הודעה ובו זמנית לעבוד על מייל ולגרור תמונה לתוך אותו מייל. יחד עם המסך הגדול והעובדה שהעט המיוחד של סמסונג מתאים לממשק שלו (אבל נמכר בנפרד), זה כמעט מושלם לעבודה.

הפולד מחזיק בסוללה בנפח של 4,400mAh, מספר סטנדרטי למכשיר פרמיום, אבל אולי היה עדיף להגדיל את תפוקת הסוללה במכשיר שהוא בעצם טאבלט והעבודה בו מואצת. הוא מחזיק בקלות יום שלם, אבל אולי כדאי שבדגמים הבאים ישפרו אותו. גם פה המטען המהיר לא מגיע יחד עם המכשיר ותצטרכו לרכוש אותו בנפרד.

מצלמה

בגלל הקיפול השונה של הפולד יש לו בעצם שתי מצלמות סלפי, אחת במצב סגור עם 10 מגה-פיקסל ומפתח צמצם של f1.8, ומצלמה נוספת בתוך המסך הפנימי, שנמצאת בתוך המסך ויש לה רק ארבעה מגה-פיקסל ואותו מפתח צמצם. מערך המצלמות האחורי כבר מרשים יותר, עם מצלמה ראשית של 50 מגה-פיקסל עם מפתח צמצם של f1.8, בנוסף, ישנה עדשה רחבה של 12 מגה-פיקסל וגם עדשת טלהפוטו של 10 מגה-פיקסל.

צילום FOLD 4 עדשה רגילה (צילום: יונתן אפולט)
צילום FOLD 4 עדשה רגילה | צילום: יונתן אפולט

כאמור, סמסונג יודעים לעשות מצלמות והעדשה הראשית שלהם עושה את העבודה. במיוחד באור יום התמונות יוצאות מפורטות וחיות במיוחד.

צילום FOLD 4 עדשה רחבה (צילום: יונתן אפולט)
צילום FOLD 4 עדשה רחבה | צילום: יונתן אפולט

התמונות גם בעדשה הרחבה יותר יוצאות טובות ומדויקות, אבל אין זווית של 150 מעלות כמו בסמארטפונים אחרים. הטלפוטו המגדילה פי 3 כל כך טובה, שאם לא תסבירו שמדובר בזום אופטי - נראה שפשוט התקרבתם בעצמכם למושא הצילום. צילום הלילה מאכזב לעומת זאת, הכנסת התאורה נראית מלאכותית ולא תופסת באמת את האור כמו שצריך. צילום הפורטרט מרשים במיוחד, כפי שכבר התרגלנו ממצלמות במכשירים של סמסונג.

צילום FOLD 4 עדשת זום (צילום: יונתן אפולט)
צילום FOLD 4 עדשת זום | צילום: יונתן אפולט

צילום FOLD 4 פורטרט (צילום: יונתן אפולט)
צילום FOLD 4 פורטרט | צילום: יונתן אפולט

לעומת זאת, צילום הסלפי במצלמה הפנימית נראה באיכות ירודה של שיחת סקייפ מלפני שנים רבות. אם כבר אתם צריכים סלפי, עדיף עם המצלמה של המסך החיצוני, שהיא הרבה יותר טובה. בסופו של דבר, מערך המצלמות טוב אבל לא מביא איתו בשורה מיוחדת (לעומת השמועות על המצלמה של האולטרה 23, שעומד לצאת בינואר 2023).

צילום FOLD 4 מצב לילה (צילום: יונתן אפולט)
צילום FOLD 4 מצב לילה | צילום: יונתן אפולט

מחירים

Galaxy Z Fold4 256GB‏ – סמסונג וסאני תקשורת: 6,499 שקל; דינמיקה ופלאפון - 6,249 שקל.

Galaxy Z Fold4 512GB‏ – סמסונג: 6,849 שקל; סאני תקשורת: 6,899 שקל; דינמיקה - 6,699 שקל.

Galaxy Z Fold4 1TB‏ – סמסונג וסאני תקשורת: 7,699 שקל.

בשורה התחתונה

הפולד הוא טלפון ביצועיסטי, הוא מעולה למולטיטסקינג ועבודת משרד. הוא פחות "כיפי" ונראה פחות מגניב ויש לו תג מחיר ממש מוגזם (החל מ-6,499 שקל לדגם הזול ועד 7,699 שקל ליקר יותר), ברמה שאפשר לקנות סמארטפון פשוט + לפטופ באותו מחיר. הוא עובד טוב מאוד, אבל חוץ מהקיפול שלו ויכולות המולטיטסקינג הוא לא באמת מתבלט מעל סמארטפונים אחרים.

זה כבר הדור ה-4 של המתקפלים של סמסונג ונשאלת השאלה מה יקרה בעתיד. עוד לא נתקלתי באף אדם שקנה בעצמו סמארטפון מתקפל. למרות שהמכירות כן עולות, זה עדיין נתח שוק קטן מאוד משוק הסמארטפונים - הבעיה היא שיש פה צורך לשינוי תודעתי של הצרכן, אשר עדיין לא באמת מבין למה הוא צריך סמארטפון כזה. בסופו של דבר מישהו פה יתקפל (חיכיתי עד לכאן בשביל הבדיחה הזאת) - או שסמסונג ושאר החברות יוותרו על רעיון המתקפלים או שהציבור ילמד מחדש להשתמש בטלפון שנסגר בתוכו.