בחודש מאי האחרון עלה פרק 86 של "בזמן שעבדתם", שעסק בהתמוטטות של הבורסות והתנפצות בועות ההייטק בעולם. באותם ימים היה ויכוח עד כמה הקריסה דרמטית ועד מתי היא תישאר איתנו, כלומר האם מדובר במיתון ארוך?

בתחילת חודש מאי הבורסה הייתה אדומה, והנאסד"ק ירד ב-27 אחוזים ל-11 נקודות. מדד ה-S&P ירד אף הוא ב-17 אחוזים, ותהינו האם זה כבר מוגדר מיתון?

אם נחזור לנתונים של היום, אנחנו באותו מצב בדיוק. כלום לא זז. לרגע קצר היה נראה שיש התאוששות, אבל בתחילת ספטמבר, כל המדדים נפלו וחזרנו בדיוק לאותה נקודה כמו במאי. 

מה שכן קרה הוא שכל חברות ההייטק מפטרות עובדים, כי בהייטק מבינים שאנחנו נכנסים למיתון. נתונים מארה"ב מלמדים ששם יש גל פיטורים גדול. בשיא הגל, ביוני, דווח על 110 חברות הייטק שמפטרות עובדים וביולי ו-104 חברות נפרדו מחלק מעובדיהן. 

הגל הזה מגיע גם לישראל ואפשר לראות מספרים דומים בארץ, אמנם לא עם אימפקט כמו בארה"ב, אבל עדיין ישנן חברות ישראליות שמפטרות עובדים, ומנסות להאריך כמה שיותר את המרחק מהגיוס הבא, מה שמכונה הארכת ה"ראן וואי" - משך הזמן שיש לחברה לחיות ללא גיוסים חיצוניים, שכרגע לא נראים באופק, כשהיום אין הנפקות בכלל.

פיטורים, אילוסטרציה (צילום: fizkes, shutterstock)
אילוסטרציה פיטורים, מכתב, חדשות רעות | צילום: fizkes, shutterstock

מעקב אחר הפיטורים בחברות ההייטק הישראליות מלמד שלאחרונה הצטרפו למפוטרים עובדים ממרכז הפיתוח הישראלי של סנאפ, אוטונומו, NSO, וויקס וקלטורה. אלה רק הפיטורים הידועים, יש פיטורים שקטים בסטארטאפים קטנים שלא מדברים עליהם.

המצב בארה"ב הרבה יותר עגום, שם יש ממש דיכאון. בנאום שנשא לאחרונה יו"ר הפד, ג'רום פאוול, הוא אמר שעד שהאינפלציה לא תרד, הוא ימשיך להעלות את הריבית. כרגע היא עומדת על 8.5 אחוזים, והיעד הוא 2 אחוזים, וזה לא פער שייסגר בחודש-חודשיים הקרובים, ולכן מתחזקת ההערכה שהמיתון הזה יישאר איתנו בחצי השנה הקרובה, אם לא יותר.

>> בזמן שעבדתם, פרק 99: כמעט רבע מהצעירים האמריקאים כבר לא עושים סקס