על חוף מבודד בתאילנד, בעיירה קטנה בפיליפינים או מכפר בפולין, ברחבי העולם מסתובבים לא מעט ישראלים שבחרו לוותר על יום העבודה הסטנדרטי לטובת מה שמכונה נוודות דיגיטלית, עבודה היברידית מיעדים מרוחקים עם תלות בלפטופ, אינטרנט אלחוטי זמין ופגישות זום. בחסות הקורונה והמעבר לעבודה מרחוק, תופעת הנוודים הדיגיטליים תפסה תאוצה והתרחבה גם אל מעבר למחוזות תעשיית ההייטק ובשנים האחרונות וכיום ניתן למצוא גם עורכי דין, רואי חשבון ומנהלים בדרגים שונים שמצליחים להגשים את החלום ולשלב בין חופשה לעבודה. תפסנו כמה מהם לשיחה ושאלנו אותם איך הם מצליחים לעשות את זה.

"הניתוק מאפשר לי להגיע לתוצרים הרבה יותר מדויקים"

לאחר כשלוש שנים שבהם עבד כמעצב מוצר במשרה מלאה בחברת Cycode, מוטי וייס החליט לצאת לדרך חדשה ולשלב טיול ועבודה מרחוק. "לשמחתי, החברה אפשרה לי להוציא לפועל את החוויה הזאת", הוא אומר. בעוד שרובם של הנוודים הדיגיטליים עוברים לחו״ל לתקופה ארוכה כמו שנתיים או שלוש, וייס החליט שהשיטה שעובדת עבורו היא לטוס מספר פעמים בשנה לתקופות של כחודש בכל פעם. כך, החל מימי הסגרים של הקורונה, הוא בילה באיי סיישל, בפולין, בבנגקוק ובקוסמוי שבתאילנד.

 "בזמן שהייתי בסיישל ובתאילנד, עבדתי על פרויקטים מול צוותי המוצר והפיתוח בארץ ומול צוות השיווק בארצות הברית. העבודה מרחוק הייתה חוויה מרעננת, כשעיקרה היה מבתי קפה שקיבלתי עליהם המלצות ממקומיים ומקריאה בקבוצות פייסבוק של נוודים דיגיטליים", הוא מספר.

אמצעי הלינה של מוטי מגוונים ומשתנים, החל ממלונות ודירות Airbnb ועד ריזורטים. בשעות הבוקר, כאשר בישראל עוד אמצע הלילה, הוא לרוב מטייל ביעד שבו הוא נמצא ואילו בשעות הצהריים, כשהמשרד בארץ מתחיל להתעורר, הוא מתמקם בבית קפה ועובד משם.

"בתקופות שבהן אני טס, אני עובד על פרויקטים שדורשים עבודה של מחקר ועיצוב מקדים שאני עושה בעיקר עם עצמי״, אומר וייס. "הניתוק של העבודה מרחוק מאפשר לי להגיע לתוצרים הרבה יותר מדויקים ונכונים שעולים באיכות ובכמות על אלו שהיו יוצאים מעבודה מקבילה מהמשרד, כשיש המון הסחות דעת של פגישות במהלך היום".

 

"טסתי עם חברה שגם התאפשר לה לעבוד מרחוק, היינו משרד קטן"

עדן אטיאס, בודקת תוכנה בחברת WalkMe שפיתחה פלטפורמה שנועדה להדריך ולנווט משתמשים על גבי מערכות שונות בארגון בו הם עובדים, עברה לגור בקופנגן שבתאילנד למשך חודש וחצי. את עבודתה היא המשיכה מהאי היפיפייה, וכך שילבה את הטיול עליו חלמה עם עבודה מרחוק מול הצוות הישראלי.

 "טסתי בסוף ינואר, בשיא החורף בארץ, ישר לקיץ של תאילנד. ישנתי במלונות ובבונגלוס ועבדתי בעיקר מבתי קפה. טסתי עם חברה שגם התאפשר לה לעבוד מרחוק, ככה שהיינו ממש משרד קטן", היא מספרת. "התפוקה הייתה זהה, הפרש השעות אפשר לי ליהנות מהבוקר ומשעות הצהריים ולהגיע לעבודה כשאני כבר אחרי כמה וכמה פעילויות".

על אף שאטיאס מעידה שעבדה בעיקר מבתי קפה, לנוודים דיגיטליים אחרים היא ממליצה דווקא להתגורר בדירה עם פינת עבודה מסודרת ולטוס למדינה מרוחקת עם הפרשי שעות משמעותיים מישראל, כי כך לדבריה ניתן לנצל את היום בצורה מיטבית.

עובדים מרחוק - עדן אטיאס, WalkMe (צילום: פרטי)
עובדים מרחוק - עדן אטיאס, WalkMe | צילום: פרטי

"הגעתי לכפר מדהים ונידח בפיליפינים, אבל היו בו רק 4 שעות של חשמל ביום"

בעוד שרוב הנוודים הדיגיטליים מגיעים מעולמות ההייטק, אצל תמר אברג׳ל המצב שונה. היא עורכת דין במחלקת ההייטק של חברת גורניצקי, שבשנה האחרונה עובדת משורה של יעדים אקזוטיים: המלדיביים, סרילנקה והפיליפינים. "בתור בחורה שאוהבת לטייל בעולם ומנצלת כל הזדמנות או סופ"ש כדי לטוס לחו״ל, הרעיון של נוודות דיגיטלית קסם לי, אבל לא הבנתי איך הוא יכול להשתלב עם העבודה שלי", מספרת אברג׳ל. "כשהגיעה הקורונה וכולנו התחלנו לעבוד מהבית, הבנתי שאני יכולה להגשים את החלום שלי ושגם עורכי דין יכולים להיות נוודים דיגיטליים. למזלי, יש לי חברה מדהימה שמאפשרת לי לעשות את זה".

על סדר היום שלה מספרת אברג'ל שלעיתים היא מתחילה את היום מוקדם, עובדת מספר שעות באופן רצוף ולאחר מכן מנצלת את שאר היום לאטרקציות או בחופים עד הערב, אז היא חוזרת לעבוד. את סופי השבוע מנצלת היא לחופשה ופעילויות אקסטרים. "הפרש השעות מועיל כי יוצא שאני זמינה גם בערב, במקביל לשעות העבודה המקובלות בארץ", היא מסבירה. "לפעמים אני גם עובדת יום רגיל, פשוט ממקומות אקזוטיים. אני תמיד משתדלת למצוא מקום שנעים לעבוד ממנו ואם אפשר מול נוף יפה, אני לא מסתגרת בחדר סגור או במלון כדי ליהנות מהמקומות שבהם אני נמצאת".

"כשנמצאים בחו״ל, מאוד רחוק מכל שגרת העבודה נורא קל להישאב לתוך אווירת החופש והטיול, אבל אני דווקא מרגישה שיש לי אחריות גדולה יותר לעשות עבודה טובה ואיכותית על מנת לשמור על רמה מקצועית גבוהה", מסכמת אברג׳ל . "לפני כל נסיעה אני משתדלת לעשות תיאום ציפיות עם הבוס הישיר שלי כדי להבין איך זה יכול לעבוד בצורה הטובה ביותר. אחד הקשיים המרכזיים שנתקלתי בהם, הוא בעיות קליטה ואינטרנט. הגעתי לכפר מדהים ונידח בפיליפינים, אבל היו בו רק 4 שעות של חשמל ביום. במקום אחר היה טייפון שגרם לנתק של יומיים בקליטה. אלו מצבים שמאלצים אותי להתנהל בגמישות, לפעול בצורה יצירתית ולחשוב מחוץ לקופסה. בזכות זה, אני מצליחה לעבוד בתפוקה זהה לארץ. אני מרגישה שיש לי אחריות להוכיח שהעבודה שלי לא נפגמת".

עובדים מרחוק - תמר אברג׳ל, גורניצקי (צילום: פרטי)
עובדים מרחוק - תמר אברג׳ל, גורניצקי | צילום: פרטי

"אסור לוותר על הקשר האישי" 

דוד וולפר, מנהל אופרציה עסקית (Business Operations Manager) בחברת לומיגו, עשה רילוקיישן לברלין לפני כעשרה חודשים בעקבות בת זוגתו. אשתו, עולה חדשה מגרמניה, שבה למולדתה על מנת להתמחות בה כרופאה.

כיום בני הזוג מתגוררים יחד בדירה בשכונת פרנצלאורברג. "התפוקה שלי גבוהה יותר כי אין שיחות מסדרון או קפה, אבל אני מתגעגע לזה מאוד וזה בהחלט חסר", הוא מספר. וולפר טוען כי הוא אסיר תודה לחברה שלו, שגיבתה אותו ואפשרה לו את הרילוקיישן, שכאמור, נעשה מסיבות פרטיות.

וולפר ממליץ למי שמחליט לעשות את הצעד לחזור לארץ אחת לרבעון לטובת ביקור והשתתפות באירועי חברה מגבשים, שיש להם משמעות רבה גם בפן המקצועי. "אסור לוותר על הקשר האישי - הוא מסייע לקדם את הנושאים הבוערים בכל תפקיד", הוא מסכם.

עובדים מרחוק - דוד וולפר, לומיגו (צילום: פרטי)
עובדים מרחוק - דוד וולפר, לומיגו | צילום: פרטי
 

"התפוקה גדולה יותר כי אני קרוב לשוק ולשעות העבודה בטריטוריה שעליה אני אחראי"

אובל דניאל, סמנכ״ל מכירות לשוק האסייתי בחברת הסטארט-אפ סנטריקל (Centrical) המפתחת פלטפורמה מבוססת AI הממוקדת בהצלחת העובד, טס באמצע שנת 2021 לסינגפור עם אשתו ובתו. לדבריו, אין לו תוכניות ספציפיות לחזור לארץ.

"אני חי בסינגפור ועובד מהבית. אני אחראי על צוותי העבודה שלנו ביפן ובאוסטרליה, ולעיתים טס לפגישות אתם. בשבוע הבא, לדוגמה, אטוס לפגישות עם צוות החברה באוסטרליה", הוא מספר.

עובדים מרחוק - אובל דניאל, Centrical (צילום: פרטי)
עובדים מרחוק - אובל דניאל, Centrical | צילום: פרטי

סנטריקל היא פלטפורמה חלוצית מבוססת בינה מלאכותית הממוקדת בהצלחת העובד והגברת מעורבותו וביצועיו, המשרתת כיום מעל ל-150 ארגונים מרשימת פורצ'ן 2000 בכ-156 מדינות בעולם. לדבריו של דניאל, הוא בהחלט מצליח לעבוד באותה תפוקה כמו בארץ – ואף יותר, הודות לכך שהוא מקורב יותר לשוק עליו הוא אחראי. "התפוקה גדולה יותר כיוון שאני קרוב לשוק ולשעות העבודה בטריטוריה שעליה אני אחראי. בנוסף לכך, לפעמים אחרי שעות העבודה שלנו אני מקיים פגישות עבודה עם הצוותים בארץ ובארה"ב", הוא מסביר.

"הקורונה שינתה דפוסי עבודה רבים, אבל לאט השוק נפתח ועובדים רבים חזרו למשרדים. סינגפור היא צומת עסקים ראשי של כל אסיה והפסיפיק, ובטריטוריה כה גדולה עבודה מרחוק הייתה מרכיב טבעי במגזר העסקי. עם זאת, חשוב להיפגש פיזית עם לקוחות וטוב שהדבר מתאפשר לי עכשיו".