"זו תחילת המהפכה החדשה": כבר כמה שבועות שנאור נרקיס כמעט ולא הוריד את משקפי המטא קווסט 2, של חברת מטא, לשעבר פייסבוק. אחד המוצרים הראשונים שפותח את החלון לאותו מטאוורס, עולם מלהיב ומפחיד שבו המציאותי והווירטואלי נפגשים. הוא יושב במשרד אבל רואה את בן שיחו דרך המשקפיים, שם מתקיימת הפגישה במטאוורס. הם לא צופים בגרסה האמיתית זה של זה, אלא באוואטר, הדמות שמייצגת כל אחד מהם בעולם המדומה.

האיש שמוביל את חזון המטאוורס הוא אחד שכבר יצר מהפכה חברתית עם השפעות חיוביות ושליליות. מארק צוקרברג שינה את שמה של פייסבוק למטא, במיוחד לכבוד החגיגה הזאת. אחרי שהרשתות החברתיות הפכו אותו לאחד האנשים העשירים ורבי ההשפעה בעולם, הוא מסמן את המהפכה הבאה שעשויה להעניק לו לא פחות שליטה. פייסבוק-מטא השקיעה כבר כעשרה מיליארד דולר על "הורייזון", עולם המטאוורס שלה, והודיעה על גיוס של עשרת אלפים עובדים למשימה, חלקם במרכז הפיתוח בישראל.

 

מטא וורס (צילום: החדשות 12)
מטאוורס - המהפכה הבאה? | צילום: החדשות 12

העולם הווירטואלי צפוי לחולל מהפכות בתחומים רבים, כולל רפואה, אופנה, חינוך, גיימינג, ותרבות. כל ענקיות הטכנולוגיה רואות את הפוטנציאל להעביר את כולנו לעולם הווירטואלי. בינתיים אחרי מטא, גם אפל מתכוונת להשיק את המשקפיים שלה השנה, הסיניות מתחממות ולמיקרוסופט חזון משלה. 

כיום ישנן חברות אופנה פיזיות שכבר משתעשעות בעולם ה-VR. חברת ההלבשה התחתונה fix הקימה עמדות VR מחוץ לשניים מסניפיה. מציאות מדומה מאפשרת לנו לספר סיפור בצורה ייחודית וחדשה - רון שלו, באדיבות ong Media, חברת fix.

"זה להכניס את העולם הדיגיטלי לתוך העולם הפיזי שבו אנחנו נמצאים. זה לוקח אותנו לרמת שירות ובעיקר לרמה של ניצול הדאטא בצורה אופטימלית", מספרת רונית אטד, מנכ"לית מיקרוסופט ישראל. גם תחום החינוך עומד בפני מהפכה, אותה מתחילים להרגיש כבר היום. "עולמות וירטואליים מאפשרים לנו לשבור את גבולות הכיתה, לפרוץ אותם. ולאפשר לתלמידים חוויית למידה שונה, עם כל החושים", מסבירה לימור הררי, ראש המרכז לחדשנות וטכנולוגיה בחינוך באקדמית גורדון.

 

מטא וורס (צילום: החדשות 12)
העולם החדש לא יהיה חף מסכנות | צילום: החדשות 12

לצד כל האפשרויות האלה, המטאוורס גם יהיה עולם של סכנות וצרות -  מאיומי סייבר, חדירה לפרטיות, פרסום סמוי, ועד סכנות אפשריות ליחסים האנושיים כפי שאנחנו מכירים אותם. ד"ר אפרת שלוי, חוקרת תקשורת, מגדר וחברה בקריה האקדמית אונו, מזהירה מפני ההשלכות של העולמות הווירטואלים: "בסוף אנחנו מתחתנים עם בן-אדם, לא עם דמות אווטאר. בסוף הילדים שלנו הם בני אנוש, אנחנו צריכים לדעת לתקשר איתם. העולמות האלה בעיתיים מהבחינה שהם לא מאפשרים לנו את האינטרקציה החברתית האמיתית והם עוד יותר גורמים לנו להסתגר בבית".