המלחמה בין רוסיה לבין אוקראינה נמשכת כבר ימים ארוכים, כאשר כל צד טוען שידו על העליונה. אך הלחימה בין שתי המדינות הללו היא לא רק על חלקות אדמה, אלא גם על התודעה הציבורית – באוקראינה, ברוסיה ובעולם כולו. ובמלחמה הזו, מסתבר, כל האמצעים כשרים, גם אם הם מומצאים.

מעבר לפגיעה ביכולת של העיתונאיות והעיתונאים לדווח על מידע מהימן, ההודעות והסרטונים שמופצים ברחבי הרשת תורמים גם למלחמה הפסיכולוגית של כל אחד מהצדדים. הסרטונים הללו רצים לרוב ברשת הטלגרם, מופצים בטוויטר - ומגיעים עד לכלי התקשורת המוסדיים שמנסים להצליב את המידע כדי להגיע לחקר האמת. כך למשל, ביום הראשון של הלחימה, ברחבי הרשת הופץ סרטון שמתעד עשרות חיילים רוסים שמונצחים אל אדמת אוקראינה, ואחרי שעות ארוכות של בירור – הסתבר שמדובר בסרטון ישן או מזויף.

הדיסאינפורמציה מגיעה עד לדרגים הגבוהים של הממשל בקייב ובמוסקבה. משרד ההגנה של רוסיה פרסם הודעה שקוראת לאמצעי התקשורת "להפסיק להפיץ מידע כוזב על המידע באוקראינה", וציין כי
"על רקע ההצלחות של הצבא הרוסי, ברשתות החברתיות מופץ גם הרבה פייק ניוז שגורם לזיוף של ההיסטוריה".

נוכחות כוחות רוסים בעיר חארקיב (צילום: המיטב)
נוכחות כוחות רוסים בעיר חארקיב | צילום: המיטב

במקביל, באוקראינה, ראש העיר לבוב הכריז כי מסוקים רוסיים נחתו בסביבה ומהם יצאו חיילים שמסתתרים ביער. לא עברה שעה ובשירותי הביטחון האוקראיניים הודיעו כי מדובר בכלי טיס אוקראיני וכי הידיעה לא נכונה. מוקדם יותר, בסוכנויות החדשות אף הופצה ידיעה שלפיה הותקפה תחנת חשמל בקייב, וגם היא התבררה כפייק ניוז.

ההודעה המזויפת על התקפת תחנת החשמל בקייב 

הזיופים מגיעים לרמה אבסורדית כמעט: לפי אחד הדיווחים, משרד ההגנה באוקראינה פרסם סרטון שבו נראה מטוס אוקראיני נופל מירי רוסי, ולאחר מכן התברר שהתמונות הללו לקוחות בכלל ממשחק מחשב בשם Digital Combat Simulator. בדיווח אחר, נטען כי רוסיה יורה באזרחים אוקראינים ללא אבחנה תוך שהם בורחים מהירי, ומאוחר יותר הסתבר כי מדובר בסצינה מבוימת שצולמה לפני כמעט שנה למען פסטיבל סרטים.

הפייק ניוז לא פוסחים גם בהקשר של ישראל. בתמונה שהופצה בימים האחרונים מופיעים מגדלי עזריאלי ועליהם מגן דוד לצד הכיתוב: "יחד ועד הסוף" – כאות תמיכה כביכול באוקראינה. גם כאן מדובר בזיוף.  

תמונה מזויפת של מגדלי עזריאלי עם מסר הזדהות עם אוק
תמונה מזויפת של מגדלי עזריאלי עם מסר הזדהות עם אוקראינה

"מעבירים את השלטון, מפסיקים להילחם"

גם הממשל בקייב והנשיא זלנסקי עצמו סובלים מהפצה על פייק ניוז לגבי כניעתה של אוקראינה לצבא הרוסי. כך למשל, באחת ההודעות שהופצו בטלגרם, משתמש שמתחזה לנשיא זלנסקי מבשר על כך שאוקראינה החליטה להניח את נשקה: "תעבירו לכולם! זה קשה, אבל מדובר בהחלטה קבוצתית! אנחנו מעבירים את השלטון לגנרל ז'ורדוצ'קינה! אנחנו מפסיקים להיאבק!". גם כאן מדובר בידיעה כוזבת.

כדי לנסות להילחם בהפצה של פייק ניוז, ברשת החברתית טוויטר החליטו להצמיד הודעות מיוחדות לחלק מהפוסטים שנוגעים ללחימה, מהלך שמזכיר את המלחמה בדיסאינפורמציה לגבי נגיף הקורונה. ברוסיה אף דיווחו כי משתמשים רבים כלל לא יכולים לגלוש בטוויטר, ידיעה שהגיעה לאחר פרסום הטלת הסנקציות המערביות על המדינה. עם זאת, הפייק ניוז הצליח להגיע גם לשם, כאשר פורסמה ידיעה כוזבת על הגבלת הגישה לאתר הפורנוגרפיה PornHub ברחבי רוסיה.

המלחמה בפייק ניוז במבצע הצבאי באוקראינה משרתת בפועל את הנרטיב של שני הצדדים – הרוסים רוצים להראות שהם לא פוגעים במטרות אזרחיות, והאוקראינים מנגד מנסים להוכיח שהם מצליחים להדוף את ההתקפות של הרוסים. אף אחד אמנם לא חסין מפני הריקושטים של המלחמה התודעתית הזו, אבל לאוקראינים עצמם כנראה לא ממש משנה עד כמה מהימנות הידיעות שכל העולם שומע – הם רק מתפללים שמישהו כבר יקשיב לתפילות שלהם ויפסיק את המלחמה העקובה מדם שמתנהלת בשטחי מדינתם.

אתר פורנהאב (צילום: 123RF‏)
אתר פורנהאב | צילום: 123RF‏