שר התקשורת יועז הנדל עורר בשבוע שעבר סערה במגזר החרדי, כאשר נפגש עם אדמו"רים ורבנים החוששים מהרפורמה שלו לניוד הקווים הכשרים, שיוצאת לדרך בימים אלו. הכותרות של אותו היום עסקו בעובדה שהנדל לא חבש כיפה לראשו באותה ישיבה, אולם צלילה ללב לבו של הציבור החרדי מלמדת שהמאבק סביב הרפורמה, ממש כמו אותה פגישה, רחב הרבה יותר מהפרט הטכני של ניוד מספרי טלפון או האין כיפה לראשו של השר. המאבק הטכנולוגי כביכול, לא שונה מהמאבק של החרדים נגד גיוס בחורי הישיבות או התקציבים. זה לא פחות ממאבק על זהות החברה החרדית בישראל.

"הפגישה של השר הנדל עם הרבנים הייתה מאוד מאוד דרמטית", אמר מי שניתן להגדיר כדמות מאוד מוכרת בציבור החרדי בשיחה עם mako. "הרבנים רגילים לזה שכשמגיע מישהו חילוני הוא שם כיפה ומוריד את הראש, יש בזה משהו שכאילו החילוני משתחווה, ופה זה לא היה. לא רק שזה לא היה, השר הנדל עוד אמר להם בריש גליי: 'אני העגלה המלאה'. כלומר השר הנדל אמר לרבנים הגדולים, אלה שכולם מתייעצים איתם, 'אני בעל הידע על מה שקורה ואסביר לכם', דבר שהם לא רגילים לו. שלא לדבר על זה שהאדמו"רים והרבנים עלו אליו לרגל ולא הפוך כנהוג".

טלפון כשר (צילום: Yonatan Sindel/Flash90)
טלפון כשר | צילום: Yonatan Sindel/Flash90

"הוא אמר להם (אדמו"רים ורבנים) בפנים, 'הציבור שלכם כבר צורך אינטרנט, 50 אחוז מהם כבר שם והסוסים ברחו מהארווה'", הוסיף הגורם החרדי המוכר. בנוסף  סיפר: "למרות שמדובר במהלך מאוד דרמטי, השר נחוש מאוד לעשות את הרפורמה. אם כי הוא עושה קולות, לפחות, של גם להקשיב לרבנים כפי שניתן להבין מעצם הפגישה שלו איתם".

הציטוט המדויק של השר הנדל לרבנים היה: "אני מרגיש שאני העגלה המלאה לגמרי. אני דואג לילדיי לא פחות מכפי שאתם דואגים לילדיכם. תאמינו לי שאני דואג להם אותו דבר", והוסיף כי "עם ישראל יהיה פה בזכות הצבא ובזכות לימוד התורה ובזכות זה שיש לנו מדינה ריבונית".

מה בעצם כוללת הרפורמה?

אז על מה כל המהומה, שאנחנו בציבור החילוני, לא מבינים עד כמה היא דרמטית? רפורמת ניוד המספרים הסלולריים, שמוביל שר התקשורת, תאפשר גם למחזיקי הקווים הכשרים להתנייד בין חברות התקשורת השונות ולשמור על המספר שלהם, כלומר ניתן יהיה להעביר מספר כשר למכשיר שאינו כזה ולהפך. בשנת 2007 עבר החוק לניוד מספרי טלפון של משה כחלון כחלון שהפך את שוק התקשורת לתחרותי יותר, אולם הוא אינו חל על המספרים הכשרים. נכון להיום, מחזיקי הקווים הכשרים הם קהל שבוי המונה כ-500 אלף מנויים בידי בעלי אינטרסים במגזר החרדי.

המהלך של שר התקשורת הנדל גם מגביל את סמכויות ועדת הרבנים לענייני תקשורת, שהיא השולטת בכל הקווים הכשרים וקובעת לאיזה מספרים מותר להתקשר ואיזה מספרים יהיו כשרים. כך למשל, בעל מנוי כשר לא יכול להתקשר לקו סיוע לתקיפה מינית או למוקד של משרד הרווחה.

סיפור הטלפונים הכשרים מלווה את הציבור החרדי מאז סוף שנות ה-90, עוד טרם עידן הטלפונים החכמים, אולם מאז נכנסו קווי תוכן מגוונים, כולל כאלה אותם הגדירו כתועבה. "כמה אדמו"רים ומנהיגים בציבור החרדי החליטו יחד לעשות את הדבר הזה שנקרא טלפון כשר", מספר העיתונאי החרדי ישראל כהן בשיחה עם mako. "בהתחלה היה ויכוח אם לעשות טלפון עם מסרונים או לא, בסוף ניצחה דעתו של האדמו"ר מגור שקבעה כי הטלפונים יהיו לשיחות בלבד, בלי מסרונים ואפילו בלי המשחק סנייק. מה שקרה, זה שהטלפון הכשר הפך להיות חותמת כשרות של הציבור החרדי. בסלקום למשל כל המספרים שהם בקידומת 052-76 או 71 זה מספרים כשרים של סלקום, 050-41 זה טלפונים כשרים של פלאפון, ו-054-84 זה טלפונים כשרים של פרטנר. מה זה אומר? המספר מזהה אותך כבעל טלפון כשר. אם פעם מגדיר הזהות החרדי היה אוכל כשר, או אוכל בד"ץ אז נוסף לזה הטלפון הכשר. יותר מזה, בעבר היו רבים שאם היו רואים מספר רגיל, הם לא היו עונים", מסביר כהן.

טלפון כשר (צילום: Nati Shohat/FLASH90 )
טלפון כשר | צילום: Nati Shohat/FLASH90

כהן מסביר שפרט טכנולוגי תקשורתי הפך להיות אחד ממגדירי הזהות המרכזיים של הציבור החרדי - עד כדי כך שמי שאין לו קידומת של טלפון כשר, הסיכוי שלו להשיג שידוך "הגון" או להתקבל למוסדות התורה הנחשבים ואפילו אלה שלא, נפגע.

"כאשר התחיל העניין הזה של מיילים והודעות וואטסאפ, שנדרש לצורכי עבודה, אז חלק מהרבנים התירו מה שנקרא טלפון מוגן. כלומר טלפון חכם שמסנן אתרים באינטרנט כשעדיין המגדיר של טלפון כשר נשאר", מסביר כהן. "המהלך של השר שובר שוויון כי ניידות בטלפונים הכשרים שובר את אחד ממגדירי הזהות של הציבור החרדי".

כהן ממשיך ומסביר, "השר אומר בתמימות ובצדק מבחינתו שכל אחד, אפילו שי לוי, יכול להחזיק טלפון כשר עם קידומת שאינה כשרה. מצד שני בן אדם עם קידומת שכן כשרה יוכל להחזיק טלפון לא כשר או טרף. כך בעצם ייעלם זיהוי מרכזי של העולם החרדי".

גם הגורם איתו שוחחנו וגם כהן הדגישו: "כולם מסכימים שזה משהו שחשוב לשמור עליו, הזיהוי הזה". "בעולם של היום לא צריך טלוויזיה בבית כדי לקבל את התרבות החילונית, מספיק שיש לך טלפון ביד. גם אם  השר צודק שיש הרבה מאוד חרדים עם שני טלפונים - אחד כשר ואחר לא, עדיין הם יודעים מה הטלפון העיקרי שלהם וזה מבחינתם שובר שוויון", אומר כהן. "יכול להיות שהשר צודק ברצון שלו לנפץ את השליטה והדבר הזה שנקרא ועדת הרבנים. אבל בנושא הזה של הטלפונים הכשרים, הרבה מאוד חרדים מזדהים עם ההתנגדות, גם אם הם עצמם לא משתמשים בטלפונים כשרים. כי הם מבינים שצריך שיהיה פה איזה רף, איזה סימן זיהוי".

הגורם החרדי איתו שוחחנו הוסיף כי בניגוד לדעה הרווחת בציבור החילוני, "העניין הכלכלי לא מעניין את האדמו"רים. יש עסקנים שמרוויחים קופון על הדרך, את האדמו"רים זה לא מעניין ויש להם מספיק משאבים אחרים. מבחינתם כמו שאתה לא רוצה שמישהו ייכנס אליך לבית ויספר סיפורים לילדים שלך, ככה זה החרדים. כשאני נותן לבן שלי טלפון כשר אני רגוע ויודע שסיפורים הוא ישמע רק ממני. זה לשמור על הבית של מאות אלפי חרדים".

אותו גורם הוסיף ש"יש פה ציבור גדול שרוצה לשמור על הבית שלו נעול. גם אם יש טענות לגבי ועדת הרבנים, לא תמצא בציבור החרדי אף לא רב אחד שיגיד, 'אני רוצה שהכל יהיה פתוח'. כולם אומרים שצריך טלפון כשר. השאלה פה היא פרקטית, מה עושים עם כך ש-50 אחוז מחזיקים טלפון נוסף שאינו כשר. אז יש כאלה שאומרים 'תעיף אותם עד הסוף ולבית כנסת שלי הם לא ייכנסו'. ויש רבנים שאומרים 'אין מה לעשות זה כבר נמצא ולפחות תדאג שזה יהיה עם טלפון מוגן'".

עודד מנשה (צילום: יחסי ציבור)
עודד מנשה קונה מכשיר כשר, נובמבר 2017 | צילום: יחסי ציבור

מי שרוצה לראות בעיניים עד כמה הדרמה היא גדולה מוזמן להגיע לחנויות של מכשירי סלולר בערים כמו בני ברק, בית"ר עלית או בשכונות החרדיות של ירושלים או קריית גת. בניגוד לחנות סלולר שכולנו מכירים, שם תמצאו על המדפים את הטלפונים החכמים הכי מתקדמים, הרי שבאלו של החרדים יציגו בגאווה את הטלפונים שנראה כאילו נלקחו משנות ה-90. הטלפונים של החרדים מגיעים בשלושה מצבים: הכשר לחלוטין, הכשר עם תוספת של נגן ומצלמה והטלפון החכם המוגן אותו אימצו מארה"ב, כלומר בעל חיבור לאינטרנט אולם רק למיילים, וואטסאפ ועוד כמה אתרים שעברו סינון. עכשיו, גם אם הקפדתם על השניים האחרונים, לא תתקבלו לישיבות היוקרתיות ואין סיכוי שתתחתנו עם צאצא של רב גדול.

אלא שלצד אלו משגשגת גם תעשייה של מכשירים פרוצים. בפרק שיוחד לסמאטרפונים בסדרת הרשת "חרדים ברשת" של רונה סגל וקובי מזרחי (המועמדת כעת לפרס הפורום הדוקומנטרי וזמינה לצפייה ב-mako) מספר מיכה שולם, ששימש בעבר כסמנכ"ל השיווק של "סלקום" במגזר החרדי, כי היה מציע ללקוחותיו "מבצע אחד פלוס אחד: מכשיר כשר וסמארטפון פרוץ". "נוצרה תופעה אדירה של אנשים שמחזיקים שני מכשירים: אחד כשר ואחד להתקשר", אומר איש הפרסום החרדי שמוליק דרילמן.

 

זו למעשה המציאות אליה מכוון הנדל. השר מסר בתגובה כי הוא "לא מאמין בהכחשה ובמריחה של נתונים. נשים את הדברים על השולחן וזאת הסיבה שבאתי לרבנים ואמרתי להם את האמת. הרי ליותר מ-50 אחוז מהחרדים יש חיבור לאינטרנט. זו המציאות ואי אפשר להתעלם ממנה".

השר הנדל מתעקש לדחוף את הרפורמה שלו והוסיף כי: "אני מצר מאוד על התגובות מצד חלק מהחרדים, ברשתות החברתיות, באינטרנט שבו אסור להשתמש. אבל מהצד השני ישנן תגובות אוהדות רבות מצדם של חרדים. בסוף התפקיד שלי כשר זה לוודא שלכל אזרח בישראל ללא קשר לדפוסי הצבעתו או לדתו יש שירותים זהים. ואני מאוד מכבד את הרבנים".