טיקטוק השיקה היום (חמישי) מרכז בטיחות חדש ומונגש בעברית, יחד עם שורת שינויים בתחום פרטיות המשתמשים. השינויים נועדו לחזק את הביטחון של הצעירים שמבלים בפלטפורמה. מרכז הבטיחות כולל מדריך שמסביר להורים מה הכלים שעומדים לרשותם כדי לשמור על ילדיהם. השינויים בהגדרות הפרטיות כוללים את הגבלת ההודעות הישירות שניתן יהיה לשלוח לצעירים.

החברה החליטה על השינויים האלו מתוך ההבנה שבפלטפורמה הפופולרית, כמו באינטרנט כולו, אורבות סכנות לילדים ולבני הנוער. בטיחות דיגיטלית אינה שונה מאוד במהותה מהצורך לספק סביבה בטוחה "בחיים האמתיים" עבור אותם צעירים, אך הדרך להשיג אותה לעיתים נסתרת מבני הדורות הקודמים, ובטיקטוק החליטו לנסות לגשר על הפערים.

בנוסף למרכז המידע, המיועד בעיקר להורים, הוכנסו שינויים בהגדרות הפרטיות של המשתמשים עצמם, שגם מוגדרות בתור ברירת המחדל בחשבונות של בני 16-17. במסגרת שינויים אלו, יוגבלו ההודעות הישירות שניתן יהיה לשלוח לצעירים, כשלפי ברירת המחדל באפליקציה לא תתאפשר כלל שליחת הודעות אליהם.

מרכז הבטיחות החדש של טיקטוק (צילום: באדיבות אינסטגרם)
מרכז הבטיחות החדש של טיקטוק | צילום: באדיבות אינסטגרם

כמו כן, יוגבלו פרקי הזמן שבהם תתאפשר קבלת הודעות פוש מהאפליקציה, וחשבונות של משתמשים בני 16-17 יפסיקו לקבל התראות החל מהשעה 22:00. חשבונות של צעירים מתחת לגיל 16 יקבלו התראות מאפליקציית טיקטוק עד השעה 21:00 בלבד. בנוסף לכך, תתאפשר בחירה מודעת של מי שיוכל לצפות בתכני המשתמשים בני הנוער.

בני ה-16 יוגדרו מלכתחילה כחשבונות פרטיים, ויצטרכו לבחור אם לשתף את התכנים עם כל מי שבוחר לעוקב אחריהם או עם מי שמוגדרים כחברים בלבד. בני נוער מעל גיל 16 גם ייצטרכו לאשר פיצ'ר שמאפשר לשאר המשתמשים להוריד בקלות את הסרטונים שלהם, ואילו חשבונות של בני 16 ומטה לא יכללו את הפיצ'ר הזה כלל. צעדים אלו מצטרפים להגבלות שהוכנסו זה מכבר, שכלל אינן מאפשרות שליחת תמונות וסרטונים למי שמתחת לגיל 16.

מרכז הבטיחות החדש של טיקטוק‎ (צילום: tiktok)
השינוי הקודם - הגדרות הבטיחות באינסטגרם | צילום: tiktok

בטיקטוק מסבירים כי "אחת המטרות שלנו היא לסייע לצעירים בפלטפורמה לפתח הרגלים דיגיטליים חיוביים בשלב מוקדם, ולכן אנו מתייעצים באופן קבוע עם מומחי ילדים ומומחי רווחת נוער". אלכסנדרה אוונס, ראש מחלקת בטיחות ילדים בטיקטוק העולמית מתארת את ההחלטה להפוך את כל החשבונות שמתחת לגיל 16 לפרטיים כצעד פורץ דרך, ואכן מדובר בשינוי משמעותי שמוטמע במדינות נוספות ברחבי העולם. 

עם זאת, טיקטוק, שעל פי מגזין "ניקיי אסיה" עברה את פייסבוק בכמות ההורדות של האפליקציה בשנת 2020, היא לא היחידה שמנסה לענות על הביקורת עם חידוש במדיניות הפרטיות. לפני מספר ימים הודיעו בפייסבוק על הגבלה זהה שתחול על המשתמשים הצעירים באינסטגרם שבבעלותה, זאת בנוסף להכנסת טכנולוגיה שאמורה לזהות "משתמשים חשודים", שעלולים לפגוע בצעירים במרחב הדיגיטלי. כלי זה הושק בישראל ובמספר מדינות נבחרות נוספות, והוא עתיד להתרחב לעוד מקומות בהמשך.