ממשלת אוסטרליה והרשת החברתית פייסבוק הגיעו היום (שלישי) להבנות לאחר עימות מתוקשר שהכה גלים ברחבי העולם. הממשלה הסכימה להכניס תיקונים בחוק שהיא מתכוונת להעביר ופייסבוק מצדה תפסיק לחסום תוכן חדשותי באוסטרליה. ד"ר יניב לויתן, מומחה ללוחמת מידע והמהפכה הדיגיטלית מאוניברסיטת חיפה, מסביר את השלכות הסכסוך שזה עתה הסתיים על העולם כולו. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

שורש העימות הוא בהחלטה של ממשלת אוסטרליה לשנות את מאזן הכוחות ולחייב את הרשת החברתית לשלם יותר לחברות החדשות במדינה עבור פרסום התוכן החדשותי שלהן. לשם כך הציגה ממשלת אוסטרליה הצעת חוק לחייב את פייסבוק במנגנון בוררות מול גופי התקשורת. אחד הגורמים המרכזיים שנמצא על פי הדיווחים מאחורי הקלעים של יוזמת החקיקה הזו הוא איש העסקים האוסטרלי אמריקאי רופרט מרדוק, שבבעלותו לא מעט כלי תקשורת באוסטרליה.

פייסבוק לא נשארה חייבת ובשבוע שעבר חסמה את התוכן החדשותי באוסטרליה ואפילו תוכן ממשלתי וחיוני כמו עמודים של משרד הבריאות. כעת הצדדים הגיעו להסכמות לפחות לעת עתה - ממשלת אוסטרליה תתקן את הצעת החוק כך שאם פייסבוק תתרום תרומה משמעותית לשוק התקשורת במדינה, היא לא תחוייב בבוררות במסגרת החוק. כמו כן ניתנת תקופת חסד של חודשיים בהן תוכל פייסבוק להגיע להסכם מסחרי עם כלי התקשורת לפני שתופעל הבוררות הכפויה.

קרב ענקים

העימות בין אוסטרליה והרשת החברתית הגדולה והחזקה בעולם חשף למעשה קרב עמוק יותר בין המדיה הממוסדת והרשתות החברתיות. החסימה של פייסבוק של תכנים חדשותיים וממשלתיים חשפה את הכוח שלה ואת מנופי הלחץ שהיא כחברה מסחרית מחזיקה מול ממשלות. מנגד, ההצלחה להגיע להבנות שכן אמורות לחייב את פייסבוק בתמורה גבוה יותר לכלי התקשורת במדינה יכולה לרמוז שיש מה לעשות מול הענקית.

ד"ר יניב לויתן
ד"ר יניב לויתן

"אני לא יודע אם יכולים לראות פה מנצח ברור", אמר ד"ר לויתן. "מדובר פה על כיפוף ידיים של שני ענקים. מצד אחד ענקים ותיקים, הקבוצה של רופרט מרדוק ומצד שני פייסבוק. פייסבוק פגעה מאוד במדיה הותיקה ובפרסום מודעות בה בשנים האחרונות".

"פייסבוק בבעיה - תאותגר ברחבי העולם"

"זה אירוע תקדימי", סבור לויתן, "עיני כל העולם נשואות אליו. לא טובת הציבור עומדת לנגד עיני הצדדים, זה בעיקר מאבק של כסף. פייסבוק החליטה בשבוע שעבר ששוברים את הכלים כצעד במשא ומתן שלה, היא לא יכולה באמת לנתק עצמה מגופי המדיה המבוססים. זה מה שהבנו למעשה כששבה למשא ומתן".

ד"ר לויתן סבור כי תוצאת הביניים של העימות הזה עשויה להיות רעה לפייסבוק. "מה שהתרחש באוסטרליה יגזור לאחר מכן לשאר העולם", הסביר, "כולם יישרו קו עם התקדים האוסטרלי ויאתגרו את פייסבוק. יש לה בעיה, גם גופי התקשורת מרוויחים מהכניסות דרכה ובנוסף לזה היא תחוייב לשלם להם עוד. התוכן החדשותי אמנם מהווה 4% מפייסבוק אבל אם תצטרך להתחיל לחסום אותו ברחבי העולם יכנסו מתחרים חדשים".

מארק צוקרברג מנכל פייסבוק (צילום: Frederic Legrand - COMEO, ShutterStock)
מארק צוקרברג, מייסד ומנכ"ל פייסבוק | צילום: Frederic Legrand - COMEO, ShutterStock

"אולי לא יהיה פייסבוק עוד עשר שנים"

ד"ר לויתן מזכיר שפייסבוק עדיין חזקה. "כבר הספידו אותה בעבר סתם אבל כמו כל מותג כפופה למחזור חיי מותג", אמר. "לפני 20 שנה היינו צוחקים מהמחשבה שיהאו תהיה כמעט שולית בשוק האינטרט. אולי עוד חמש-עשר שנים לא תהיה פייסבוק. בינתיים הם מקבלים החלטות נכונות אבל העולם משתנה. נראה שאחרי סוף עידן טראמפ ועליית ביידן יש בעולם תחושה שקצה נפשו של הציבור מהפייק ניוז ברשת החברתית".