הסוף לפיקסלים במפות של גוגל? משיקולים מדיניים וביטחוניים תמונות הלוויין של ישראל מצונזרות והרזולוציה שלהן נמוכה במכוון. הדבר הובטח באמצעות חוק אמריקני, שנחקק לפני יותר מ-40 שנים. לאחרונה הודיעה ארה"ב על שינוי מדיניות – מה שעלול להשפיע על ביטחון ישראל, לצד שיפור באיכות שירותים קיימים של גוגל, ושינויים בתחום האדריכלות, הריגול הארכיאולוגיה ועוד.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

מדינות רבות מצנזרות, כלומר מפקסלות, צילומי לוויין של שטחים רגישים בשטחן. בהם גבול ארה"ב מקסיקו, בונקרים גרעיניים של בריטניה, וגם שדה התעופה היפני מינמי טורישימה. אולם רק מדינה אחת בעולם מצנזרת את כל הטריטוריה שלה – וזאת ישראל.

מה שאיפשר זאת הוא חוק אמריקני בשם תיקון קייל-בינגמן שנחקק ב-1977. על פי התיקון ארה"ב לא תנפיק רישיונות לחברות לוויינים מסחריות לצלם או למכור תמונות של ישראל ברזולוציה הגבוהה משני מטרים. פירושה של רזולוציה כזו, היא שכל פיקסל בתמונת הלוויין מייצג שני מטר מרובע על הקרקע. מסיבה זו, בתמונות לוויין מניו יורק ניתן לראות בבירור מוניות צהובות החונות בצדי הרחוב, בשעה שבתמונות לוויין מתל אביב בקושי ניתן לזהות מבנים גדולים, כמו המזרקה בכיכר דיזינגוף.

תמונת לוויין של איצטדיון וומבלי באנגליה (צילום: zoom.earth)
תמונת לוויין של איצטדיון וומבלי באנגליה | צילום: zoom.earth

מטרת החוק הייתה למנוע מצב שבו גורמים כמו חיזבאללה או חמאס יירכשו ממפעילים פרטיים תמונות לוויין באיכות טובה של מתקנים רגישים, פריסת כוחות או תנועת אישים. חשש נוסף של ישראל היה ממעקב הדוק מהחלל אחר הבנייה בהתנחלויות. אלא שהאיסור מאבד מכוחו עם כניסתן לשוק של חברות לוויינים פרטיות שאינן מארה"ב – כך על פי הדו"ח של מינהל האוקיינוסים והאטמוספרה הלאומי, או בקיצור NOAA.

קראו עוד על לוויינים באתר סוכנות החלל הישראלית:

·       כמה לוויינים יש עכשיו בחלל?

·       חללית נאלצה לחמוק מהתנגשות עם לוויין סטארלינק של ספייס אקס

·       איך לוויינים בחלל לא נופלים חזרה לכדור הארץ?

·       האם אפשר לקרוא עיתון מהחלל?

NOAA היא הרשות הפדרלית האחראית על מתן רישיונות ללוויינים מסחריים, כך שהיא האחראית בפועל על אכיפת תיקון קייל-בינגמן. לפי נייר העמדה ש-NOAA פרסמה לאחרונה, כבר היום חברות שמושבן מחוץ לארה"ב מפעילות עשרות לווייני תצפית שמצלמים את שטחי ישראל ברזולוציה גבוהה משני מטרים – עם צפי לעשרות לוויינים נוספים בשנים הקרובות. על פי גורמים בתעשיית הלוויינים, כבר היום תמונות לוויין באיכות גבוהה של ישראל נסחרות ברשת – ממש כמו כל תמונה אחרת מכדור הארץ.

תמונת לוויין של היכל מנורה (צילום: zoom.earth)
תמונות לוויין של היכל מנורה בישראל | צילום: zoom.earth

מאחר שב-NOAA לא מצאו לוויינים זרים שיכולים לצלם תמונות ברזולוציה גבוהה מ-40 ס"מ לפיקסל, בכוונת הרשות להגדיר מחדש את התנאי להנפקת רישיונות לוויינים לגבול זה. חשוב לציין; מפעילות לוויינים אמריקניות כבר מציעות רזולוציה של עד 30 ס"מ לפיקסל, כך שהרזולוציה המקסימלית של תמונות לוויין מישראל תמשיך להיות נמוכה מזו המוצעת לתושבי שאר העולם.

אם מדיניות NOAA אכן תעודכן, פירושו של דבר שיפור משמעותי ברזולוציה שישראלים נהנים ממנה בשירותים קיימים כמו גוגל מפות - אבל גם פתיחה של שווקים חדשים שעד כה היו חסומים לתושבי הארץ. לתמונות לוויין אזרחיות שימושים רבים, כמו צילום שדות, מחצבים, ריכוזי דיג, אתרים ארכיאולוגיים, חקירות פרטיות, ריגול תעשייתי, אדריכלות נוף ותכנון ערים.