השקת IOS 14 של אפל (צילום: youtube)
השקת IOS 14 של אפל | צילום: youtube

נס המפתחים השנתי של אפל, WWDC 2020, מתקיים מדי שנה בסן חוזה שבקליפורניה, ומהווה מפגש משמעותי למפתחים מכל העולם. השנה הוא מתקיים לראשונה באופן וירטואלי בשידור חי, והנאום המרכזי של מנכ"ל החברה, טים קוק, הוא הנאום הראשון של בכיר בחברה מאז תחילת משבר הקורונה. הועידה כוללת למעלה מ-100 מפגשי וידיאו עם מפתחים שונים, שישודרו לקהילה של 23 מיליון מפתחים, ולכל מי שמעוניין בחינם.

בפתיחת הכנס, קוק התייחס לאירועים האחרונים, והתייחס לקהילה השחורה בארה"ב. הוא אמר כי "האירועים של החודשים האחרונים אינם חדשים אך הם גרמו לנו להתמודד עם חוסר שוויון ממסדי. המדינה שלנו התבססה על רעיונות של חופש ושוויון ולכולם, ואנו צריכים לעבוד קשה כדי לעמוד ברעיונות הללו. מוקדם יותר השקנו תוכנית גיוון וכן תוכנית בוטקמפ תיכנות למתכנתים שחורים".

קרייג פדרהי, סגן נשיא בכיר לענייני תוכנה באפל, הציג את מערכת ההפעלה הבאה למכשירי אייפון, IOS 14. "אנו עושים יותר באייפונים שלנו מאשר אי פעם, אז שינינו את מערכת ההפעלה בהתאם", אמר. החידוש הראשון הוא במסך הבית והוא נקרה ספריות אפליקציות. מדובר בארגון אוטומטי של אפליקציות לפי סדר ה-א'-ב', לפי נושאים, ולפי הצעות מותאמות אישית. כך, העמודים המרובים של מסכי הבית שכוללים את כל האפליקציות המותקנות על המכשיר, יצטמצמו לספריות מאורגנות. בנוסף, מסך חדש יאפשר לראות את כל מסכי הבית השונים, לבחור איזה מהם להציג ואיזה להסתיר.

חידוש נוסף הוא הצגה של וידג'יטים במסכי הבית, בדומה לאנדרואיד, ולא רק במסך הנעילה או במסך "Today" המיועד לכך - כפי שהיה עד כה. הוידג'יטים מגיעים בגדלים שונים, וניתן לבחור בין הגדלים השונים בהתאם לכמות המידע שהמשתמש רוצה להציג בכל וידג'יט.

פיצ'ר נוסף הוא וידיאו בתוך מסגרת, כך שכל וידיאו שמנגנים על המכשיר, ממשיך לנגן בתוך מסגרת קטנה שיכולה להשאר על המסך בזמן שעוברים באפליקציות שונות. ניתן גם להזיז את הסרטון מהמסך אך להמשיך לנגן את הסאונד.

טים קוק בשידור חי בכנס המפתחים של אפל 2020 (צילום: Brooks Kraft/Apple Inc, שי פרנקו)
צילום: Brooks Kraft/Apple Inc, שי פרנקו

בנוסף, הוצגו חידושים באפליקציית ההודעות של אפל, בהם האפשרות להצמיד שיחה לראש רשימת השיחות. חידוש נוסף הוא קבוצות בהודעות, שכוללות אפשרות לבצע אזכור של משתמש מסויים בשיחה הקבוצתית באמצעות סימן הכרוכית, להוסיף תמונה ונושא לשיחה, וכדומה. החידושים האלה מוסיפים יכולות שדומות לאלה של אפליקציות הודעות מידיות דוגמת וואטסאפ, שיוכלו לשמש משתמשי אייפון לתקשר זה עם זה, באמצעות אפליקציה של אפל עצמה ולא של חברה חיצונית. זהו צעד נוסף בנסיון של אפל להשאיר את המשתמשים בתוך האקו-סיסטם שלה, על ידי כניסה לתחומים חדשים.

חידוש נוסף באפליקציית ההודעות של אפל הוא מגוון גדול יותר במימוג'יז, האווטרים המונפשים של החברה. החברה הכריזה על תוספת של סגנונות שיער ואקססוריז שונים, מגוון גילאים ומחוות חדשות כמו חיבוקים. הן גם כוללות מסכות וכיסויי פנים.

חידוש משמעותי אחר של אפל הוא באפליקציית המפות, שתכלול גם אפשרויות של רכיבה על אופניים, ומסלולי התניידות דינאמיים, הכוללים שילוב של דרכי תחבורה שונות. עבור מכוניות חשמליות, המפות יוכלו לקחת בחשבון את טעינת הרכב ולהוסיף תחנות טעינה מתאימות במסלולים. החברה הדגישה את מדיניות הפרטיות הקפדנית שלה כיתרון שלה על המתחרות. המתחרה המרכזית היא כמובן המובילה בשוק המפות - גוגל, עם גוגל מאפס.

יעל גרטן, מנהלת מדעי הנתונים וההנדסה של סירי באפל, הציגה את החידושים בסירי, שתוכל לענות על שאלות מורכבות, כמו כיצד מכוניות אוטונומיות עובדות. לדבריה, כיוון שסירי מיישמת אלגוריתמים של רשתות נוירונים היא יכולה לתרגם ולתמלל על גבי המכשיר - מבלי לשלוח את המידע לענן. לכן, החברה משיקה אפליקציה חדשה שיכולה לעבוד על המכשיר ללא חיבור לאינטרנט, שמסוגלת לתרגם כל שיחה בכתב או בכל בין 11 שפות שונות. האפליקציה מזהה באופן אוטומטי את השפה המדוברת ומתרגמת באופן אוטומטי לשפה הנכונה.

חידוש נוסף שהציגה אפל הוא בחנות האפליקציות שלה: החברה השיקה אפשרות חדשה שנקראת אפ-קליפ. אפ-קליפ נותן למשתמשים את היכולת להשתמש באפליקציות רק באופן חלקי - שימוש ביכולות מסויימות שלה מבלי להוריד אותה מתוך תפריט חדש, מתוך קישור מהאינטרנט, סריקת QR, או מהודעה. כך, המשתמשים לא צריכים להוריד אפליקציות או לספק לה פרטים אישיים כי להשתמש בה, אלא מפעילים רק את החלק שהם צריכים דרך אפל, באמצעות אפל פיי. כך למשל, אם משתמש רוצה להזמין מקום במסעדה, הוא לא צריך להוריד את האפליקציה של המסעדה אלא רק לפתוח את האפ-קליפ הרלוונטי ולהשתמש בה ישרות דרך אפל.

אפל הציגה בכנס גם חידושים במערכת ההפעלה למכשירי אייפד. מרבית החידושים כוללים איחוד של התפריטים בכל האפליקציות לסרגל כלים צידי שמזכיר מעט את סרגל הכלים בתוכנות מחשב. נראה שאפל מבקשת להפוך את האייפד למכשיר חזק יותר שמזכיר יותר את השימוש במחשב, אך עדיין שומר על מאפיינים משלו.

לכן, החברה שמה דגש כל שימושים הקשורים למדיה כמו התכונות החדשות של אפליקציות כמו שהציגה במערכת ההפעלה לאייפונים, הצגת תמונות בצורה נוחה יותר ושיחות וידיאו נוחות יותר - כך ששיחה נכנסת לא תסתיר את כלל המסך של המכשיר. אפל שיפרה גם את הנגישות של פונקציות החיפוש באייפדים, ומאפשרת לחפש מילות מפתח בתוך המכשיר או באינטרנט. חיפוש באינטרנט יפתח באופן אוטומטי את תוצאות החיפוש בדפדפן המובנה של אפל - ספארי.

קרייג פדרהי, סגן נשיא בכיר לענייני תוכנה באפל, בכנס המפתחים השנתי (צילום: Brooks Kraft/Apple Inc, רויטרס_)
צילום: Brooks Kraft/Apple Inc, רויטרס_

שיפורים נוספים הם בעיפרון של אפל, שיאפשר שימוש בכתב יד בכל שדה טקסט. הטקסט יהפוך באופן אוטומטי לאותיות מודפסות שניתן לחפש בהן, לתרגם אותן וכדומה. זאת, הודות לשימוש בטכנולוגית למידת המכונה על המכשיר, בדומה לחידושים בסירי. כך, ניתן יהיה גם ליישר ולשפר צורות מצויירות ביד חופשית. אפליקציה חדשה בשם סקריבל תאפשר להשתמש בכל היכולות הללו במקום אחד. בנוסף, האפליקציה תזהה אם נכתבה כתובת או מספר טלפון בכתב יד, וכך תאפשר להתקשר על מספר הטלפון על ידי לחיצה עליו, או לחפש כתובת במפה בלחיצה.

לצד מכשירי האייפון והאייפד אפל השיקה חידושים נוספים בתחום הבית החכם. היא הציגה שותפות חדשה עם אמזון וחברות נוספות, שמאפשרת להשתמש במכשירי בית חכם של יצרניות שונות ממקום אחד. זאת באמצעות אפליקציית הבית של החברה, שתאפשר לייצר אוטומציות שונות למכשירים השונים, לעקוב אחרי מצבם ולשלוט עליהם ממקום אחד - גם אם אינם מכשירים של אפל. באפל TV, הטלוויזיה החדשה של אפל, החברה השיקה משתמשים מרובים, כך שמשפחה שלמה תוכל להשתמש במכשיר אחד. באייפון, החברה השיקה אפליקציית מפתח לרכב, שתעבוד עם דגם ה-BMW החדש, ותאפשר לפתוח את הרכב ישירות מהאפליקציה. החברה הודיעה שבשנה הבאה רכבים נוספים צפויים את היכולת הזו גם כן.

באיירפודס, אפל הכריזה על ספיישל אודיו - החברה יצרה אלגוריתמים שמזהים את שדה הקול ביחס לראש של המשתמש, כך שהקול יופק מהאוזניות באופן שיחקה חוויה של בית קולנוע, כך שהחוויה תהיה שהצלילים מגיעים מכל הכיוונים, ולא רק משתי האוזניות. חידושים בשעון החכם של אפל, כוללים בעיקר דגש על בריאות וספורט. השעון משתמש בחיישנים חדשים שיכולים לחשב שריפת קלוריות בפעילות ספורט מגוונות ולא רק בהליכה או רציה - למשל בריקוד.

אפליקציה אחרת בשעון החכם, שנועדה למעקב אחר השינה ולשיפור השינה, מעמעמת את המסך, מציעה מוזיקה מרגיעה ושגרות מדיטציה מאפליקציות יעודיות ושעון מעורר עדין שאמור לייצר חווית התעוררות טובה. בנוסף, האפליקציה מנטרת את איכות השינה, כולל התנועות שנוצרות בחזה בזמן הנשימה כדי לייצר דוחות על איכות השינה ולדווח על בעיות. ברוח הקורונה, החברה השיקה פיצ'ר שמודד את זמן שטיפת הידיים על ידי זיהוי צליל של זרימת מים ושולח התראה אם המשתמש רוחץ ידיים באופן רשלני, למשך זמן קצר מדי.

מלבד החידושים הללו, אפל שמה דגש מיוחד על פרטיות, ומדגישה את העובדה שהיא שמה את עקרונות הפרטיות במקום הראשון כשהיא בונה אפליקציות. החברה מבטיחה לאסוף מידע בכמות מינימלית, על ידי שימוש שיכולות חישוב על מכשיר הקצה עצמו. בעת שיתוף מיקום, החברה תאפשר לשתף מיקום כללי ולא מדויק עם אפליקציות וכן תציג סימון מתאים על המסך כדי שהמשתמשים ידעו תמיד אם המכשיר מצלם או מקליט. בנוסף, החברה תדרוש ממפתחים לדווח על מנהגי איסוף הנתונים שלהם, שיתוף הנתונים ועוד - ותציג את המידע הזה בחנות האפליקציות.

לבסוף, החברה התייחסה לחידושים במכשירי המק - המחשבים הניידים והנייחים של החברה. ראשית, אפל הציגה גרסה חדשה של מערכת ההפעלה של אפל למחשבים בשם Big Sur, שכולל עיצוב חדש לחלוטין ועדכונים נוספים. החברה הכריזה שמדובר בשינוי הגדול ביותר בעיצוב מאז MacOS10, שכעת כוללת מערך אפליקציות, ספריות וויג'יטים המזכירה את זאת של האייפון והאייפד, כדי לייצר אחידות בין מוצרי החברה.

בדומה לאייפד, אפל הוסיפה סרגלי כלים עליונים וצידיים באפליקציות שלה למכשירי מק, כדי להקל את הגישה להגדרות השונות בכל אפליקציה. החברה הכריזה גם על מרכז בקרה למחשבי מק, שניתן לשלוט דרכו על ההגדרות השונות, בדומה לתפריט הבקרה במכשירי אייפון. בנוסף, ההתראות במחשבים קובצו במרכז התראות, בו הן יופיעו לצד הוויג'יטים, ויקובצו יחד בדומה להתראות באייפונים. כך גם כל האפליקציות במכשירי מק עוצבו מחדש כך שידמו לאלו של iOS14 ויעבדו באופן חלק בין המכשירים השונים.

החברה מבקשת לחזק את מיצובה כמובילה באבטחה ובפרטיות גם בדפדפן ספארי. כעת, הוא יכלול פיצ'רים חדשים הדומים לאלו של דפדפן פיירפוקס, כמו דיווח על שימוש של אתרים הטכנולוגיות מעקב כאשר גולשים בהם. פיצ'ר נוסף הדומה לפיירפוקס הוא זיהוי והתראה על דליפה של סיסמאות וכתובות מייל שמשמשות להרשמה לאתרים ושירותים מקוונים. בנוסף, החברה תאפשר למשתמשים לשלוט בהרשאות שהם מספקים לתוספים לדפדפן.

בסוף האירוע, טים קוק הציג את החידוש המדובר ביותר לקראת האירוע ואמר כי מדובר בשינוי "היסטורי": "זהו זמן לקפיצה ענקית קדימה למכשירי מק. היום אנו מכריזים שהמק עובר לשבבי הסיליקון שלנו באפל. לעבור לסיליקון שלנו יעזור לנו להביא את המוצרי םהנהדרי םשלנו לחיים. לשלב חומרה ותוכנה זה בלב מה שאנו עושים באפל, ולהשתמש בסיליקון שלנו הוא גיים צ'יינג'ר". המשמעות היא שאפל תפסיק להשתמש בשבבי אינטל במחשביה, לאחר יותר מעשור של עבודת פיתוח של שבבים משלה.

ג'וני סרוג'י, סגן נשיא בכיר לטכנולוגיות חומרה באפל, הוא שהוביל את פיתוח השבב החדש. הוא אמר שהשימוש בשבבי החברה במכשירי אפל שיפר את ביצועי המכשירים פי כמה, וכך היה גם במכשירי האייפד. "אנו מביאים את אותה המומחיות והגישה למק, וזה יביא אותו לרמה חדשה של ביצועים. כל המחשבים היום בנויים על צריכה אנרגיה, ומחשבים מביאים את הביצועי םהטובים ביותר אך צורכים יותר אנרגיה. אנו רוצים לספק את הביצועים הגבוהים ביותר עם צריכית האנרגיה הנמוכה ביותר. בפיתוח השבבים הכי חסכוניים אנו מתכוונים להביא את זה למק.

"אבל זה רק חלק מהסיפור. עם תוכנה וחומרה שמותאמות זו לזו, נוכל להביא ביצועי בטריה טובים יותר, אבטחה טובה יותר, וביצועים גראפיים טובים יותר. זה יהפוך את המק לפלטפורמה מציינת לבינה מלאכותית, ולהפעלה של טכנולוגיות עיבוד תמונה ושפה. אנו הולכים להביא למק יכולות ייחודיות, וארכיטקטורה משותפת לכל המוצרים שלנו. היתרון שלנו הוא שילוב החומרה שלנו עם התוכנה".

הכתבה פורסמה במקור באתר גלובס