1. "תמאם שוד: סיפור מסתורין", מתוך "התשובה" של דורון פישלר

    מי שמתמצא בתחום הפודקאסטים הישראלים יודע שבולט שם סופרסטאר אחד וקוראים לו דורון פישלר, בן אדם שעשה קריירה מלהיטפל לפרטים קטנים, אבסורדים ומרתקים ולספר אותם בצורה קלילה, נגישה ושנונה. מחוץ לעולם הפודקאסטים, פישלר הוא גם מבקר קולנוע מוכר ומייסד אתר הקולנוע "עין הדג". נקודת המוצא של הפודקאסטים שלו, "המובן מאליו" ו"התשובה", היא בדרך כלל שאלה קטנה וקטנונית כמו "למה לגברים יש פטמות" או "מה המקור של השיר קווה קווה דה לה אומה", אבל אחד מהפרקים האחרונים של "התשובה", "תמאם שוד", היה יוצא דופן. בפרק הזה פישלר פתח תעלומת רצח ישנה, שככל שנכנסים אליה נחשפים לאחד מהסיפורים הכי מסתוריים והזויים שתשמעו. בניגוד לפרקים האחרים של "התשובה", הפרק הזה מסופר בצורת דוקו-פשע מותח וסוחף מלא בטוויסטים שישגעו לכם את השכל הרבה אחרי שתסיימו להאזין. כל מילה שאוסיף על הסיפור תהיה ספוילר, ולכן אני ממליץ לא לחפש עליו כלום בגוגל. פשוט תכבו את האור, תפנו לעצמכם 40 דקות ותישאבו לסיפור המטורלל והקריפי שנקרא "תמאם שוד". (איתי גל)

  2. "Scott", פרק 27 מתוך "HEAVYWEIGHT" 

    כשסקוט היה בשיא התמכרותו לסמים, הוא איבד את עבודתו ועבר לגור עם אביו האלמן. כדי לממן את ההתמכרות הוא החל למשכן את תכשיטיה של אמו המנוחה, וכשאלה נגמרו עבר לחפציו של אביו, כשהשיא היה האוצר המשפחתי שלהם - אקדח לוגר גרמני שסבו הביא איתו ממלחמת העולם השניה. אביו התומך של סקוט נשבר לבסוף והתלונן עליו במשטרה. כשביקר אותו בבית המעצר, הוא הגיש לו רשימה של כל החפצים הגנובים, בראשה אותה מזכרת יקרת הערך. זאת היתה הפעם הראשונה שסקוט ראה את אביו בוכה. שמונה שנים אחר כך סקוט נגמל, השתקם והקים משפחה. הוא פיצה את אביו על כל הגניבות אבל את האקדח כבר לא ניתן היה למצוא. ג'ונתן גולדסטין מהפודקאסט המופלא "HEAVYWEIGHT" נרתם לעזרתו של סקוט ויוצא למסע בין היסטוריונים, סוחרי נשק ואספן גרמני עם חיבה נוסטלגית לנאציזם, למצוא את האקדח האבוד ולהביא להשלמה המיוחלת בין סקוט לאביו. זה סיפור יפהפה שמסופר ביד אמן, הזוי בטירוף ואישי עד כאב, שיגרום לכם לבכות מצחוק ואז לבכות מהתרגשות, פרק הפודקאסט הכי יפה שאני שמעתי השנה. (איתמר רונאל)

  3. "Don’t Accentuate the Positive", פרק 7 מתוך "The Happiness Lab"

    "תחשבו חיובי - יהיה חיובי" היא כבר הרבה מעבר לקלישאה, אלא רעיון שהרבה אנשים לוקחים כאמת חד משמעית. אבל האמת היא שמדובר בגישה שהפכה לפופולרית בשנות ה-50 על ידי כומר אמריקאי בשם נורמן וינסנט פיל, שכתב ספר על כוחה של החשיבה החיובית. זו רק אחת העובדות המפתיעות שתגלו בפרק הזה. המגישה, ד"ר לורי סנטוס, היא המרצה של הקורס הפופולרי ביותר בתולדות ייל, שעוסק במדע האושר. הוא שואב מהמחקר הידוע של הארוורד, שם פרויקט האושר פועל כבר 80 שנה, כדי לאסוף כמה שיותר אינפורמציה מדעית סטטיסטית ומוכחת על מה גורם לבני אדם לחיות חיים מאושרים יותר.

    כל הפרקים בפודקאסט יחשפו בפניכם אמיתות שלא בהכרח מסתדרות עם הדיבור הפופולרי של העזרה העצמית, אבל בפרק השביעי סנטוס נותנת גיבוי מדעי לנטייה האנושית לדמיין תרחישים של כישלון - מתברר שזה הרבה יותר פרודוקטיבי מאשר החשיבה החיובית שאנחנו מרגישים לחץ מכל כיוון אפשרי להתמקד בה. בפעם הבאה שיגידו לכם לא להיות שליליים, תוכלו לשלוף נתונים מדעיים - אנשים שמדמיינים תרחישים של כישלון לצד תרחישים של הצלחה, יודעים לזהות את המכשולים העתידיים ולהיות כנים עם עצמם לגבי כל מה שיכול להשתבש - מרוויחים יותר, מחלימים מהר יותר מפציעות, מוצאים עבודה יותר בקלות ובגדול מצליחים יותר בחיים. (מיכל ישראלי)

  4. "The Founder", פרק 136 מתוך "Reply All"

    הנה וידוי: אני מצטרפת טרייה יחסית למועדון המעריצים הוותיק והמוצדק של "Reply All". הפרק שהביא אותוי לפודקאסט הזה היה כמובן "The Case Of The Missing Hit"' שזכה למעמד של קאלט ואפילו כתבה שלמה שהוקדשה לו כאן ב-mako. אז לא, אני לא מתכוונת להמליץ עליו או על הפרקים המופתיים 112, 125, 130 או על 127 ו-128, כולם מתעלים לדרגת אמנות של סטורי-טלינג והקשרים, אלא דווקא על פרק שבו התארח אוון רטליף, עיתונאי שכתב את אחת הכתבות המושקעות ביותר שראיתי מימיי על פול לה רו, הפושע הכי גדול במאה ה-21 שאתם לא מכירים.

    לה רו היה מתכנת רגיל למדי שהתגלגל להקמת עסק להזמנת מרשמי תרופות אונליין לאמריקאים שמוקדי השירות שלו הוקמו בישראל ונוהלו על ידי ישראלים. משם הדרך שלו, כמו גם של ישראלים מסוימים לצדו, להיות ראש קרטל אימתני ופרנואיד שעסק בין היתר בזנות, מכירת נשק, אדמות, סמים, כשהוא לא הזמין רציחות קטנוניות או השתתף בהם בעצמו. העובדה שלה רו הפך להיות אחד מהפושעים החזקים והמאיימים בימי חיינו בלי שידענו עליו דבר וחצי דבר היא מרתקת כמו שהיא מצמיתה. למיטבי לכת, הכתבה כולה זמינה לקריאה ברשת אם יש לכם כחמש שעות פנויות להשקיע בה. (צליל הופמן)

  5.  "Case #2 Britney", מתוך "Mystery Show"

    ב-2008 מתפרסמת תמונת פפראצי של בריטני ספירס. היא יוצאת מארוחת ערב עם הוריה באזור לוס אנג'לס, היא מחזיקה בידה חפיסת סיגריות, טלפון וספר בשם "To Feel Stuff" מאת אנדראה סיגל. לא ביג דיל למעט העובדה ש-"To Feel Stuff" נחשב לכישלון, ואפילו לסופרת שכתבה אותו, אנדריאה, אין עותקים ממנו. אז איך לבריטני יש? כדי לברר איך הספר שלה הגיע לידיים של בריטני - וחשוב מכך, האם היא באמת קראה אותו, ומה חשבה - היא מגייסת לעזרתה את סטארלי קיין, שכתבה והנחתה את הפודקאסט קצר הימים הזה ב-2016.

    סטארלי עצמה מספרת שני סיפורים במקביל בפרק הזה; זו גם החקירה הבלשית הקלאסית שמסתיימת בפתרון התעלומה, אבל גם מבט מורכב וחומל על תעשיית הכוכבים, ועל תחושת הבדידות הנוראית שכרוכה בהיותך אדם שלא יכול לצאת מארוחת ערב במסעדה בלי שיצלמו אותו וינסו להבין מה יש לו ביד. ברמה המתמטית, החידה של בריטני היא סיפור שלם ומספק שפרוש על פני פרק לא ארוך במיוחד ומאוד נגיש להאזנה, וברמה הרגשית זה סיפור קטן, סקרני, מפוכח ומתוק. (עדן יואל)

  6. "צל עץ תמר", מתוך "שיר אחד"

    כבר המלצתי כאן בעבר על הפודקאסט "שיר אחד" (כאן), שנוטל מדי פרק שיר עברי בודד ומפרק אותו למרכיביו הטקסטואליים, המוזיקליים וההיסטוריוגרפיים. הפודקאסט הזה רשם לא מעט פרקים מעולים (חפשו את "יום מעונן" למשל), אבל הפרק בן החודשיים "צל עץ תמר" הוא התעלות רדיופונית.

    "צל עץ תמר" הוא אחד המקרים המוזרים במוזיקה הישראלית: מחד, שיר פופולרי ששכרו בצידו; מאידך - אל יודע למי התמלוגים. למרות שהוא מתקתק השמעות עוד משנות ה-50, נסיבות הולדת השיר וזהות יוצריו נותרו עלומות כמו מבצע גיוס מטושים של המוסד. התעלומה הזאת פרנסה כבר כמה בלשי מוזיקה ואפילו נסגרה בהליך בוררות, ולכאורה הסיפור כבר תם ונשלם, פחות או יותר כמחצית השעה למן תחילת הפרק, שהיה יכול להסתיים כעוד פרק סטנדרטי של "שיר אחד" (כלומר: מושקע, מוקפד ומחכים). אלא ש"היו דברים שלא לגמרי הסתדרו לי", אומר המגיש-עורך רום אטיק, ולפני שנספיק להסיר את האוזניות הוא כבר באולפן של יהודה קיסר, בדרך לציריך עם עצירה אצל צ'אבי חתוכה באילת, חושף עוד מטמונים מרתקים ומרגשים שנחבאו בצל עץ התמר ומביא את הסיפור באופן הכי שלם ומושלם שאפשר. שיר אחד, אבל וואחד פרק. (ניב שטנדל)

  7. "Fermi's Paradox", מתוך "This American Life"

    האם אנחנו לבד ביקום? לפני כשבעים שנה העלה הפיזיקאי אנריקה פרמי את השאלה שנודעה מאז כפרדוקס של פרמי. רוב התיאוריות העכשוויות מעריכות שחיים תבוניים התפתחו במקומות אחרים ביקום. בהתחשב בגודלו וגילו של היקום, מתבקש שחלק מהחיים האלה יהיו מפותחים בהרבה מאיתנו. אם כך, שאל פרמי, מדוע בעצם לא פגשנו אותם עדיין? השאלה הזאת, שנשמעת תיאורטית לחלוטין, מובילה למחשבה די מדכאת. יכול להיות שזה כל מה שיש? שאנחנו החיים היחידים בכל היקום? יכול להיות שאנחנו באמת לבד? "Fermi’s Paradox", כמיטב המסורת של הפודקאסט המופתי "This American Life", שואל שאלת הבדידות הקיומית בשלוש דרכים שונות לחלוטין. מבחינה פילוסופית ואישית של פרדוקס פרמי, דרך הצצה אינטימית לטיפול זוגי בניסיון להתמודד עם בגידה ארוכת שנים ועד התמודדות הייחודית והמרגשת של אב עם השאלות הקיומיות שמעלה בתו בת ה-9. זה פרק מרתק, מחכים ומרגש שיוצא למרחבים האינסופיים של היקום וצולל למרחק הכי קטן בחיבוק בין שני בני זוג, ולחיבור העמוק והאוהב בין אב לבו הקטנה. (איתמר רונאל)

  8. פרק ראשון, מתוך "S-Town"

    "S-Town" מגיע מבית יוצר מרשים: הוא נוצר על ידי המפיקים של This American Life  ו-Serial, שניים מהפודקאסטים המפורסמים בעולם שלא באמת צריכים שנציג אותם. "S-Town" שייך לז'אנר העיתונות החוקרת אבל שלא כמו בפודקאסטים אקטואליים, פה הסיפור מסופר בהמשכים ולכן זה הכרחי להתחיל בפרק הראשון ולקבל את הרקע המלא לפני שצוללים למעמקי הסיפור.

    הסיפור הוא על עיתונאי חוקר מניו יורק שבעקבות התכתבות ארוכה עם טיפוס די מוזר שפונה אליו, מגיע לחקור פרשת רצח בעיירה קטנה באלבמה. כבר בפרק הראשון הוא פוגש את אותו טיפוס ומגלה שהוא שווה תחקיר עומק בפני עצמו. מדי פרק העיתונאי מצליח לחשוף עוד קצת מהמתרחש בעיירה, אבל נראה שבכל פעם שמשהו מוזר אחד מתבהר - צצות עוד שאלות חדשות ומוזרות לא פחות. כל פרק מסתיים בתהיות חדשות שהופכות את ההימנעות מבינג' לבלתי אפשרית. (אלעד יצחקיאן, מגיש הפודקאסט "מה יש בזה" 

  9. "משה רבנו - גדול הנביאים" (שני חלקים), מתוך "עושים תנ"ך" עם יותם שטיינמן

    אוקיי, נשבעת לכם שגם אם ביליתם ברוב שיעורי תנ"ך בשנ"צ מסיבי על השולחן, כמוני, אתם תמצאו את הפרק הזה מעניין. מהות הפודקאסט "עושים תנ"ך" היא לגשת אל הסיפורים העתיקים מנקודת מבט היסטורית, ולהציב בפנינו שאלות שהתשובות שלהן לא כאלה טריוויאליות - משה רבנו היה קיים בכלל? הדמות שלו היא ממקור יהודי? על מה מבוסס כל החג הזה שעשינו בזום עם סבתא? כמו רוב פרקי הפודקאסט, התשובות כאן אשכרה מפתיעות ושמות בפרספקטיבה ייחודית את כל מה שאנחנו יודעים על עצמנו ועל התרבות שלנו. (קרן מינביץ')

  10. "?Who's There: Bryce Dallas Howard", מתוך "Who Weekly"

    אם שיחה של חצי שעה על למה ברייס דאלאס האוורד ("עולם היורה") מפורסמת, למה מתבלבלים כל הזמן בינה לבין ג'סיקה צ'סטיין או איימי אדמס ומי לעזאזל מחשיב את עצמו לגרופי של ברייס דאלאס האוורד מכל האנשים בעולם היא *לא* דבר שאתם רוצים לשמוע - אנחנו כנראה לא נהיה חברים. ברייס דאלאס האוורד היא סמל, והיא מייצגת אוכלוסיה שלמה של שחקנים מוכרים, אבל לאו דווקא מפורסמים. פרצופים מזוהים, אך קלים לבלבול והדחקה. היא אחת ויחידה, אבל יש עוד חמש כמוה. בדיוק במקומות הנישתיים האלה, הפודקאסט הארסי (והחופר לעתים, אני יודע) "Who Weekly" פורח. ובעוד הפרקים שלהם מוקדשים בדרך כלל לדיונים אקטואליים על מספר אירועים ואנשים, את הפרק הזה הקדישו המנחים בובי ולינדזי לדיון קפסולה אחד: ברייס פאקינג דאלאס האוורד, כמקרה בוחן לכל אותם אנשים שהתנחלו בתודעה הקולקטיבית בלי הרבה מאמץ. זו שיחה ארסית, כאמור, אבל גם חברית וחביבה ומאירת עיניים על התרבות הפופולרית כולה, והאופן שבו אנחנו צורכים אותה ומגיבים לה. (עדן יואל)

עוד המלצות האזנה? 15 פודקאסטים מעולים שאולי לא הכרתם