אפליקציית וואטסאפ הפופולרית הודיעה אתמול שגם היא מתגייסת למאבק העולמי בווירוס הקורונה, כאשר התרומה שלה מגיעה בדמות רובוט-צ׳אט שישמש כבודק עובדות ומרגיע קונספירציות, ויעניק למילוני המשתמשים באפליקציה ברחבי העולם מידע על מה נכון ומה פייק ניוז בנוגע לווירוס.

הרובוט-צ׳אט פותח על ידי הרשת הבינלאומית לבדיקת עובדות (IFCN) של מכון פוינטר ללימודי מדיה, מבוסס על מידע שנאסף על הווירוס מאז חודש ינואר. בודקי עובדות מ-74 מדינות שונות יצרו עבור מכון פוינטר מאגר מידע שכולל שמועות, מתיחות, חדשות כוזבות, תאוריות מופרכות ופריטי מידע שגויים שמופצים בציבור בנוגע לווירוס.

בחלק מהם ודאי יצא לכם להיתקל הטענות שרשת ה-5G קשורה לקורונה, השמועות שאפשר להידבק בנגיף דרך הטלוויזיה, הרעיון שאפשר להזריק אקונומיקה לגוף כדי לטפל בו, השמועות שביל גייטס פיתח אותו במעבדה, המזימה האנטישמית שהובילה ליצירתו וכן הלאה. הרובוט-צ׳אט למעשה יאפשר למשתמשי וואטסאפ לבדוק את מהימנותו של כל מידע חדש שמגיע אליהם בצורה קלה ופשוטה.

אז איך זה עובד? ראשית שמרו את המספר 2912606 (727) +1 בתור איש קשר בסמארטפון, ואז שלח לו הודעה פשוטה של ״Hi״ דרך וואטסאפ ועקבו אחר ההוראות שלו (הרובוט פעיל כעת רק בשפה האנגלית, אבל יושק בקרוב גם בספרדית ובהינדי). הרעיון הוא שיהיה ניתן לשאול אותו שאלות, ושאלגוריתם למידת המכונה שלו יזהה מילים מסוימות בשאלה, יחפש במאגר המידע שלו אחר תשובות רלוונטיות.

וואטסאפ בוט
שמרו את המספר כאיש קשר ואז היכנסו לשיחה בוואטסאפ

אנחנו בעצמנו ניסינו - והאמת שמדובר בתהליך די פשוט. ברגע שכתבנו Hi, קיבלנו הודעה ובה התבקשנו ללחוץ על אחד המספרים לפי הפעולה שאנו רוצים לבצע. אנחנו בחרנו את פעולה מס' 2 - עדכונים על בדיקת עובדות. מיד לאחר מכן, קיבלנו שני עדכונים על בדיקת עובדות בישראל - אחד על מכון שפיתח חיסון לקורונה (מידע שקוטלג על ידי וואטסאפ כשיקרי) ואחר על כך ששר הבריאות אמר שהקורונה היא עונש כנגד הומוסקסואלים (גם כן מידע שקוטלג שיקרי לאחר בדיקה). לאחר מכן ישנה אפשרות לקבל עוד בדיקת עובדות או לבצע פעולה אחרת. עם זאת,  חשוב לציין שוואטסאפ מצהירה שמדובר בעדכונים אחרונים, בעוד שמה שאנחנו קיבלנו - אחת מתחילת מרץ והשנייה מתחילת אפריל - לא עונים על ההגדרה.

וואטסאפ בוט
ברגע שתכתבו שלום, תקבלו את המענה האוטומטי עם כל האופציות

וואטסאפ בוט
אופציה של בדיקת עובדות

וואטסאפ בוט
קוטלג כשקר

״מאות מיליוני משתמשים סומכים על וואטסאפ שתסייע להם לשמור על קשר עם חברים ומשפחה מדי יום״, אומר מנכ״ל ה-IFCN, בייברס אורסק. ״מאחר וגורמים זדוניים משתמשים בפלטפורמה הזו כדי להפיץ עובדות כוזבות ולהוליך אחרים שולל דווקא בתקופה הקשה הזו, עבודתם של בודקי העובדות חשובה יותר מאי פעם״.

בנוסף, כדי להיאבק במידע השגוי לגבי וירוס הקורונה, ווטאסאפ אף הודיעה כי תגביל במידה מסוימת העברה של הודעות על ידי משתמשים, תיצור מאגר מידע לגבי הווירוס ותתרום מיליון דולר מכספה כדי להיאבק בחדשות כוזבות.