הילדים כל הזמן בטלפון? עיר שלמה בישראל תבדוק את הפתרון החדש: אפליקציה שהשימוש בה צובר תאוצה בחודשים האחרונים מנסה להחזיר להורים את השליטה בחייהם של הילדים. הטכנולוגיה החדשה של היישום "בוסקו" יודעת לזהות שורת של מצבים שעלולים להצביע על כך שהילד חווה אלימות, בידוד חברתי, נוטל חלק או קורבן לשיימינג או נחשף לתוכן לא הולם. לאחר מכן היא מתריעה על כך בפני ההורים. עיריית יקנעם היא הראשונה שתטמיע את האפליקציה אצל כל ההורים והילדים בעיר.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

לבוסקו כיום כ-500 אלף משתמשים בכל העולם. בישראל כבר כ-25 אלף משפחות משתמשות אפליקציה והעיר יקנעם היא הראשונה שתכניס את השימוש באפליקציה באופן כולל. המהלך העירוני יאפשר לבדוק את ההשפעה הרוחבית שתהיה לכך על תרבות השיח וההתנהלות ברשתות בבתי הספר ביישוב.

אפליקציית בוסקו  (צילום: יחסי ציבור,  יח"צ)
אפליקציית "בוסקו": כך זה נראה | צילום: יחסי ציבור, יח"צ

העולם הטכנולוגי המתפתח ובו ריבוי האפליקציות, הרשתות החברתיות והחשיפה לעולם שלם של מידע דרך מכשיר הטלפון מאתגרים את ההורים, שדואגים כל העת לשלומם של ילדיהם שלא יפגעו. לא תמיד הילד מרגיש מספיק פתוח עם ההורה בכדי לספר לו בסוף היום את מה שקרה לו וההורים נשארים מודרים. לאפליקציה שצוברת תאוצה יש מענה לבעיה.

מור זיסר, תושבת העיר וחברת מועצה, נתקלה באפליקציה לראשונה כשהבינה שיש דברים שבהן הבנות לא משתפות אותה. היא הודיעה להן שהן מתחילות להשתמש באפליקציה ולמרות הרגשת חוסר הפרקטיות – היא טוענת שהבנות קיבלו זאת בהבנה. באחד מן הימים היא קיבלה התרעה שבסלולרי של הבת שלה הופיע מספר טלפון שלא מופיע בספר הטלפונים שלה. 

האפליקציה התריעה על כך שהבת שלה הרגישה מוטרדת בזמן השיחה – "התרעה אדומה". כשבתה הגיעה לבית, מורן ידעה לדבר איתה על השיחה שהתקבלה בלי לדעת את התוכן שלה. הבת שיתפה אותה שאימא לילדה אחרת בבית הספר התקשרה לצעוק עליה על מקרה שקרה, מבלי לדבר עם ההורים קודם.

יקנעם מבט מלמעלה (צילום: ויקיפדיה)
צילום: ויקיפדיה

האפליקציה למדה להכיר את הקול הרגיל של הילדים ויודעת לזהות מצבים של קול חריג המעיד על מצוקה. "האפליקציה הזו שינתה את החיים שלי כהורה מול הבנות", סיפרה. "כמות האינפורמציה שמגיעה עוזרת לי להבין מה קורה בחיים שלהן ולהגן עליהן. לא ברמה החטטנית, אבל פתאום נוצר שיח, אני לא מנותקת".

נוסף על כך, האפליקציה בודקת בין השאר את הרשתות החברתיות ויודעת לזהות מצבים בהם החברים מתכננים להרחיק את הילד מקבוצות וואטסאפ, מה שעלול להעיד על בידוד חברתי וייתכן גם חרם מתהווה. כך, ניתן לטפל בבעיה בטרם תתעצם.

כמו כן היא סורקת באופן קבוע את ההתכתבויות בוואטסאפ ואת חשבונות האינסטגרם והיוטיוב. היא מתריעה על מסרים של אלימות, לשון לא הולמת ותמונות פוגעניות. ההורים מקבלים העתק מהתמונה כשהיא מטושטשת ויכולים להחליט מה לעשות עם המידע.

באמצעות השימוש באפליקציה, ההורים יכולים לדעת בכל רגע נתון איפה הילד נמצא ומה אחוז הסוללה במכשיר שלו. זאת כדי שהילד והוריו ידעו על שימוש מוגבר במכשיר ותוך כמה זמן הוא עתיד להיכבות.

על פי נתונים כלליים שנאספו, ילדים ובני נוער שולחים כ-400 הודעות ביום, שאחת מכל עשרים הודעות בממוצע היא פוגענית. הילדים גם מצלמים בממוצע כ-40 תמונות ביום ואחת מכל חמישים תמונות נחשבת לפוגעני. התוצאה היא חשיפה רבה לתוכן לא הולם.

מורן סיפרה לחדשות 12 על מקרה שקרה לקרובת משפחתה, שגילתה שהבת שלה שלחה תמונות עירום שלה לילד אחר בכיתה. האפליקציה התריעה על תוכן פוגעני והאמא ידעה שצריך לטפל בכך. "ביטלתי חלק מההתרעות", הוסיפה. "בחרתי איפה להיות מעורבת דרך האפליקציה. זה לא להשתלט להם על החיים או לא לסמוך עליה, אלא להיות חלק מהם ולדעת שהם בסדר".

ליצירת קשר עם הכתבת: avivitm@ch2news.co.il