מארק צוקרברג המציא את פייסבוק כדי למצוא חברים; יוטיוב קמה, בין השאר, כאתר דייטינג; טוויטר נוסדה כדי שבלוגרים יחלקו את חוויותיהם במעט מילים. אף אחד לא האמין – בטח לא הממציאים – שאותן רשתות חברתיות יהפכו בעשור הזה לכוח המניע מאחורי הפיכות שלטוניות, הפלת משטרים דיקטטורים והוצאתם לרחובות של מיליוני אזרחים ברחבי העולם למחאות סוערות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

מוחמד בועזיזי, ירקן צעיר בתוניסיה, הצית עצמו למוות ב-2010 במחאה על התנהלות השלטון, שסגר לו את דוכן הירקות. הסרטון רץ ברשתות החברתיות, והוא הוציא את האזרחים לרחובות. בסוף השנה, אחרי 23 שנה נפל משטרו הדיקטטורי של הנשיא בן עלי. שבועיים לאחר מכן יצאו אזרחי מצרים לרחובות למחאות המוניות, שבסופן מובארק נאלץ להתפטר אחרי 30 שנות שלטון.

מתפללים בכיכר תחריר בקהיר במהלך האביב הערבי (צילום: Sakchai Lalit | AP)
האביב הערבי. בזכות הרשתות החברתיות | צילום: Sakchai Lalit | AP

האביב הערבי הביא לעלייתם של האחים המוסלמים במצרים, למהפכות גם בלוב ובתימן, והוביל לעוד שורת מחאות ברחבי העולם. בניו יורק יצאו המוחים "לכבוש את וול סטריט" למען צדק כלכלי, ובישראל הם יצאו לשדרות רוטשילד. "זו הייתה הפעם הראשונה שפתחתי איוונט בפייסבוק", מודה דפני ליף, מציתת המחאה בישראל. "תוך שבוע היו 4,500 איש שאמרו שהם הולכים להגיע, ו-50 אלף קיבלו הזמנה". זה הגיע ל-400 אלף איש בכיכר המדינה.

"לא צריך יותר את המתווך"

לראש הממשלה אין אפילו סמארטפון, אבל במהלך העשור מנהל הניו מדיה שלו – תפקיד שלא היה קיים עד לפני כמה שנים – הפך לאיש החשוב בצוות שלו. הוא הפסיק להתראיין בתקשורת, ומתקשר כמעט אך ורק דרך הרשתות החברתיות

ראש הממשלה נתניהו בסרטון בפייסבוק שלו
נתניהו בפייסבוק. מוותר על המתווכים

"מבחינת פוליטיקאי, ראיונות הם אמצעי, לא מטרה", מבהיר אייל ארד, יועץ אסטרטגי שעבד עם בנימין נתניהו עוד לפני עידן הרשתות החברתיות. "הרשתות החברתיות מאפשרות דרך נוספת להעברת מסרים לקהלי היעד ולעקוף את המתווכים למיניהם - במובן מסוים אפילו להעניש אותם על העמדות שהם נוקטים".

"הן לא רק המדיום אלא גם המסר, והמסר הוא שלא צריך יותר את התיווך", מסכים הפרשן הפוליטי עמית סגל. "כיוון שאני מרגיש שאני רואה את הפוליטיקאים בגובה העיניים, הן שיחררו את הכפתור העליון של הפוליטיקאים, ואפשרו להם להגיד דברים שפעם היה נהוג לומר שהם לא אומרים".

אחד הדברים הדרמטיים הנוספים שקרו באמצעות הרשתות החברתיות הוא המידע שאוספים על כל אחד מאיתנו. קמפיין הליכוד ב-2015 כבר הצליח לנצל את מאגר המידע העצום הזה להוצאת מצביעי הימין לקלפיות ביום הבחירות.

"טראמפ מנהל מדיניות טוויטר"

הדרמה הגדולה בטורקיה התחילה כשארדואן נפש בדרום המדינה, הרחק מרשתות שידור. כוחות המורדים ניצלו זאת לניסיון הפיכה צבאית, השתלטו על ערוץ הטלוויזיה הממלכתי וחסמו את השימוש בפייסבוק, טוויטר ויוטיוב. ארדואן הציל עצמו בזכות אפליקציית ה-Face Time. "אני נפלתי מהכיסא", נזכר ראש דסק החוץ, ערד ניר. "לא האמנתי שזה דבר שיכול לקרות, ודאי שלא בטורקיה. לא ראיתי כזה דבר מעולם – וסיקרתי לא מעט מהפכות בחיים שלי. השיחה הזאת מנעה הפיכה צבאית בטורקיה".

ארדואן מתראיין לכתבת סיאןאן טורקיה בטלפון - הפיכה
הריאיון שמנע הפיכה

כשאפשר להפיץ כל דבר, העובדות והאמת מאבדות את ערכן. הפייק ניוז הופך למושג מייצג, הרשתות החברתיות מדהדות ידיעות כוזבות והטכנולוגיה המתקדמת הובילה עד לדיפ פייק, בו כבר אפשר לגרום לכל אחד להגיד דברים שמעולם לא אמר. ואי אפשר לדבר על פייק ניוז בלי לדבר על מלך הפייק ניוז, דונלד טראמפ: כבר ביומו הראשון כנשיא הוא טען בתוקף שטקס ההשבעה שלו היה הגדול בהיסטוריה, חרף העובדות הסותרות. "זה מקור הביטוי עובדות אלטרנטיביות", מזכיר ניר.

"הוא נשיא ארה"ב באמצעות הטוויטר", מסביר ניר. "הוא מנהל מדיניות טוויטר. היועץ לבטחון לאומי גון בולטון פוטר באמצעות ציוץ בטוויטר; מזכיר ההגנה פוטר באמצעות ציוץ בטוויטר; הוא קבע פגישה עם קים ג'ונג און בטוויטר - והיא גם יצאה לפועל!"

השבעת דונאלד טראמפ (צילום: חדשות 2)
טראמפ. "עובדות אלטרנטיביות" | צילום: חדשות 2

אז מה לומדים מכל זה?

האביב הערבי הוציא מיליונים לרחובות דרך הרשתות – אבל לא בהכרח שיפר את מצבם; למחאה החברתית היו הישגים, כמו חינוך חינם מגיל שלוש, רפורמת הסלולר ושני חברי כנסת בולטים – אבל המטרה אליה יצאו, הורדת מחירי הדיור, לא הושגה; ההמונים אולי קיבלו כוח דרך הרשתות החברתיות אבל הפוליטיקאים למדו לנצל את הפלטפורמות לקידום עצמי.

הרשתות החברתיות כאן כדי להישאר – כל אחד מאיתנו צריך ללמוד ממה להישמר.