ארכיון (צילום: רויטרס)
מטוס קרב ישראלי, ארכיון | צילום: רויטרס

לכל תקיפה של חיל האוויר בסוריה – בין אם ישראל לוקחת אחריות ובין אם לא – יש תכלית. אנחנו עוד לא יודעים מהי, אבל יכולות להיות מספר סיבות שגרמו, ויגרמו, לישראל לתקוף פעם נוספת גם לאחר התקיפה הבוקר.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

מטרה אחת יכולה להיות שיבוש ופגיעה במשלוח אמצעי לחימה וטילים מסוגים שונים שעשו את דרכם מאירן לסוריה בדרך האוויר, ומשם בשיירות ללבנון על מנת למסור אותם לחיזבאללה. מטרה שנייה עשויה להיות לשרטט את הקווים האדומים, בבחינת מה ישראל אינה מוכנה ולכן תפעל מיד נגד. אחד הקווים האדומים הוא הגבלה או איום על טיסות חיל האוויר במרחב, ומה שקרה היום בהחלט תואם את ההגדרה הזו.

התקיפה היום התחילה בשעה 10:00, אז שוגר טיל לעבר מטוסי חיל האוויר שהיו בטיסת צילום מעל לבנון. בשעה 11:45 התבצעה תקיפה מבצעית של סוללת הטילים שירתה את הטיל הזה, כשמטוסים שיגרו ארבעה טילים שפגעו בסוללה ובמכ"ם שלה - והורסו אותם כליל.

רוני דניאל (צילום: החדשות)
רוני דניאל | צילום: החדשות

זה איתות ישראלי מובהק ברוח הגישה שאומרת "איום על חופש הטיסה ייענה בתקיפה מידית". סוללת טילי SA-5 כבר שיגרה בעבר טילים לעבר מטוסי חיל האוויר בעבר, לא פגעה והושמדה. אז ישראל הבהירה מה יגרום לה לתקוף ירי מסוריה, והבוקר המקרה חזר על עצמו פעם נוספת. זה איתות מאוד חד, וייתכן מאוד שגם בעתיד בכל מקרה של שיגור טילים נגד מטוסים - הסוללה תיפגע. 

לשלל המטרות שהגדירה ישראל ככאלה שחייבות בפגיעה צריך לצרף גם את מכון "סירס" שהותקף לפני שבועות בודדים, שם היה מפעל שפעל לייצר יכולות דיוק לטילים שברשות חיזבאללה. גם כאן מדובר במעשה שנגדו יופעלו מטוסי חיל האוויר כל אימת שהמודיעין יצביע על המפעלים הללו.

וכעת נשאלת השאלה האם תבוא תגובה סורית לתקיפה הזו? קשה לראות את צבא סוריה, או את מי מהגורמים הנאמנים לאסד, מוציאים איזושהי פעולת תגובה. הם שקועים בבעיות הקשות שלהם בתוך סוריה, ובשום מקרה לא היו רוצים להכניס את ישראל למעגל הלחימה. מה שקורה עכשיו מבחינתה של ישראל זו סדרת איתותים מעשיים של מותר ואסור, דרכם ייקבעו "כללי משחק" בדרך של פעילות צבאית.