תמונת ארכיון
צילום:

התקרית ברמת הגולן היא בוודאי אירוע חריג, בכמה מרכיבים של אופן התנהלותו, אבל מפתיע זה ממש לא. כבר לפני כמעט ארבע שנים היה ברור בצה"ל שהגבול ברמת הגולן עומד בפני שינוי משמעותי.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

ההערכה הייתה שארגונים שונים יאחזו קרוב לגבול ומשם תהיה להם אפשרות להטריד את ישראל. צה"ל ופיקוד הצפון פתחו במבצע לחיזוק הגדרות, ואמצעי תצפית והתראה מתקדמים נפרסו לאורכו. כל זאת, בשל ההערכה שארגונים אסלאמיסטיים יגיעו לגבול, ובהיעדר שלטון מרכזי בסוריה, יפעלו משם נגד שטח ישראל.

ארגון "שוהאדה אל ירמוק" הוא בראשיתו פלג של אל קעאידה, ובשלב מסוים הכריזו אנשיו על הצטרפותם לדעא"ש. מאז, בדרום רמת הגולן יש נוכחות קבועה של אנשי אותו ארגון. הם מסתובבים בכפרים, הם חמושים ומצוידים, ובשלב זה לא כל כך מתעסקים עם ישראל.

גבול סוריה (צילום: חדשות 2)
גבול סוריה | צילום: חדשות 2


 
אבל, וכאן מדובר במבט לעתיד, ההערכה היא שלא ירחק היום שהם ינסו גם את צה"ל או את ישראל. הטרדה של ישראל נתפסת כמהלך יוקרתי ונועז, ולזה הם מכוונים.

מה שקרה היום מצטרף לכמה מקרים שבהם נורית אש מסוריה לשטח ישראל או על סיורים או אזרחים על הגבול. הרוב המוחלט של התקריות הללו הובלע על ידי צבא סוריה או פעילים דרוזים של חיזבאללה.

אך לתקרית של הבוקר יש מאפיינים שונים. חוליה של דעא"ש יוזמת ירי לעבר כוח של צה"ל שהתמקם לתצפית אל השטח הסורי. מתפתחים חילופי אש, כלי טיס של חיל האוויר פוגע ברכב שממנו נורתה האש לעבר חיילי צה"ל. סביר להניח שמי שישבו בו נהרגו, ומאז שורר שם שקט.

רוני דניאל (צילום: החדשות)
להיערך לפיגועים של דאע"ש מסוריה | צילום: החדשות

מה הלקח מכל היום הזה? דרום רמת הגולן, כמו גם אזורים אחרים לאורך קו הגבול, ימשיכו לאורך זמן ליצור אי שקט שמפעם בפעם יתבטא בירי מכוון. לעתים הירי הוא אינו כזה, וזו מה שאנחנו מכנים "זליגה", כלומר פגיעה בשטח ישראל בלי כוונה. אבל פיקוד הצפון וצה"ל צריכים להתבונן בנעשה מתוך הערכה שלא ירחק היום ומנימוקים כאלה ואחרים הם ינסו לבצע פיגועים נגד מטרות ישראליות.