ולדימיר פוטין ודונלד טראמפ (צילום: AP‎, חדשות)
פגישת טראמפ ופוטין בהלסינקי, השבוע | צילום: AP‎, חדשות

הפסגה המדוברת של דונלד טראמפ וולדימיר פוטין בהלסינקי שבפינלנד הייתה שיאו של מסע מדיני ארוך שקיים נשיא ארצות הברית באירופה. עוד לפני שיצא למסע, הצהיר טראמפ שהפגישה עם נשיא רוסיה פוטין, שנתפס כאיום המשמעותי ביותר על הביטחון הלאומי של ארצות הברית, "תהיה כנראה החלק הקל ביותר" בשלל הפגישות שהיו בלוח הזמנים שלו.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

החלקים הקשים יותר במסעו, היו המפגשים עם בעלי הברית הקלאסיים של ארצות הברית. ראשי המדינות החברות בנאט"ו - ברית צבאית שארצות הברית הקימה אחרי מלחמת העולם השנייה והובילה כדי לשמר את הערכים שהיא האמינה בהם. אחרי לוח הפגישות הצפוף בבריסל, המריא טראמפ ללונדון, שם קיים ביקור רשמי בממלכה המאוחדת. הוא נפגש עם המלכה אליזבת' ונועד עם ראש הממשלה תרזה מיי.

ההתנהלות של טראמפ לקראת הפגישות ה"קשות" יותר לפי הגדרתו הייתה בתבנית המוכרת שבה נחשפנו אל השיטה שבה הוא מנהל את יחסי החוץ של ארצות הברית - שיטת שלושת השלבים. שלב ראשון: מתקפה מילולית ואיומים שמובילה לשלב השני שהוא יצירת משבר. בשלב השלישי, טראמפ פועל לפתור את המשבר באמצעות התערבות אישית שלו שמאדירה ומרוממת את כישרונו הכביר ויכולותיו האדירות - לכאורה כמובן.

כך התנהל טראמפ מול נאט"ו: תקף את ראשיה, איים שארצות הברית תפרוש מהברית שהיא עצמה הקימה, יצר משבר במהלך הפסגה כשדרש שהמנהיגים לא רק יעמדו במה שהוסכם אלא גם יכפילו את מחויבותם הכלכלית לברית. לאחר הסערה, התייצב והכריז שהכול "נהדר", המשבר נפתר ובזכותו ברית נאט"ו מעולם לא הייתה חזקה יותר.

כך התנהל טראמפ גם מול ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי, כשבראיון שהעניק לפני הפגישה לצהובון הבריטי "הסאן" תקף והשמיץ, יצר מתח רב ומשבר ואז במסיבת העיתונאים שקיימו יחד חיפש את המילה כדי להגדיר עד כמה היחסים ביניהם דווקא מיוחדים. טראמפ סיכם: "הרמה המיוחדת ביותר של מיוחדים".

כך התנהל טראמפ גם מול שליט צפון קוריאה קים ג'ונג-און, שבהתחלה כינה "איש הטילים הקטן", אחר כך איים להשמיד את ארצו כשהוא מתפאר בגודל הכפתור האדום שלו. בסוף, טראמפ נפגש עמו, מצא אותו "נחמד מאוד" ומאז אינו פוסק להרעיף עליו מחמאות.

ערד ניר (צילום: החדשות)
ערד ניר | צילום: החדשות

היוצא מן הכלל הוא נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. אותו טראמפ מעולם לא תקף, מולו מעולם לא יצר משבר ובהזדמנות הראשונה שניתנה לו הכריז כי הוא מאמין לו יותר מאשר לגופי המודיעין שלו עצמו - של ארצות הברית. הפעם, יצר טראמפ את המשבר לא מול פוטין אלא מול אנשיו שלו. הפעם, את ההבהרות המפותלות היה נשיא ארצות הברית צריך לתת דווקא בבית.

מוקדם מדי להעריך האם ההבהרות של טראמפ בארצות הברית יהיו אפקטיביות יותר או פחות מאלה שהוא נותן בחוץ. זה תלוי, בין השאר, בשאלת המפתח שעדיין נותרה פתוחה - על מה דיברו טראמפ ופוטין כששהו לבד בחדר במשך 131 דקות שלמות?