נתניהו וחברי הכנסת החרדים (צילום: החדשות)
נתניהו וחברי הכנסת החרדים | צילום: החדשות

האם בג"ץ סימן את הקדמת הבחירות לתחילת 2019? אמש (שלישי) הממשלה קיבלה מבג"ץ ארכה של כארבעה חודשים להעביר את חוק הגיוס מכיוון שהחרדים סרבו לקבל את הנוסח שכבר עבר בקריאה ראשונה. למרות שראשי המפלגות החרדיות מעוניינים באישורו, אין הדבר אומר שלאחר החגים יצליחו בקואליציה להגיע לפשרה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו  

הכנסת יצאה לפגרת הקיץ עם בקשת הדחייה של הקואליציה לחוק. הסיבה לבקשת הדחייה היא משבר חמור בהנהגת החרדים, שהולכים אחר המרכיב הקיצוני ביותר - הבן הצעיר של האדמו"ר מסלונים, שהחליט שאינו מקבל את נוסח החוק המרוכך שהגיש שר הביטחון אביגדור ליברמן.

דרעי, ליצמן וגפני רוצים להעביר את החוק כי הם מבינים שאין בו "גזירת שמד": החוק הזה הוא הטוב ביותר שהם יוכלו להעניק לציבור שלהם. אך ההנחה היא שאף צד לא מתכוון להתפשר והממשלה כנראה תלך לבחירות.

בשנת בחירות, לפוליטיקאים הרבה יותר קשה להתפשר בנושאים, במיוחד במורסה כה מוגלתית בחברה הישראלית. ולכן הנחת המוצא היא שלא יצליחו לחוקק את החוק בדצמבר ולכן כבר באוקטובר-נובמבר אנחנו צפויים להתכנס לפיזור הכנסת, והמשמעות: בחירות בינואר-פברואר, כשההנחה אמרה שבכול מקרה הבחירות לא יתקיימו בנובמבר. חלק מההערכות דיברו על הקדמת הבחירות למאי, כך שאין פה דרמה גדולה.

עמית סגל (צילום: החדשות)
עמית סגל | צילום: החדשות

כאשר תוקפו של החוק הנוכחי יפוג, כול הצעירים החרדים יאלצו להתגייס והדבר יהווה בעיה לא רק למגזר אלא למדינה כולה. בדור האחרון נושא הגיוס הביא לפירוקן של שתי ממשלות - לפני כ-6 שנים זה קרה לממשלת נתניהו - אז החרדים לא הסכימו להתפשר ולאחר הבחירות הם קיבלו את יאיר לפיד; ובעשור שלפניו היה זה טומי לפיד, לכן הם מודעים לסיכון שקיים.

בקואליציה סומכים שהחשש מאיבוד הכיסאות בקואליציה יפעיל עליהם לחץ והם יאלצו להתפשר על הנוסח הנוכחי. לליברמן, לבנט ולליכוד זה אומנם רק בחירות, אבל לחרדים צעד זה יכול לקבל משמעות גדולה יותר: האם שווה ללכת לבחירות בידיעה שמא יעבור חוק אחר, מחמיר יותר שייאלץ את הצעירים להתגייס.

על כן יש לחרדים אינטרס כן להעביר את החוק אולי אפילו בהצהרה סמלית שהם מאשרים אותו, ומייד לאחר הבחירות יתקנו אותו. ברור שהחרדים רוצים, אחת ולתמיד, לשים מאחור את הנושא הזה וב"מחירי סוף עונה", אך לגמרי לא בטוח שהם יכולים לקבל החלטה כזו במשבר ההנהגה הנוכחי.

נושא הגיוס, שבעבר היה מאבק על דמותה של המדינה הוא צל חיוור של נושא שהיה טעון בעשור הקודם וזה שלפניו. בגלל הדיווחים על הדתה, בעיקר בצבא, הציבור הבין שאם מספר החרדים שיגויסו יגדל, התופעה תתרחב, וזו הסיבה שהתיאבון לגיוס חרדי פחת. כעת סוגיות כמו חוק המרכולים, תחבורה ציבורית בשבת, נישואים אזרחיים וחוק הפונדקאות בוער היום הרבה יותר בחברה הישראלית.

צמרת מערכת הביטחון, בכירי מערכת אכיפת החוק, אמנים מובילים וגיבורים מעוררי השראה - וכולם Live על במות בנייני האומה. ועידת המשפיעים של חברת החדשות ב-3 בספטמבר 2018 בבנייני האומה בירושלים | הבטיחו את מקומכם והירשמו: https://newsevent.co.il