ישראלים לא יוזמנו לוועידת בחריין (צילום: רויטרס, חדשות)
טראמפ ונתניהו (ארכיון) | צילום: רויטרס, חדשות

פטריוטיות אין, גלובליזציה אאוט: הנאום שנשא היום (שלישי) דונלד טראמפ בעצרת הכללית של האו"ם, ברוח הפטריוטיות, הוא נאום ההתנתקות שלו: הוא תוקף את כל המוסדות שחשובים לאו"ם, מבית הדין הבינלאומי דרך מועצת זכויות האדם ועד לניסיון להגיע לאמנה בנושא ההגירה. "אנחנו נקבע את הכללים, וניתן את הכסף למי שתומך בנו", הוא בעצם אמר.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

טראמפ הביא עמו מסר ברור: "תשכחו מכל מה שאמרו נשיאים אמריקניים לפניי – אני בעד אומה חזקה ועצמאית, אני מביא איתי שמרנות". הנשיא האמריקני יודע שהוא עומד בפני מבחן בבחירות האמצע בנובמבר, ולכן שב שוב ושוב על המסר לפיו הוא הפך את ארה"ב לחזקה, עשירה ובטוחה יותר.

דנה ויס (צילום: חדשות)
דנה ויס | צילום: חדשות

עוד ראוי לציין כי טראמפ התעלם בנאום כליל מרוסיה, ונשא דברים צפויים על אירן וסוריה. הוא הזכיר את ישראל כאומה שיודעת לדאוג עצמה ולעתידה, אולם מעבר לכך לא התייחס רבות לישראל. עם זאת, טראמפ מבהיר כי הוא אינו מחוייב לדוגמות מהעבר בכל הנוגע לסכסוך הישראלי-פלסטיני, וייתכן כי מדובר ברמז לגבי מה שצפוי להיות בתכנית שהוא עתיד להביא בנושא.

אהוד יערי (צילום: חדשות 2)
אהוד יערי | צילום: חדשות 2

ארבע נקודות מרכזיות בנאום היו רלוונטיות לישראל: ראשית, החזרה של טראמפ על היוזמה לכינון מעין ברית נאט"ו של המדינות הסוניות, דהיינו שש מדינות המפרץ הפרסי לצד ירדן ומצרים. לא מדובר ביוזמה חדשה, אולם היא אינה מתקדמת וכעת נראה שטראמפ שם את כל כובד משקלו עליה. עם זאת, הדבר אינו מתיישב עם תקיפתו של טראמפ את המדינות המייצאות נפט – בהן איחדו האמריויות וסעודיה – וטענתו כי הן למעשה עושקות את העולם.

שנית, בכל הנוגע לסוריה, טראמפ חזור על אמירתו לפיה של ללכת לתהליך של יישוב המשבר דרך משא ומתן בחסות האו"ם, ולא בתיווך רוסיה, אירן וטורקיה. שלישית, טראמפ קרא לשאר חברות הארגון להצטרף אליו בסנקציות על אירן וקיצוץ בכמות הנפט שהן רוכשות ממנה, שכן היא האחראית למימון טרור ולחוסר היציבות במזרח התיכון. לבסוף, טראמפ הצהיר כי פתרון הסכסוך הישראל-פלסטיני צריך להיות מבוסס על ריאליזם הבנוי על עקרונות – כמו ההכרה שירושלים היא בירת ישראל.