N12
פרסומת

מ"תוכנית יערי" למשבר של אונר"א

ברמאללה זועמים על הודעת הממשל בוושינגטון, על הכוונה לקצץ במימון האמריקני לסוכנות האו"ם לפליטים פלסטינים לצד הקיצוץ ב-200 מיליון דולרים מכספי הסיוע לרשות. עם הקמתו, ההנחה בארגון הייתה שסוגיית הפליטים תשקע, אבל בפועל המספר רק גדל. אהוד יערי על מצוקות הסוכנות שדודו עזר להקים, על רקע צעדי טראמפ

אהוד יערי
פורסם:
הקרב לפתרון בעיית הפליטים החל
צילום: רויטרס, חדשות
הקישור הועתק
הקרב לפתרון בעיית הפליטים החל
כך קרסה אונר"א | צילום: רויטרס, חדשות

הפלסטינים כועסים, אם כי כרגע יש תקרה נמוכה למדי ברמת ההתבטאויות שלהם בנושא עתיד אונר"א. האמריקנים דחפו אותם לקיר. וושינגטון מנהלת נגדם סוג של מלחמה כלכלית, כמו שהיא עושה במקומות אחרים בעולם.

לא ממשלת ישראל עומדת מאחורי המהלכים האחרונים נגד אונר"א. במשך העשור האחרון, ארגונים יהודיים אמריקנים שונים מנהלים קמפיין נגד העובדה שאונר"א מכירה בדור רביעי וחמישי של בני הפליטים מ-1948 כפליטים ודואגת לצרכיהם.

כשנולדה אונר"א (סוכנות הסעד והתעסוקה של האו"ם לפליטים פלסטינים), היא נקראה "תכנית יערי". גילוי נאות האיש היה דוד שלי. הוא אינו איתנו עוד. ההנחה הייתה שעם השנים בעיית הפליטים תשקע. בפועל לא כך היה. המספר תפח לחמישה וחצי מיליון והזרוע עוד נטויה.

"מזיקה לשלום", אונר"א
צילום: רויטרס, חדשות

מה שלדעתי היה נקודת המפנה שמובילה לסיפור הזה הוא פרישתו של אחד מבכירי אונר"א, ג'יימס לינדזי. אחרי שיצא לגמלאות בתום שבע שנים שבהן התגורר בעזה וראה את הארגון מקרוב, הוא כתב ספר שבו פירט מה צריך לתקן באונר"א. כל מה שאנחנו רואים עכשיו זה תוצאה של ספרו.

פרסומת

למשל, ג'ארד קושנר, חתנו של הנשיא טראמפ, הלך למלך עבדאללה בירדן ואמר לו שלא צריך את אונר"א. "אנחנו ניתן לך את הכסף", אמר אז קושנר למלך. "קח את בתי הספר של אונר"א ותמלא את התפקידים הסוציאליים של הסוכנות. לא צריך פה אונר"א ואחרים".

אהוד יערי
אהוד יערי | צילום: חדשות

ברגע שהאמריקנים אומרים לעצמם "בואו נגדיר מחדש מהו מעמד הפליט, האם יש מעמד פליט גם לדור רביעי או חמישי?", הם לא אומרים בהכרח במישרין משהו על זכות השיבה. אבל אם אינך מוכר עוד כפליט, כנגזרת מכך לא תוכל לטעון לאותה זכות שהפלסטינים תובעים.

צריך לומר, אונר"א במצוקה. יש עוד פעם סימנים שמתחדשת השביתה של הסוכנות ברצועת עזה בגלל הקיצוצים וההגבלות על הסיוע האמריקני. הם מנסים לערוך מגבית אבל לא מצליחים להביא מספיק כסף כדי לכסות את הגירעון. כעת אונר"א נותרה בעזה לבדה, עם גירעון של 200 מיליון דולר.

פרסומת

צמרת מערכת הביטחון, בכירי מערכת אכיפת החוק, אומנים מובילים וגיבורים מעוררי השראה – וכולם Live על במות בנייני האומה. ועידת המשפיעים של חברת החדשות ב-3 בספטמבר 2018 בבנייני האומה בירושלים | הבטיחו את מקומכם והירשמו: https://newsevent.co.il/