בצה"ל התירו היום (ראשון) לפרסום כי בשבוע שעבר נוטרלה ברצועה מנהרה התקפית, שאפשרה יצאה לכיוון הים ואפשרה יציאה חשאית בצלילה - ממוצב ימי של חמאס לשטח ישראל. מדובר במנהרה העשירית שהתגלתה, מה שמלמד יותר מהכול על עומק המידע שיש כיום בידי ישראל על מנהרות ברצועת עזה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בחמאס מבינים שצה"ל הולך ושולל מהם את המנהרות הרגילות שבידיהם. לכן, בארגון מנסים לפנות לאופקים אחרים וביניהם מנהרות שיאפשרו ללוחמי חמאס לחדור לישראל דרך הים. בעבר, במיוחד בזמן מבצע "צוק איתן" ב-2014, בחמאס ניסו להוציא פיגועים מעזה דרך הים. הזכור מביניהם הינה אותה חוליית מחבלים שחדרו לישראל דרך חוף זיקים.

מה, אם כן, שונה או אחר במתווה זה? בחמאס חפרו תעלה מהבסיס שלהם ברצועת עזה, כמה עשרות מטרים משפת הים, כדי להסתיר את הרגע שבו המחבלים עוזבים את הבסיס עם ה"סקוטרים" הממונעים שלהם. מטרתם - להסתתר, כדי שבצה"ל לא יראו שהם מגיעים אל החוף, ואז נכנסים למים ויוצאים.

המכשיר בו הם משתמשים הוא "סקוטר" הפועל על מנוע חשמלי ומאפשר למחבלים לנוע במים עד 10 קילומטרים בשעה. זוהי תנועה די מהירה במושגים של ים. כל זאת, במטרה להקיף את הגבול ולהגיע במהירות לאתר כלשהו בישראל. לאחר חשיפת התעלה, בצה"ל הפציצו את המבנה משם הם חפרו וככל הנראה הרסו ציוד רב שהיה בידי המחבלים הימיים של החמאס.

מחלוקות בקבינט. ארכיון (צילום: קובי גדעון / לע"מ, חדשות)
מחלוקות בקבינט. ארכיון | צילום: קובי גדעון / לע"מ, חדשות

המשבר מול רצועת עזה: חילוקי דעות בקבינט המדיני-ביטחוני

ההודעה על כינוס הקבינט המדיני-ביטחוני בבונקר התת קרקעי בירושלים בהחלט נשמעה טוב לאוזן שאינה מכירה את הנפשות הפועלות, אך קיימות חילוקי דעות בצמרת המערכת הביטחונית. רבים מהן נחשפות עוד בטרם התכנסו לדון.

במערכת הביטחון, צה"ל והמנהל האזרחי חושבים שנכון לעשות צעדים שימנעו משבר הומניטרי חריף. משבר מסוג זה ברצועת עזה, לטענתם, זה משהו שאינו תורם לביטחון של ישראל - ולכן הגישה היא שיש להקל עליהם. עמדה דומה הציג צה"ל בזמן "טרור הסכינים", בו טען בדיוני הקבינט כי יש לאפשר לפועלים מעזה להמשיך להגיע לעבודה, על אף שהשיטה בעבר הייתה להטיל סגר על הכפרים. במקרה זה, המדיניות הזאת הוכיחה עצמה כנכונה.

רוני דניאל (צילום: החדשות)
רוני דניאל | צילום: החדשות

מנגד, מתייצב שר הביטחון אביגדור ליברמן. בתפיסתו, הוא אינו מתנגד להקלות על רצועת עזה, אך הוא טוען כי זה לא יעזור להרגעת המצב. ליברמן מתנגד למחשבה שאם אנחנו נקל על רצועת עזה מבחינה הומניטרית, זה יתורגם לאיזו רגיעה. מחשבה זו לא נראית לו נכונה. הצדדים יתכנסו בקבינט ויקבלו החלטה - אך העמדות וחילוקי הדעות כבר ברורים.