N12
פרסומת

"הוכח בקרב": צה"ל צעד לפני כולם

מפקד חיל האוויר הציג בפני מפקדי חילות מכל העולם תמונה אחת שאומרת המון: מטוס החמקן F-35 של צה"ל טס מעל שמי ביירות באור יום. התמונה חושפת לראשונה את העובדה שהמטוס המתקדם הפך מבצעי ומביא יכולות שעוד לא היו כאן. וגם, למה מדובר במתנה לארה"ב? ניר דבורי על ההיסטוריה שעשה ה"אדיר"

ניר דבורי
פורסם:
הקישור הועתק

תמונה אחת שהוצגה בכנס מפקדי חילות האוויר היום בהרצליה עשתה היסטוריה - מטוס ה-F-35 החמקן טס באור יום מעל ביירות. וכך נחשף שלראשונה בעולם הפך מטוס ה"אדיר" למבצעי כשהשתתף בתקיפות חיל האוויר במזרח התיכון ממש בתקופה האחרונה.

זו גם אחת המתנות הגדולות ביותר שיכלה ישראל להגיש לארה"ב וליצרנית המטוס "לוקהיד מרטין". כל תעשייה ביטחונית בעולם רוצה להתגאות באמירה "הוכח בקרב". מקדם המכירות הטוב בעולם, במיוחד כשמדובר בחיל האוויר הישראלי - שנחשב לאחד הטובים בעולם - ובמיוחד עכשיו כשלוקהיד מרטין כל כך צריכים את זה, כשהוויכוח בארה"ב על הנחיצות של מטוס בעיצומה.

החמקן לוקח את חיה"א לעידן אחר
החמקן לוקח את חיה"א לעידן אחר | צילום: אתר חיל האוויר

הרי מדובר בפיתוח הארוך והיקר ביותר אי פעם עבור צבא ארה"ב. כשלפנטגון הוצגו נתונים לפיהם מערכות רבות במטוס עדיין לא בשלות (התוכנה, התותח, נשיאת החימוש ועוד), שפיתוחן מתעכב וממשיך לייקר את המטוס - כמאה מיליון דולר לאחד.

ניר דבורי
ניר דבורי | צילום: חדשות

בישראל נקלט לאחרונה המטוס העשירי ובסופו של דבר בעוד קצת יותר משנתיים יהיו לישראל 50 מטוסי חמקן. למה ישראל רצתה אותם? כי מטוסי הדור החמישי הם בעלי יכולות שלא היו כאן עדיין ולוקחים את חיל האוויר לעידן אחר.

ישראל תמיד חייבת להוביל ולהיות צעד אחד לפני היריבים בזירה: "מטוס ברשת" - שיודע לדבר עם מטוסים שכנים ועם הקרקע, לחלק משימות ומטרות ולפעול כ"להקה" שצדה מטרות, היכולת לחדור לאזורים המאויימים בטילי קרקע-אוויר מבלי לסכן את המטוס והטייסים, היכולת לאסוף מודיעין עם החיישנים הרבים שבו וכמובן לתקוף מטרות מבלי להתגלות. מבלי שיידעו שהיית שם.

זהו מירוץ חימוש מתמיד. ישראל קונה ומפתחת מערכות מתקדמות, והיריבים מנסים ללמוד את נקודות התורפה, להפתיע ולטשטש את היתרון היחסי שבידיי ישראל.