אינטל היא מובילה עולמית בתחום השבבים, ובמחשב שיש לכם בבית או במשרד סביר להניח שיש רכיב של אינטל. אך המחשבים האלה מציגים ירידה חדה במכירות - הרי המחשב של רובנו הפך להיות הטאבלט או הטלפון הנייד, ובתחום הזה אינטל לא מובילה. לכן הוציאה החברה אמש (רביעי) הודעה דרמטית: פיטורים של 12 אלף עובדים מתוך 107 אלף העובדים שהיא מעסיקה ברחבי העולם.

לעדכונים נוספים ולהעברת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

אלו המספרים שממחישים את הבעיה רק בשלושת החודשים האחרונים: מכירות המחשבים של החברה ירדו ב-10% ברבעון הראשון של השנה - שיא שלילי מאז 2007. במקביל, מכירות הטאבלטים והסמארטפונים, שם כאמור אינטל אינה מככבת, מזנקות.

וכאן מגיעה הנקודה הישראלית: למה מדובר בחדשות רעות עבורנו? כי אינטל היא, בפועל, חברת ההיי טק הגדולה ביותר שפעילה בישראל. היא מעסיקה בארץ 10,000 עובדים באופן ישיר ועוד 30,000 עובדים בהעסקה עקיפה.

רק במפעל אינטל בקריית גת מועסקים יותר מ-2,500 עובדים - מה שלמעשה מחזיק את העיר מבחינה כלכלית. הסיבה לכך אינה רק המהנדסים המוכשרים שהיא מצאה בישראל. במשך השנים היא קיבלה סכומי כסף משמעותיים מהמדינה, ובהן מענקים של כ-5 מיליארד שקלים והטבות מס מפליגות.

אינטל בראש, גוגל מאבדת את ההובלה (צילום: רויטרס, חדשות)
2,500 עובדים בקריית גת | צילום: רויטרס, חדשות

בנוסף, רק לפני שנה וחצי זכתה החברה למענק של יותר כ-300 מיליון דולר. בתמורה אינטל התחייבה להשקיע במפעל בקריית גת עוד 6 מיליארד דולר ולהעסיק עוד אלף עובדים חדשים בישראל. באינטל שחררו אתמול הצהרה עמומה שלפיה הקיצוץ לא יפגע בהתחייבויות שלה. אם אכן כך יהיה, אז כנראה שפיטורי העובדים לא יכללו את המפעל בקריית גת ואף יועסקו חדשים נוספים.

אבל הבשורה מטרידה ביותר מהמרכזים האחרים של אינטל בארץ היא פיטורים של מאות עובדים אחרים. המספר המדויק עדיין לא ברור וגם זהות המפוטרים עדיין בעלטה. חוסר הוודאות הזה משרה תחושה קשה בקרב העובדים ערב חג הפסח.

"אנחנו מחויבים לעובדים שלנו ונעשה את המירב כדי שאלה שיישארו יעברו את השינויים בדרך הקלה ככל האפשר", כתב מנכ"ל אינטל בישראל, בריאן קרזניץ'. מעבר לתגובה הזו, מנהלי אינטל בארץ בחרו שלא להתראיין בינתיים.