אתמול איים, היום מתרכך. ארדואן (צילום: רויטרס)
ארדואן, ארכיון | צילום: רויטרס

הטורקים הולכים היום (ראשון) לבחור - בפעם הרביעית מאז תקרית המרמרה. כל מערכות הבחירות הקודמות נחשבו מבחן כוח משמעותי לשלטונו של רג׳פ טאיפ ארדואן, המעוניין לבסס את עצמו כשליט כל יכול, אלא שהיום התוצאה תהיה המשמעותית מכולן.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

אחרי שלוש קדנציות כראש ממשלה, נבחר ארדואן לפני שנה להיות נשיא טורקיה. הוא הנשיא הראשון שנבחר בבחירה ישירה ולא על ידי הפרלמנט וזכה בקרוב ל-52% מקולות הבוחרים. היום מבקש הנשיא ארדואן מהטורקים לאפשר לו לשנות את החוקה כדי שיהיה נשיא בעל סמכויות שלטוניות מוחלטות.

בבחירות היום יבחרו קרוב ל-54 מיליון טורקים 550 נציגים לפרלמנט באנקרה. אם 367 מהנבחרים יהיו חברי מפלגת הצדק והפיתוח AKP של ארדואן, אזי הם יוכלו לשנות עבורו את החוקה והוא יהפוך לנשיא כל יכול, או בטורקית - סולטן.

אם "רק" 330 מהם יהיו חייליו, הם יוכלו לנסח חוקה חדשה, אך יאלצו להביא אותה למשאל עם. אם יזכו לרוב רגיל של 276 או בפחות ייאלצו הנבחרים לכונן קואליציה וחלומו של ארדואן להשתלט על השלטון באמצעות ההליך הדמוקרטי ירד לטמיון, לפחות בינתיים.

האם הכורדים יעברו את אחוז החסימה?

גורם המפתח בבחירות האלו נמצא ברשימה המשותפת הכורדיתHDP - מפלגת העם הדמוקרטית. בשנות ה-80 הועלה אחוז החסימה בבחירות לפרלמנט בטורקיה לעשרה אחוזים, בין השאר כדי למנוע מהכורדים שמהווים כ-20% מאזרחי המדינה ייצוג משמעותי בפרלמנט.

במערכת הבחירות הזו, בפעם הראשונה, התאחדו שלל המפלגות הכורדיות תחת גג פוליטי אחד, בהנהגתו של פוליטיקאי צעיר וכריזמטי, סלאחטין דמירטש, מתוך כוונה לעבור את אחוז החסימה ולאתגר את ניסיונותיו של ארדואן להשתלט באופן מוחלט על גופי השלטון ומשאבי המדינה.

ערד ניר (צילום: החדשות)
ערד ניר | צילום: החדשות

רבים ממתנגדי ארדואן, שאינם כורדים, רואים בהצבעה עבור המפלגה החדשה מפלט אחרון כדי למנוע מארדואן לממש את כוונותיו. עם זאת לפי ממוצע הסקרים האחרון קשה להעריך אם יצליח דמירטש להשיג עשרה אחוזים מקולות המצביעים. מערכת התעמולה של ארדואן לא חוסכת אמצעים ומכפישה את הרשימה המשותפת בכל דרך אפשרית.

אחרי שנים: ארדואן לא מסית נגד ישראל

חברי הרשימה המשותפת מואשמים בכך שהם מתנגדים לאסלאם וכי הם בעד הארמנים. אפילו אותנו, ערוץ 2 הישראלי, מאשימה התקשורת של ארדואן בכך שאנחנו תומכים ברשימה הכורדית המשותפת, והכל כדי לשכנע את המצביעים לעצור את הכורדים ש"נוהרים לקלפיות".

להבדיל משלוש מערכות הבחירות שקדמו לזו, היום ארדואן ומקורביו כמעט ואינם מסיתים נגד ישראל. את שינוי הגישה הזה יש מי שמייחס לרצונו של נשיא טורקיה להשלים את תהליך הפיוס עם ישראל שהקשרים עמה מתוחים ביותר מאז ההרג על המרמרה.

ארדואן, כך נראה, הבין את הפוטנציאל הכלכלי שטמון במאגרי הגז הישראלים בים התיכון והוא מנסה להביא לכך שהגז הישראלי יוזרם מהמאגרים בצינור לטורקיה ומשם לאירופה. גם בישראל יש מי שמבקשים לנרמל את הקשרים כדי לקדם את העסקים, ושוב הכל ימתין עד שיובהרו תוצאות הבחירות.