משרד החינוך נגד חינוך? בין שלל הצעות החוק שעברו אתמול (שני) בכנסת, ממש בסוף היום בשעה 23:00 הייתה הצעה מפתיעה אחת, דווקא מצדו של שר החינוך נפתלי בנט בעצמו. השר הציע להטיל אגרות רישום לבחינות בגרות לתלמידים מעל גיל 18.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

מסיבות שונות, תלמידים רבים לא מצליחים להגיע לתעודת הבגרות בתיכון. כפי שמוכיחים מחקרים, בלא מעט מקרים מדובר על צעירים ממשפחות עניות, שבהמשך דרכם רוצים לנסות להשלים את החסר, כדי להתקדם בחיים. אז למה משרד החינוך מעוניין להקשות עליהם עם אגרה?

על פי ההצעה דווקא התלמידים, שלפי כל המחקרים הם נערים מרקע כלכלי-חברתי נמוך, שאמנם לא הצליחו לסיים תיכון אבל כן אזרו כוחות ומשאבים אחרי התיכון או הצבא, יצטרכו לשלם מאות שקלים כדי להשלים את תעודת הבגרות.

ומה ההסבר? השר בנט שלח את סגנו, מאיר פרוש, עם הנימוק הרשמי: "בשנת 2017 הדפיסו בחינות בגרות למתמטיקה ונשארו כ-150 אלף שאלונים עודפים, לעומת מספר שאלונים שתלמידים נבחנו בהם בפועל; באנגלית נשארו יותר מ-100 אלף שאלונים שהכינו לבחינות הבגרות". 

יעל אודם (צילום: חדשות 2)
יעל אודם | צילום: חדשות 2

לפני ההצבעה על החוק, שעבר ברוב של 36 קולות מול 31, התקיים דיון סוער במליאה - כאשר עולים חברי כנסת מהאופוזיציה והקואליציה להביע את התנגדותם לחוק. "החוק הזה הוא חוק מטורף", אמר ח"כ יוסי יונה. "זה החברים שלך, בני המשפחה שלך, זה הבני-דודים שלי, שרשומים במערכת החינוך ועכשיו הם הולכים, רוצים לשפר ציונים, לקבל תעודת בגרות, באה מערכת החינוך ומטילה עליהם לשלם את הסכום על האגרות". כשח"כ מיקי לוי מהאופוזיציה התרעם על ההסבר, סגן השר השיב לו: "אתה חבר כנסת שלא אכפת לך מכסף ציבורי?".

התנגדות נרשמה גם בקרב חלק מחברי הקואליציה. ח"כ אלי אלאלוף מסיעת כולנו תהה "איפה האחריות של משרד החינוך לחוקק חוק כזה טיפשי? חוסר אחריות", אך השלים עם המשמעת הקואליציונית שהוטלה עליו. "אני אגיד כמו חבריי. אני ממושמע, אני אצביע ככה", אמר בעודו סותם את אפו: "כל כך אני מתבייש".

החוק צפוי להיתקל בקשיים משמעותיים בוועדת החינוך, ועדיין - את קולם של התלמידים המוחלשים, צריך להשמיע. קשה להבין איך מתן הזדמנויות שוות, באופן מהותי, מתיישב עם החוק הזה, ואולי גם הנייר שעליו הוא מודפס - לא שווה יותר מהניירות שבתי הספר יבזבזו לכאורה על הזדמנות שנייה.